Obavijesti

News

Komentari 11

'Dijete je već bilo mrtvo': Crna Gora slavi pedijatricu heroinu

'Dijete je već bilo mrtvo': Crna Gora slavi pedijatricu heroinu
1

Pedijatrica Alma Drešević prošlog je tjedna postala heroina Crne Gore nakon što je djetetu koje više nije pokazivalo znakove života iz grla izvadila šahovsku figuricu i spasila ga...

VIDEO

Bio je to još jedan uobičajen dan u podgoričkom Domu zdravlja Podgorica, a onda je pretprošlog četvrtka oko 19 sati u prostorije Doma ušao muškarac u pratnji majke koja je očajnički vrištala. Njeno je dijete, naime, progutalo šahovsku figuru i nije davalo znakove života. 

- Dijete staro godinu i pet mjeseci progutalo je šahovsku figuricu. Dijete je već bilo mrtvo i nisam imala prilike razmišljati što učiniti. Znala sam samo da moram izvaditi strano tijelo jer je svaka sekunda bila dragocjena. Srećom, uspjela sam ugurati ruku, stisnuti šaku kako ne bih figuricom oštetila zid jednjaka te sam izvukla figuricu, rekla je Alma Drešević, pedijatrica koju više od tjedan dana slavi cijela Crna Gora, piše Blic

Tek je onda, kaže, počela borba za život djeteta. 

- Kad smo uklonili strano tijelo, morala sam raditi reanimaciju usta na usta te masažu srca. Poslije dvije reanimacije, čula sam otkucaje srca. Kad sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je počelo kucati srce, ali sam morala nastaviti jer dijete i dalje nije disalo, prisjetila se Drešević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon četvrtog ciklusa, dijete je napokon udahnulo zrak i zaplakalo. 

- Tada sam znala da je dijete spašeno. Hitna pomoć je bila na putu, srce je kucalo, dijete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali nije bilo. Dobili smo informaciju da je dijete već dva dana kasnije, u subotu, pušteno kući. Najveće zadovoljstvo koje sam mogla doživjeti je to da je dijete preživjelo i da je dobro, izjavila je Drešević. 

Najvažniji dio tima bila je, kaže medicinska sestra. 

- Meni je moja medicinska sestra neizmjerno pomogla. Kada sestra ne paničari, kad sluša upute liječnika, mnogo su veće šanse da sve završi uspješno. Ja znam da bi svaki moj kolega reagirao kao i ja. Kad vidite da svaka izgubljena sekunda odnosi dijete, nema razmišljanja i tu se mora raditi. 

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, rekao je da je najmanje što može osjećati - ponos. 

Za laike je to podvig, za nas gotovo svakodnevica. Sada možete vidjeti što jedan pedijatar znači za cijeli zdravstveni sustav. Ne trebamo ni pričati o tome kakav bi ovo gubitak bio da dijete nije preživjelo. Cijeli tim koji je sudjelovao u spašavanju ćemo nagraditi s 30% njihove mjesečne plaće. 

Nebojša Kavarić također je Drešević odmah predložio za liječnicu godine, ali i uputio savjet svim roditeljima. 

- To treće godine života djecu morate cijelo vrijeme imati na oku. Djeca gutaju strana tijela, piju šampone, lijekove... Vodite računa o svojoj djeci. Mala će se djeca popeti na vrh zgrade dok vi niste uspjeli ni oprati tanjur. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)