Diktatora koji je obožavao Tita mlada supruga 'došla glave'? | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 80

Diktatora koji je obožavao Tita mlada supruga 'došla glave'?

Diktatora koji je obožavao Tita mlada supruga 'došla glave'?
1

Najstariji vladajući državnik i vječni predsjednik Zimbabvea, Robert Mugabe (94) svrgnut je s vlasti u zemlji kojom je vladao od osnutka 1980. Navodno jer je 40 godina mlađa supruga poželjela vladati...

VIDEO

U ime svih naroda svijeta postavio je principe koji su trajna inspiracija čovječanstvu - rekao je Robert Mugabe, diktator Zimbabvea, na sprovodu Josipa Broza Tita.

Ovaj najstariji vladajući državnik koji je planirao vladati zemljom barem do 100. godine vojnim udarom maknut je s vlasti zajedno s 40 godina mlađom suprugom Grace, koja ga je navodno i “došla glave” jer je ona željela postati njegova nasljednica.

Mugabe and his wife Grace attend the burial of two independence luminaries in Harare

Borba za vlast

Vojska ih je odvela u pritvor. Premda tvrde da je Mugabe zajedno s obitelji siguran i da nije na djelu vojni udar u toj državi, na mjesto privremenog predsjednika države postavili su Emersona Mnangagvu koji je bio potpredsjednik Zimbabvea dok ga vlada nije smijenila zbog „iskazivanja nelojalnosti“. Ta smjena je bila protumačena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža jer je ona sama prethodno od supruga tražila smjenu Mnangagve. On se dugo smatrao nasljednikom diktatora, ali je na tu poziciju 'pucala' i prva dama. 

FILE PHOTO: FILE PHOTO: President Robert Mugabe and his wife Grace attend a rally of his ruling ZANU (PF) in Chinhoyi

'On je starac kojeg iskorištava supruga'

- Nije bio vojni udar, nego samo prijenos vlasti bez prolijevanja krvi tijekom kojeg su uhićene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorištavala supruga je pritvoren. Tih nekoliko pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali uhićenjima, ali oni su sad pritvoreni - piše u jednoj od poruka vladajuće stranke na Twitteru.

Supruga Grace je također bila pritvorena, ali je ipak prema nekim izvorima uspjela pobjeći u Namibiju.

Zimbabwean President Robert Mugabe and his wife Grace attend a meeting of his ruling ZANU PF party

A činilo se kako je Robert Mugabe na vlasti u Zimbabveu oduvijek i kako nikad neće ni otići. Otkad je formirana država Zimbabve 1980. odnosno otkako je stekla nezavisnost od Velike Britanije on je njezin prvi čovjek.

Nakon dvije godine vlasti uspostavio je jednostranački režim. Promijenio je ustav, ukinuo Senat te je na svim višestranačkim izborima, služeći se nasiljem prema oporbi i izbornim prijevarama, biran za predsjednika. U 21. stoljeću postao je najstariji vladajući državnik i jedan od najdulje vladajućih predsjednika u povijesti Afrike.

FILE PHOTO: File photo of Zimbabwe President Mugabe attending the launch of basic commodities in Harare

Korupcija i katastrofalna ekonomska politika

Njegov režim je međunarodno osuđivan zbog diktatorskih karakteristika, korupcije i kršenja ljudskih prava a njegova loša ekonomska politika dovela je do kaosa u zemlji. Zimbabve je danas zemlja sa najvećom inflacijom u svijetu. Ipak, mnogi ga u Africi smatraju herojem koji je izborio samostalnost svoje zemlje. A upravo u tim trenucima Mugabe se najviše divio Titu

- Tito mi je bio inspiracija dok sam donosio krucijalne odluke za oslobođenje svoje zemlje. Često bih pomislio: ‘Što bi Tito u ovome momentu napravio’ - rekao je Mugabe.

'Vladat ću do smrti'

Još prošle godine govorio je da nema planova za odlazak u mirovinu. Njegova stranka već ga je i bila istakla za predsjedničkog kandidata na izborima 2018. godine. a on je isticao da će ostati na vlasti “sve dok ga Bog ne pozove k sebi“. To se nije dogodilo, ali ga je zato vojska strpala iza rešetaka.

FILE PHOTO: Zimbabwe

Od tajnice do Prve dame

Prva dama Zimbabvea Grace Mogabe (52) udala se za 41 godinu starijeg predsjednika 1996. godine. To joj je bio drugi brak kao i njezinom suprugu. Ona je, naime, bila udana za pilota s kojim je imala sina i radila u Vladinom uredu kao tajnica, a Mogabe je bio u dugogodišnjem braku sa Sally Hayfron. Postali su ljubavnici još dok su oboje bili u braku a prvo dijete su dobili 1988. godine. Grace je tada imala 23, a Mogabe 64 godine.

Zimbabwean President Robert Mugabe

Mugabeova supruga umrla u siječnju 1992. godine, Grace se razvela od supruga i udala za diktatora s kojim je dobila još dvoje djece. Njihovo spektakularno vjenčanje 1996. godine mediji u Zimbabveu su opisali kao 'vjenčanje stoljeća'.

Ambiciozna supruga je 'vladarica iz sjene'

Od tada je ova temperamentna žena britkog jezika posvetila život tome da svojom čvrstom podrškom supruga održi na vlasti do njegove smrti. Njegovim pristalicama je prije nekoliko mjeseci rekla kako je ona „već predsjednik“, pošto sudjeluje u svim poslovima svog supruga. Na svoj 92. rođendan, prije godinu i pol dana Mugabe je kazao kako blagoslivlja uplitanje svoje supruge u politiku.

 - Ovo su opasne vode, ali ona se može nositi s tim. Ona je opasan plivač - rekao je.

FILE PHOTO: President Robert Mugabe listens to his wife Grace Mugabe at a rally of his ruling ZANU(PF) party in Harare

Prema riječima mnogih koji Mugabea poznaju dugo, brak sa Grace iz korijena ga je promijenio.

 - Mugabe se odmah dramatično promijenio. Novac ga nikada prije braka sa Grace nije pretjerano zanimao. Ali Grace je znala da se mora zaraditi. Što god da je radila, vodila je računa da iz toga profitira - rekla je političarka iz Zimbambvea Margaret Dongo.

Mugabe and his wife Grace arrive for the burial of two independence luminaries in Harare

Istukla manekenku produžnim kabelom

Grace je doktorat iz sociologije obranila 2014., dva mjeseca nakon upisa na sveučilište, a njezinu doktorsku disertaciju još nitko nije vidio. U kolovozu ove godine našla u središtu skandala kad je u hotelu u Johannseburgu produžnim kabelom pretukla dvije djevojke, Jedan od njih je bila i manekenka Gabrielle Engels. Mugabe je tražila dvojicu svojih sinova koji su zapravo bili u sobi do njihove.

FILE PHOTO: Gabriella Engels, who claims to have been assaulted by Grace Mugabe, arrives for a news conference in Pretoria


- Mirno smo razgovarali u sobi kada je došla i napala nas. Imam posjekotinu na čelu. Manekenka sam i izgled mi je važan u poslu - rekla je Engels - kazale su djevojke

Rastrošnost i ljubavnici

Grace koju su mediji zbog rastrošnosti prozvali i 'Gucci Grace' poznata je po svojim prekooceanskim šoping avanturama ali i po tome što baš i nije vjerna mužu.

Rođendani kao državni praznici

Svoj 92. rođendan Mugabe je proslavio raskošnom gozbom. Na slavlju koje je trajalo punih šest dana bilo je oko 50.000 gostiju, a pritom je potrošeno oko 800.000 američkih dolara  što je diljem osiromašene zemlje kojoj je na čelu izazvalo popriličnu ogorčenost.

- Rođendan je važan, to je poput Isusova rođenja koji je rođen da nas spasi. Na isti sam način rođen i ja, da bih nas sve oslobodio - izjavio je Mugabe.

Brojne divlje životinje se nađu na menijima kad diktator slavi rođendan pa su se tako godinu dana ranije uzvanici gostili slonovima, bizonima, antilopama i lavovima na raskošnoj proslavi na  golf igralištu u Elephant Hills Resortu, luksuznom hotelu s wellnessom, bazenom i teniskim terenima u Victoria Fallsu. Na rođendan je došlo 20 tisuća ljudi a tada je potrošeno također oko milijun dolara

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 80

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.