Obavijesti

News

Komentari 30

Diler diplomirao pravo u Splitu: 'Bio sam štreber, prvi profesor na ispitu došao je uplašen'

Diler diplomirao pravo u Splitu: 'Bio sam štreber, prvi profesor na ispitu došao  je uplašen'

Bila bi mi želja da dam doprinos u nekom odboru koji se bavi zaštitom prava zatvorenika, koji se bori protiv bilo kakvih nehumanih oblika ponašanja prema zatvorenicima, rekao je Angel Andonov za RTL

Nakon što je odslužio 17 od 21 godine zatvora, Angel Andonov (62) izlazi na slobodu rješenjem Visokog kaznenog suda. U zatvoru je završio 2003. godine nakon spektakularne akcije hrvatske policije i američke DEA-e zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku gdje su ga i ulovili. 

Kao što smo i prije pisali, Andonov je u splitskom zatvoru završio studij prava i to s odličnim. 

Za RTL je danas ispričao kako se ništa od toga ne bi dogodilo da nije bilo prodekana za nastavu Miljana Sesara koji je napravio presedan. 

Diler s diplomom pravnika: Pao je sa 100 mil. kn kokaina u Istri. Sad želi pomoći zatvorenicima
Diler s diplomom pravnika: Pao je sa 100 mil. kn kokaina u Istri. Sad želi pomoći zatvorenicima

- Održao je sastanak s profesorima gdje mi je pružio podršku i zapravo ih zamolio da pristanu da dolaze meni u zatvor u Šibenik i održavaju nastavu - ispričao je komentirao prve ispite na koje je išao te se prisjetio da je prvi profesor bio uplašen.

-  Međutim, kad je vidio da je to dobro organizirano i kad sam ja pokazao kvalitetno znanje nakon prvog dolaska razbile su se sve predrasude - rekao je.

Za sebe kaže da je bio štreber i da je imao puno vremena te da bi ga bilo sram da je došao pred nekog profesora s pet naučenih definicija za dvojku. Dodaje da je kvalitetno učio i nije imao strahova od polaganja ispita. 

A nahvalio ga je i profesor Dragan Bolanča s Pravnog fakulteta koji je rekao da je jedan od najboljih studenata koje je imao te da mu se i divi jer uvjeti za učenje nisu bili idealni.

Za diplomski rad je dobio sobu i računalo, a diplomirao je na temu zakona izvršavanja kazne zatvora. Taj je rad zainteresirao i profesora Petra Novoselca koji je sudjelovao u izradi zakona. 

Diler - odlikaš: Krijumčario je kokain pa diplomirao u zatvoru
Diler - odlikaš: Krijumčario je kokain pa diplomirao u zatvoru

- Inicirao je da moj rad ode kod profesorice Zlate Đurđević koja je u to vrijeme bila urednica hrvatskog ljetopisa za kazneno pravo i praksu. Rad je da bi ušao u ljetopis morao proći njezinu recenziju. Ona ga je pročitala i moj rad je ušao u ljetopis - kaže.  

Na slobodi se planira posvetiti postpenalnom prihvatu zatvorenika.

- Bila bi mi želja da dam doprinos u nekom odboru koji se bavi zaštitom prava zatvorenika, koji se bori protiv bilo kakvih nehumanih oblika ponašanja prema zatvorenicima. Smatram da jako dobro poznajem to gradivo i da bih tu mogao puno doprinijeti - rekao je.