Obavijesti

News

Komentari 33

'Dim je bio nepodnošljiv, skočio sam s deset metara visine...'

'Dim je bio nepodnošljiv, skočio sam s deset metara visine...'
5

Spavao sam kad su me probudili galama i gusti dim. Shvatio sam da se spavaonicama širi požar. Dim je bio nesnosan. Ispričao nam je Haider Ali (20) iz Pakistana

VIDEO

On je jedan od migranata koji je, nasreću, prošao bez ozljeda tijekom spašavanja iz privremenog prihvatnog centra Miral u Velikoj Kladuši, gdje je u subotu ujutro izbio veliki požar.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:24

- Prestrašili smo se i razbili pet ili šest prozora. Nas šezdesetak skakalo je s visine od desetak metara kako bismo se spasili - rekao je Ali opisujući paniku koja je u trenutku požara zavladala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brojni migranti i djelatnici centra u nevjerici su gledali u vatrogasce kako se bore s vatrom, ali i dim koji se nadvio iznad zgrade. Bježeći pred vatrenom stihijom ozlijeđeno je 32 ljudi.

U Dom zdravlja u Velikoj Kladuši te u bolnicu u Bihaću najviše migranata stiglo je s lomovima stopala, potkoljenice te drugih dijelova tijela, ali i s opeklinama. Većina je, nasreću, ipak lakše ozlijeđena i tijekom dana vratili su se u prihvatni centar, a šestero ih je zadržano u bolnici. Prema prvim informacijama, uzrok požara je ljudska nepažnja.

Nakon što su vatrogasci ugasili požar, očevidom je utvrđeno da ga je izazvao električni rešo u jednoj od spavaonica na kojem su migranti pripremali hranu. Prvo su se zapalili deka i madrac, a zatim se vatra vrlo brzo proširila.

U požaru koji je gutao sve pred sobom izgorjele su tri spavaonice, u kojima je bilo smješteno 247 kreveta.


- Požar je zahvatio četvrtinu zgrade. Reagirali smo brzo. U trenutku požara sve ljude smo proveli širokim stubištem u prizemlje i samo jedan koji je teško ozlijeđen je skočio kroz prozor. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je brzo stavljen pod kontrolu i ugašen - rekao nam je koordinator za hitne slučajeve Međunarodne organizacije za migracije Vladimir Mitkovski. 

U centru za migrante u Velikoj Kladuši smješteno je ukupno 673 ljudi. U subotu tijekom dana za migrante, koji su u požaru ostali bez kreveta, osiguran je alternativni smještaj dok se ne urede i očiste opožarene prostorije.

U prihvatilištu za migrante Miral u Velikoj Kladuši u jutarnjim satima izbio požar

Dio će ih privremeno biti raspoređeno u druge dijelove zgrade, a ispred Mirala postavit će i šatore. Operativni stožer za pitanje migracija u BiH na sastanku održanom prije dva dana u Sarajevu, kojem su sudjelovali i predstavnici Unsko-sanskog kantona, razmatrao je mogućnost izmještanja iz urbanih sredina dva prihvatna centra - Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, a prihvaćen je prijedlog Gradskog vijeća Bihaća o novoj lokaciji u mjestu Vučijak.

U BiH je od početka ove godine ušlo više od 6000 ilegalnih migranata, a najveći broj je onih koji u susjednu nam zemlju stignu u nastojanju da se domognu Hrvatske, a zatim i neke od zemalja Europske unije. Privremeni smještaj traže upravo u Velikoj Kladuši i Bihaću. Lokalne vlasti u BiH već mjesecima upozoravaju kako se više ne mogu nositi s navalom migranata i traže veću pomoć državnih vlasti i međunarodne zajednice kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na cijelu zemlju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.