News

Komentari 42

Dio Nacionalne garde udaljili od Bijele kuće: 'Neki su prijavljeni zbog neprimjerenih komentara'

Dio Nacionalne garde udaljili od Bijele kuće: 'Neki su prijavljeni zbog neprimjerenih komentara'

Od 12 vojnika koji su udaljeni, za dvojicu je to odlučeno zbog "neprimjerenih komentara ili tekstova", rekao je zapovjednik Nacionalne garde, general Daniel Hokanson

Dvanaest pripadnika Nacionalne garde udaljeno je iz sigurnosnih postrojbi za svečanu inauguraciju Joea Bidena, u sklopu istrage o mogućim vezama s ekstremističkim skupinama, naveo je Pentagon u utorak. 

Od 12 vojnika koji su udaljeni, za dvojicu je to odlučeno zbog "neprimjerenih komentara ili tekstova", rekao je novinarima zapovjednik Nacionalne garde, general Daniel Hokanson i odbio precizirati o kakvim se komentarima radilo. 

Vlasti se boje infiltracije ekstremista u snage zadužene za sigurnost tijekom svečane prisege novog američkog predsjednika u srijedu.

Dvojica vojnika čiji su komentari ocijenjeni neprimjerenima, nalazili su se već u Washingtonu kada su njihovi komentari prijavljeni zapovjedništvu Nacionalne garde, jednog je prijavio nadležni, a dugog anonimni izvor, precizirao je general Hokanson i oni su poslani kući. 

- Za 10 ostalih vojnika udaljenih od sigurnosnih snaga, odluka nema veze s događajima kod Kapitola ni zabrinutošću zbog ekstremizma - rekao je glasnogovornik ministarstva obrane, Jonathan Hoffman.

FBI je objavio u ponedjeljak da provjerava pripadnike sigurnosnih snaga putem baze podataka i popisa praćenja kao i sudjelovanja u prethodnim istragama.

- Želimo biti sigurni da imamo prave ljude u krugu koji će štititi predsjednika i potpredsjednicu - objasnio je general William Walker, šef Nacionalne garde u Washingtonu. 

Već su raspoređene tisuće vojnika Nacionalne garde i u srijedu će ih biti 25.000 u glavnom gradu gdje će štititi veliku "crvenu zonu" od Kapitola, mjesta prisege Joea Bidena i Kamale Harris, do Bijele kuće.

Najčitaniji članci