Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

DIP odbacuje optužbe o krađi u procesu izbora predsjednika

Predsjednički su izbori održani dosad šest puta i u njihovoj provedbi nikada nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju njihovu zakonitu provedbu, poručuje Povjerenstvo

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
8 komentara

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u petak je odbacilo "olake i paušalne" optužbe političara i drugih medijski eksponiranih osoba o navodnoj "krađi" u procesu izbora za predsjednika Republike koji će se održati 22. prosinca..

Od 1992. do ove godine, predsjednički su izbori održani šest puta i u njihovoj provedbi nikada nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju njihovu zakonitu provedbu, poručuje Povjerenstvo i podsjeća da se ti izbori provode po istom zakonu od 1992. koji se, osim neznatno, nije mijenjao, makar je bilo prilike.

DIP ističe da je poduzeo sve da izborni postupak učini transparentnim i dostupnim javnosti, poglavito kad se radi o promatranju izbora.

Navodi kako je do petka zahtjev za promatranje izbora podnijelo devet političkih stranaka (HSLS, Laburisti, PGS, Demokrati, HSS, Reformisti, SDP, HDZ, IDS), četiri kandidata (Miroslav Škoro, Ivan Pernar, Katarina Peović, Zoran Milanović), birač koji je predložio kandidata (Mislav Kolakušić) i nevladine udruge Gong i U ime obitelji.

Ukupan broj promatrača, Povjerenstvo će objaviti dan prije izborne nedjelje.

MINISTARSTVO OBJAVILO Na predsjedničke izbore može izaći skoro 3,9 milijuna birača

Tko može promatrati izbore

 S obzirom na manjkave zakonske odredbe, a imajući u vidu standarde koji postoje na drugim izborima, DIP je obvezatnim uputama detaljno propisao tko je sve ovlašten zatražiti promatranje izbora i time sudjelovati u izbornom postupku.

 Svaki kandidat, politička stranka, odnosno birači koji su ga predložili ili nevladine udruge mogu odrediti promatrače za sva izborna tijela, od biračkih odbora do DIP-a, podsjeća Povjerenstvo te poziva spomenute da iskoriste to pravo i da promatrače dobro upoznaju s izbornim procesom pri čemu im DIP i ostala izborna tijela mogu pružiti svu potrebnu pomoć.

 DIP poziva i upozorava članove biračkih odbora i izbornih povjerenstava da pruže punu podršku ovlaštenim promatračima jer se i tako ispunjava cilj zakonitih, poštenih i transparentnih izbora.

Zatražili očitovanje o plakatima

Foto: N1

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je kako od troje predsjedničkih kandidata te Srpskoga narodnog vijeća (SNV) zatražilo očitovanje vezano za objavu imena te slogana kandidata na promidžbenim plakatima SNV-a u okviru kampanje "Da se bolje razumijemo".

 Očitovanja su zatražena od Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore jer su se ti plakati pojavili za izborne promidžbe za predsjednika, odgovorio je DIP, navodeći kako je od kandidata zatražio da odgovore jesu li oni naručili plakate i njihovo oglašavanje, pa je to njihov trošak, ili su ih prihvatili kao donaciju SNV-a.  

 Prema zakonu, predsjednički su kandidati dužni DIP-u dostaviti sve podatke koje od njih zatraži u nadzoru financiranja izborne promidžbe.

 Za donacije u proizvodima ili uslugama, fizičke i pravne osobe dužne su izdati potvrdu na kojoj naznačuju tržišnu vrijednost darovanog proizvoda ili usluge te da glasi na kandidata.

 Kad se radi o donacijama u novcu, kandidati ih mogu prikupljati isključivo na poseban račun za financiranje promidžbe. Fizičke i pravne osobe koje im daju donacije moraju im dostaviti izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom odnosno lokalnom proračunu ili zaposlenicima. Za donacije vrijednije od 5.000 kuna, donator i kandidat dužni su zaključiti ugovor.

 Poduži je popis subjekata kojima je zabranjeno financirati predsjedničke kandidate, među njima su i neprofitne udruge i organizacije.

 Kampanju „Da se bolje razumijemo“, koja uključuje i jumbo plakate s izbornim sloganima pojedinih predsjedničkih kandidata na ćiriličnom pismu, SNV je pokrenuo uz objašnjenje da želi skinuti stigmu sa ćirilice.  Plakati su, prema najavi, trebali biti postavljeni u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Tema: Predsjednički izbori

Možda vas zanima i ovo:
Message