News

Komentari 28

DIP traži da se poštuje šutnja, kandidati šalju SMS poruke

DIP traži da se poštuje šutnja, kandidati šalju SMS poruke

Građane ljute SMS poruke, kaže Ana Lovrin i navodi da se građani žale da dobivaju puno poruka u kojima ih se poziva, da zbog preferencijskog glasa, daju svoj glas baš određenom kandidatu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je ponovno pozvalo izborne sudionike i medijske nakladnike da poštuju izbornu šutnju koja je, uoči nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora, u Hrvatskoj počela u ponoć i trajat će do nedjelje u 19 sati, tj. do zatvaranja birališta.

 Povjerenstvo je to učinilo reagirajući na pritužbe građana da dobivaju SMS poruke u kojima ih se nagovara za koga da glasuju, te da pojedini elektronički mediji repriziraju emisije izbornog karaktera, a neki objavljuju komentare izbornih događaja od petka, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

 Građane ljute SMS poruke, kaže Lovrin i navodi da se građani žale da dobivaju puno poruka u kojima ih se poziva, da zbog preferencijskog glasa, daju svoj glas baš određenom kandidatu.

 DIP, pojašnjava, prigovore upućuje nadležnom HAKOM-u koji može blokirati brojeve s kojih se SMS-ovi šalju.

 Građani se žale i da im se u sandučiće ubacuju promidžbeni materijali, da se preko jednih plakata lijepe drugi itd.

 Ipak, Lovrin kaže kako broj prigovora za nedjeljne izbore nije bitno veći od broja prigovora koji su u DIP stizali za izbore u studenom.

 Lovrin je potvrdila da u inozemstvu, gdje se glasuje dva dana, subota protječe bez dojava o nepravilnostima. Navodi da je u BiH do 10 sati izdano oko 500 potvrda za glasovanje mimo aktivno registriranih, a takvih je u BiH oko 35 tisuća, ukupno u inozemstvu oko 60 tisuća.

 Zbog vremenske razlike, prvi izborni dan već je završen u Australiji, Japanu, Indoneziji.

Najčitaniji članci