News

Komentari 0

Direktor HTZ-a: 'Naznake za ostatak sezone su jako dobre, najbitnije da smo u zelenom'

Direktor HTZ-a: 'Naznake za ostatak sezone su jako dobre, najbitnije da smo u zelenom'

Staničić je naveo da sada u Hrvatskoj boravi oko 640 tisuća gostiju, što je oko 50 posto više nego lani. Na Kvarneru boravi oko 125 tisuća gostiju, a pretežito je zauzet privatni smještaj

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izjavio je u petak da su naznake za ostatak glavne turističke sezone jako dobre, apeliravši na sve da budu odgovorni i pridržavaju se epidemioloških mjera, jer o tome ovisi daljnji tijek turističke sezone.

Staničić je kazao da su Hrvatska i Kvarner prepoznati kao sigurna destinacija, a građane je pozvao da se cijepe se u što većem broju.

Staničić je u petak sudjelovao na sastanku kojeg su organizirali HTZ i Turistička zajednica Kvarnera,a na kojemu su predstavljene promotivne aktivnosti HTZ-a na emitivnim tržištima do kraja 2021., s naglaskom na marketinške i PR kampanje, informacije o tijeku sezone i stanju na tržištima. Razgovaralo se i o očekivanjima od turističke sezone i važnosti očuvanja povoljne epidemiološke slike za daljnji tijek sezone.

- Cilj je da na kraju godine dođemo na oko 60 ili 65 posto ostvarenog u rekordnoj 2019 - rekao je direktor HTZ-a, dodavši da bi to ispunilo očekivanja i planove za ovu godinu.

Staničić je naveo da sada u Hrvatskoj boravi oko 640 tisuća gostiju, što je oko 50 posto više nego lani. Na Kvarneru boravi oko 125 tisuća gostiju, a pretežito je zauzet privatni smještaj.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o kriterijima za određivanje zona s obzirom na broj zaraženih osoba, Staničić je naveo da je jedno od pitanja da se Hrvatska promatra po županijama, čak i po subregijama s naglaskom na posebno promatranje otoka, jer su i oni "u zelenom." Rekao je da su u komunikaciji s nacionalnim stožerom i da će i dalje komunicirati u tom pravcu.

- Danas je nabitnije da je Hrvatska i dalje 'zelena', ali valja ju promatrati i u kontekstu konkurenata - rekao je Staničić, dodavši da su Španjolska ili Portugal "u crvenom" te da nam to mora biti upozorenje da se treba pridržavati mjera i da se situacija sutra može i kod nas promijeniti.

Na pitanje o avioprometu, Staničić je rekao da je pitanje avioprometa dugoročni proces, kojeg treba promatrati u kontekstu oporavka avioprometa u Europi i svijetu. Ustvrdio je da se Europa vraća na konture nekadašnjeg prometa, ali su interkontinalni letovi još rijetki.

Naveo je da se uspjelo uspostaviti liniju od New Yorka do Dubrovnika te da na Kvarneru treba zajedničkim snagama naći rješenje i dugoročnu strategiju – kako razvijati Kvarner kao aviodestinaciju. Dodao je da tome ide u prilog sve više visokokvalitetnih objekata za smještaj turista, koji su i korisnici avioprijevoza.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov je rekla da je na tom području, zajedno s HTZ-om, u posljednjih deset godina uloženo više od 50 milijuna kuna u oglašavanje u avioprometu. "Stoga imamo aviogoste i radit ćemo da ih imamo sve više", dodala je.

Navela je da je na Kvarneru u dosadašnjem dijelu godine ostvareno oko 3 milijuna turističkih noćenja, a u srpnju je dostignuto 77 posto prometa iz rekordne 2019.

Po njezinim riječima, potražnja za noćenjima u objektima s pet zvjezdica je oko 100 posto veća nego lani, gosti traže izolirani smještaj, ali ne traže manifestacije.

Dodala je da kvarnerska TZ ove godine nije objavila natječaj za sufinanciranje manifestacija, da se apelira da ih bude što manje i da se održavaju u kontroliranim uvjetima, kako sezona ne bi bila ugrožena.

Najčitaniji članci