Obavijesti

News

Komentari 33

'Uvodimo novi standard, svi će moći pratiti proces reforme'

'Uvodimo novi standard, svi će moći pratiti proces reforme'
2

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na konferenciji za novinare predstavili su online platformu za javno praćenje procesa obrazovne reforme

VIDEO

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici predstavili su u srijedu online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Vrdoljak je uvodno najavio objavu dokumenata i cijelog procesa implementacije projekata koje HNS vodi u Vladi. 

- Danas uvodimo standard za koji mislim da nedostaje u hrvatskoj politici i nadam se da će ga i drugi politički akteri slijediti. Od danas svi građani, mediji i zainteresirana javnost na internetskim stranicama HNS-a mogu u realnom vremenu pratiti proces Ministarstva znanosti koji se odnosi na obrazovnu reformu. Točno če se vidjeti što je do sad obavljeno i kada, koji su procesi u tijeku i koji su procesi i odluke pred nama. Svi mogu vidjeti kako se taj proces se razvija i u kojim vremenski rokovima dolazi do njegove realizacije - kazao je Vrdoljak.  

- Na našoj web stranici objavit ćemo sve naše projekte iz ministarstava koje vodimo kao HNS u Vladi RH. Želimo biti transparentni i spremni smo na komentare i kritike građana i svih aktera. Da imate točne informacije, a ne da se prostor zagađuje dezinformacijama o važnoj reformi poput kurikularne reforme. Od danas ćemo što se HNS-a tiče uvesti novi standard u hrvatsku politiku, budimo jasni i transparentni. Ovaj model je koji smo kopirali od britanske vlade. Imaju jasne korake implementacije. Zašto Hrvatska ne bi bila, druga, treća ili četvrta zemlja u Europi koji tako jasno pokazuje razvoj projekata. Zahvaljujem se Ministarstvu obrazovanja i ministrici Blaženki Divjak koja jasno i transparentno postiže rezultate. Zahvaljujem se što su prihvatili voditi našu inicijativu - rekao je Vrdoljak . 

- Da je interes za ovu temu velik i da je podrška velika pokazuje istraživanje koje je nedavno provedeno. Više od 80% roditelja podupire uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, a više od 70% podržava kurikularnu reformu.  Kurikularna refroma općeg obrazovanja predstavlja kontinuitet rada više od 100 osoba - istaknula je ministrica Divjak. 

Najavila je objavu javnog poziva školama koijima će dati upute kako da se prijave za eksperimentalne provedbe i dodala kako je interes velik. 

Sljedeći projekt, najavila je ministrica, bit će slična prezentacija kurikularne reforme strukovnog obrazovanja. 

- Ukoliko dođe do bilo kakvih promjena, mi ćemo ih naznačiti. Ovakva vrsta transparentnosti ima svojih prednosti, ali nas stavlja u poziciju da moramo dobro obrazložiti svako kašnjenje. Ali uvjeravam vas da kašnjenja neće biti - poručila je. 

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke