Obavijesti

News

Komentari 6

Nastavnici su odabrali nove udžbenike, bilo je i pritisaka

Nastavnici su odabrali nove udžbenike, bilo je i pritisaka
2

Reforma obrazovanja, s obzirom na to da ne počiva na jednom čovjeku, više se ne može zaustaviti, kazala je ministrica Blaženka Divjak. Komplete udžbenika škole trebaju naručiti do polovice kolovoza

VIDEO

U ponedjeljak 1. srpnja uspješno je završio odabir udžbenika za razrede koji najesen kreću s frontalnom primjenom reforme. Komplete udžbenika koje su odabrale škole trebaju nakladnicima poslati do sredine kolovoza i očekujemo da će sve učenike na klupama dočekati udžbenici i sva potrebna oprema, kazala je jučer ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Oko 32.000 učitelja i nastavnika biralo je između 289 udžbenika od 25 nakladnika. U osnovnim školama odabrali su oko 33 posto udžbenika Školske knjige, 31,6 posto Alfe, 23,31 posto nakladnika Profil Klett, a ostatak su manji nakladnici. Udžbenici su se prvi put birali preko posebno osmišljene aplikacije u kojoj je, kako je kazala ministrica, zabilježeno višer od 70.000 glasova.

Nastavnici u razrednoj nastavi, dakle u prvim razredima osnovnih škola potpuno samostalno su birali udžbenike za svoj razred, dok su se udžbenici za predmetnu nastavu (peti i sedmi razredi osnovnih škola, te prvi razredi srednjih) birali prema većem broju glasova svih nastavnika biranog predmeta u određenoj školi.

- Ova je aplikacija snažna antikorupcijska mjera s ciljem otklanjanja pritiska na učitelje - kazala je Divjak, a njezin pomoćnik Marko Košiček kasnije je otkrio kako je Prosvjetnoj inspekciji prijavljeno 15 slučajeva pritisaka na nastavnike i učitelje u odabiru udžbenika.

Ministarstvo je za sve udžbenike, dakle i za razrede koji ne idu u frontalnu primjenu reforme, osiguralo 200 milijuna kuna, a što se tiče radnih bilježnica i ostale opreme, to će, kao i dosad, plaćati osnivači (županije, gradovi, općine), odnosno roditelji. Primjerice, Grad Zagreb, Zagrebačka, Međimurska i Varaždinska županija će pokrivati sve te troškove za sve svoje učenike, a za Splitsko-dalmatinsku županiju se još ne zna. Škole do 15. srpnja moraju odabrati radne materijale i objaviti svoje odabire.

- Postoje osnivači koji jedva čekaju da ne moraju ništa potrošiti, dok drugi osnivači jedva čekaju potrošiti novac za učenike - ako mi platimo udžbenike, oni plaćaju radne bilježnice, uniforme, torbe, pernice... - kazao je Košiček.

Ovi odabrani udžbenici vrijedit će sljedećih četiri do šest godina, osim radnih udžbenika, primjerice u prvim razredima, koje učenici ispunjavaju. Učenici će na početku godine zaduživati udžbenike, te ih na kraju godine vraćati za sljedeću generaciju. 

Digitalni materijali koji će se koristiti uz odabrane udžbenike ove su godine besplatni

 

- Reforma se s obzirom na to da ne počiva na jednom čovjeku, više ne može zaustaviti. "Velik dio procesa smo odradili i nema više povratka na staro - odgovorila je Blaženka Divjak na pitanje "ljulja" li joj se ministarska funkcija zbog napetih odnosa HDZ-a i HNS-a.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"