Obavijesti

News

Komentari 307

Političari složni: Beograd treba dati podatke o nestalima u ratu

Političari složni: Beograd treba dati podatke o nestalima u ratu
78

Ova politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju. Hrvatska je članica EU, postoje mehanizmi kojima se možemo posložiti kada se radi o pregovaranju, rekao je Gordan Jandroković

VIDEO

Komemorativnim programom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta", u dvorištu vukovarske bolnice u ponedjeljak je započelo središnje obilježavanje 28. obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Spomen je to na 18. studeni 1991. godine kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljen otpor vukovarskih branitelja, a u razrušeni Vukovar su ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Pratite uživo... 

15.42 -  Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić rekao je u propovjedi na misi koju je u ponedjeljak u koncelebraciji s desetak hrvatskih biskupa predvodio na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata da je iz tromjesečne agonije Vukovara, iako je završila tragično, rođena pobjeda koju danas uživamo.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić rekao je na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u povodu 28. godišnjice vukovarske tragedije da je tromjesečna epopeja branitelja u očima ljudi završila kao katastrofa. 

- A mi se nadasmo da će branitelji, da će mediji, da će političari, da će međunarodna (zajedica), da će…, a kad tamo: pobijeni, deportirani, izgubljeni, silovane, uništenje… A onda iz bezdana poraza i tolike nedužne krvi prolivene ukaza se velebna pobjeda kao rezultat žrtve paljenice, užasan gubitak kao neprotumačiv dobitak, iz tragične smrti novi život - rekao je biskup Perić.

Kako je istaknuo, Bog veličanstveno pokaza da ne potpisuje ničiju nepravdu, ničiju neistinu, ničiju mržnju, čija god ona bila jer u Boga je vaga pravde, svjetlo istine i mjera ljubavi. On je na strani onoga tko čini pravdu, tko govori istinu i tko uzvraća ljubavlju na ljubav, tko god on bio.

Dotaknuvši se kršćanskih korijena Hrvata i Srba, rekao je da su i Hrvati i Srbi kao narodi koji se vole dičiti svojim kršćanskim imenom u svom okrilju imali i onih koji nisu uvijek bili Kristovi učenici ni beskompromisno svjedočili za istinu i pravdu, kao što je bilo i onih, poput nadbskupa Stepinca, koji su, kako je rekao, žrtvovali svoj život za jedinstvo Crkve Isusove.

- Zajednica župna, gradska, državna može imati uspjeha samo kada u njoj ima istinskih služitelja općega dobra, spremnih nesebično slijediti ideale mira utemeljene na pravdi i istini. Od Boga molimo što više takvih svećenika, učitelja, odvjetnika, redarstvenika, vojnika, liječnika i predvodnika u građanskom životu. Neće se, dakle, nikakvom nacionalističkom agresijom dokinuti neprijateljstvo i uspostaviti prijateljstvo među narodima nego samo vlastitom žrtvom prožetom ljubavlju i uključenom u Kristovu žrtvu - poručio je. Istaknuo je da je Bog uvijek na strani onoga tko čini pravdu, govori istinu i uzvraća ljubav na ljubav, tko god to bio.

Po njegovim riječima, rušenjem Berlinskoga zida prije 30 godina mislilo se da će Europa konačno prodisati na oba plućna krila, istočno i zapadno. No, ocijenio je, nisu pomrli zidari Berlinskoga zida.

'Kriste, pomiri Srbe i Hrvate' 

- Ako se danas u ime sekularizma koji potiču i šire zidari ovoga svijeta, saeculum-a, na svu silu želi iz europske sredine ukloniti kršćanska vjera i kultura, koja je u ove 2 tisuće godina pratila i štitila ljudska prava univerzalno prihvaćena, vjera koja ima pred očima Boga stvoritelja čovječanstva, takva će se Europa nasukati na tragediju besmislenih prava - prava na pobačaj protiv naravna rađanja, prava na eutanaziju protiv Božjeg vlasništva nad ljudskom egzistencijom, prava na promjenu spola i roda protiv ljudske naravi, prava na gay brakove protiv prave ženidbe, prava na bezimene roditelje protiv postulata obitelji i tako redom - rekao je mons Perić.

Po njegovim riječima, ni najznanstveniji ateizam, ni najdemokratskiji liberalizam, ni najprivlačniji relativizam nisu Božje istine, nego ljudske deformacije Božanske istine.

- Kriste, Mire i Pomirenje naše, pomiri Srbe i Hrvate, i u tolikim zemljama domaće i migrante, da Ti svi budemo ne daleko, nego blizu, da uvijek doživljavamo plodove Tvoga otkupljenja -  rekao je u propovijedi biskup Perić.

Među desetak biskupa sudjelovali su i apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua te vrbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić. Na misi je pjevao Akademski zbor Pro Musica iz Mostara u pratnji mostarskoga Tamburaškog orkestra pod ravnanjem don Dragana Filipovića.

Na misi su bili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, koji su prije podno spomenika na groblju položili zajednički vijenac i zapalili svijeće s izaslanstvima vukovarskih branitelja, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Do groblja su državni čelnici došli u Koloni sjećanja u kojoj je bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Nakon mise državni čelnici polažu cvijeće podno spomenika na mjestu masovne grobnice na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991. pogubljeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice s još najmanje 56 osoba za čijom se sudbinom još traga.

12.57 - Hrvatska državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odajući počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, slomljenoj 18. studenoga 1991. nakon što su taj grad gotovo tri mjeseca opsjedali JNA i srpske postrojbe.

Vukovar: Brojna izaslanstva na Memorijalnom groblju položila vijence za poginule

12.30 - Prema podacima policije, komemorativna događanja u Vukovaru protječu u miru te nije zabilježen niti jedan incident.

U Koloni sjećanja nalazi se i majka na Ovčari ubijenog francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, Lyliane Fournier koja je novinarima kazala kako očekuje da za smrt njezina sina odgovara onaj koji ga je počinio i bude priveden pravdi rekavši kako raspolaže podatkom o identitetu ubojice njezinog sina. Zauzela se i za blokiranje pristupa Srbije EU dok ta država ne izruči sve ratne zločince.

- Naravno da treba blokirati ulazak Srbije u EU dok ne daju informacije gdje su masovne grobnice, ne izruče ratne zločince i ne ispričaju se kao agresor na Hrvatsku - kazala je Fournier.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:52

12.00 - Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej u ponedjeljak je prilikom obilježavanja 28. obljetnice stradanja Vukovara ocijenio da državne institucije ne rade svoj posao u rješavanju pitanja ratnih zločina.

- Napravili su manje od ništa, što bi Bruno Ferrero rekao - što je manje od ništa, to je pahulja snijega koja pada na granu, tako i oni. Mislim da ne rade svoj posao i da su previše plaćeni za ništa -  rekao je. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

Što se tiče obilježavanja obljetnice stradanja Vukovara, Culej je istaknuo da je ljubav prema Hrvatskoj jedina emocija koja vrijedi, kao i prisjećanje na suborce, prijatelje, kumove, te pripadnike jedinice i svog naroda.

11.24 -  Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković u ponedjeljak je poručio kako se po pitanju nestalih u Domovinskom ratu može napraviti puno više, te da njega nitko ništa na tu temu nije pitao već 28 godina.

- Moglo se i može, 28 godina mene nitko ništa nije pitao osim 'Manolićeve komisije - rekao je Borković o problemu nestalih u Domovinskom ratu tijekom vukovarske komemoracije.

Dodao je kako je "danas daleko važnije vidjeti se sa živima u Vukovaru".

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:35

 - Da se na neki način sjetimo svih onih koji nisu s nama tu. To su uvijek teški dani, pogotovo kada čovjek dolazi ili odlazi iz Slavonije, noći, teške, naporne, zato što je bilo tako kako je - kazao je Borković.

11.22 - Dok je kolona prolazila kroz pješačku zonu, Radio Vukovar je na zvučnike pustio snimke Siniše Glavaševića, ratnih sirena i snimki iz 1991. Cijela kolona je utihnula. 

Vukovar, to ste vi: Riječi Siniše Glavaševića davale su im nadu
Vukovar, to ste vi: Riječi Siniše Glavaševića davale su im nadu

11.09 - U Vukovar je došao i trener Zlatko Dalić, a građani ga oduševljeno pozdravljaju i plješću mu. 

10.53 - Iako je prethodnik godina predsjednica Kolinda Grabar Kitarović davala izjave, ove godine neće. Prije dvije godine došla je u Vukovar u žutim čizmama, zengama, a ove godine ih ima cijeli njezin tim.

Borovo ih je počeo proizvoditi 1985. za američku tvrtku Royce Shoes i bile su namijenjene za hodanje u pustinjama i planinama. Zbog rata 1991. zadnje količine čizama nisu isporučene i ostale su u skladištu te su ih počeli nositi branitelji. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro također je došao u Vukovar te također neće davati izjave, dok je Zoran Milanović već prije najavio kako za njega "nema mjesta" u koloni, a vijenac je položio ranije u ponedjeljak na Ovčari. 

10.52 -  Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u ponedjeljak kako je neizmjerno ponosan da je u Vukovaru s velikim brojem obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije, dodavši da Vlada i Ministarstvo ulažu velike napore u cilju pronalasku nestalih, što je prioritet svih prioriteta.

Ministar Medved istaknuo je da su po prvi puta u ovoj godini donijeli Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu gdje su jasno i precizno definirali nadležnosti svih tijela i službi koje participiraju u tom procesu. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

- Činimo velike napore, znamo i svjesni smo da to još uvijek nije dovoljno i da svaka obitelj željno iščekuje sudbinu svojih najmilijih, i to nam je prioritet svih prioriteta, na tom tragu nastavljamo i dalje raditi - poručio je Medved.

- Poklonimo se onima najboljima među nama, poklonimo se našim žrtvama u dostojanstvu, hodajmo danas u ovoj Koloni sjećanja s mislima na njih, na njihove obitelji, na njihove najdraže i neka ovi dani budu svima nama, našemu narodu vodilja i putokaz i kad nam je teško i kad smo u neizvjesnosti i kad tražimo ispravan put prisjetimo se ovih žrtava. I neka nam oni budu inspiracija, neka nam oni budu vodilja za daljnju izgradnju naše Domovine - poručio je ministar branitelja.

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana Hrvatski sabor izglasao zakon gdje je 18. studeni proglašen Danom sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata s posebnim pijetetom na žrtve Škabrnje i Vukovara.

U spomen na žrtvu Vukovara tisuće građana zapalilo svijeće
U spomen na žrtvu Vukovara tisuće građana zapalilo svijeće

- Vjerujem da ćemo i tim činom omogućiti očuvanje i doprinos u kolektivnoj svijesti našega naroda da taj datum bude temelj izgradnje našega društva - istaknuo je.  

Na pitanje hoće li biti moguće da se danas ne spominje kampanja za predsjedničke izbore, na što je pozvao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, Medved je rekao kako vjeruje da ćemo današnji dan posvetiti žrtvama i njihovim obiteljima. 

10.49 - Po izlasku iz bolnice najveći pljesak dobili su HOS-ovci, dok su građani izviždali predstavnike vlasti.

10.10 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je Vukovar bio žrtva velikosrpske agresije te da će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

- Ova politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju. Hrvatska je članica EU, postoje mehanizmi kojima se možemo posložiti kada se radi o pregovaranju. Uvjerenja sam da će Srbija trebati ispoštovati sve svoje obaveze. Pregovarači put koji imaju pred sobom je jako dug - rekao je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

9.53 - U Vukovar je stigao premijer Andrej Plenković

- Danas smo još jednom svi zajedno ovdje da odamo počast žrtvi Vukovaru, svim herojima, svima koji su dali ono što su najviše imali za Hrvatsku, a to je život za slobodu naše domovine. 28 godina nakon moramo gledati u budućnost, moramo gledati kako da, prije svega, utvrdimo istinu i procesuiramo ratne zločine - rekao je premijer. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

Dodao je kako njegova Vlada kontinuirano ulaže u razvoj Vukovara u svim aspektima te da mu je posebno drago što su predložiti da vukovarska bolnica postane memorijalna. 

Govorili su: 'Nije šteta što je sravnjen, izgradit ćemo ljepši'
Govorili su: 'Nije šteta što je sravnjen, izgradit ćemo ljepši'

- Naša Vlada puno radi na pitanju nestalih, vodimo dijalog s drugim državama i međunarodnim organizacijama i nadamo se da će oni dati rezultate. Dok se to pitanje riješi, državne institucije neće stati - rekao je Plenković i istaknuo da će Beograd trebati dostaviti podatke koje imaju da se konačno sazna sudbina svih ljudi. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Put Srbije prema Europskoj uniji je striktan, pun uvjeta i pod novom metodologijom. Ovo su temeljna pitanja koja se trebaju rješavati - rekao je. 

9.48 - Danas se, kao i svake godine, s jednom tugom i posebnim pijetetom prisjećamo svih žrtava Vukovara i onih  koji se nažalost još vode kao nestali. Vlada još nije riješila to pitanje, rekao je šef SDP-a Davor Bernardić u Vukovaru. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

Istaknuo je da država mora napraviti određene pomake po pitanju nestalih. 

9.40 - Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je zadovoljan s velikim brojem iskoraka prema Vukovaru te odluke o pokretanju procedure za donošenjem određenih zakona. No, istaknuo je da nije zadovoljan dinamikom procesuiranja ratnih zločina. 

Brojni građani, branitelji i državni dužnosnici okupljaju se ispred bolnice u Vukovaru

9.35 - Predsjednički kandidat Zoran Milanović položio je vijenac na Ovčari. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Hrvatska odala počast žrtvama Vukovara i Škabrnje 03:24

Prigodnom programu, u kojem nastupa Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i glumac HNK Osijek Darko Milas, nazoči veliki broj domoljuba pristiglih u taj grad iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Među njima se nalazi i državni vrh - predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u RH, Katoličke crkve predvođeni đakovačko-osječkim nadbiskupom, mons. Đurom Hranićem, političkih stranaka te drugi.

Nakon programa u dvorištu vukovarske bolnice na koju je tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar znalo dnevno padati i do 700 projektila, svi će oni u Koloni sjećanja proći 5,5 kilometara dugi put od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Vukovar: Okupljanje građana kako bi obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Na groblju će biti služena i misa zadušnica koju će ove godine predvoditi biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić. Državna izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari gdje je 20. studenoga 1991. pogubljeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice zajedno s još najmanje 56 osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

U Vukovar pristižu iz cijele Hrvatske ali i BiH

Najveći broj domoljuba u Vukovar je pristigao autobusima, u skupinama ali i osobnim automobilima te je i na širem području grada jako teško pronaći slobodno mjesto za parking s obzirom da je u samo središte Vukovara ulaz motornim vozilima onemogućen. Tako se mogu zapaziti skupine domoljuba iz Dubrovnika, Splita, Zagreba, Vinkovaca, Osijeka, Metkovića, Rijeke, Varaždina, Koprivnice, Siska, ali i Ljubuškog, Širokog Brijega i Orašja iz koje je pristiglo stotinjak domoljuba koji su u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B, podružnica Orašje put Vukovara u hodnji krenuli prije tri dana.

Među onima koji će odati počast stradalima u agresiji na Vukovar nalazi se i skupina sudionika Marša mira Srebrenica-Vukovar koji su u sedam dana od Srebrenice do Vukovara propješačili put dug 340 kilometara.

Vukovar: Okupljanje građana kako bi obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

U Vukovar su pristigli i sudionici moto karavane članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogih hrvatskih motoklubova "Zajedno u ratu, zajedno u miru" koji su prije šest dana krenuli iz Smokvice na Korčuli na put od Prevlake do Vukovara u organizaciji Motokluba Korčula. Sudionici karavane stigli su u Vukovar u ponedjeljak ujutro i sudjelovat će u Koloni sjećanja do vukovarskog groblja, a obići će i vukovarsku bolnicu te zapaliti svijeće u počast generalu Blagi Zadri.

Duž trase kojom će od bolnice do Memorijalnog groblja prolaziti Kolona sjećanja koju će i ove godine predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih i i nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, rano jutros učenici vukovarskih osnovnih škola zapalili su oko 3.000 lampiona.

Vukovar: Okupljanje građana kako bi obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

U Gradu Vukovaru neradni je dan, a ne rade i pojedini trgovački centri i ostali gospodarski subjekti kako bi svojim zaposlenicima omogućili sudjelovanje u Koloni sjećanja.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon gotovo tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U agresiji na Vukovar živote je izgubilo 2.717 hrvatskih branitelja i civila. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, a najstarijoj 82 godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 307
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.