Obavijesti

News

Komentari 202

Dječak (5) umro od salmonele nakon što se otrovao jajima

Dječak (5) umro od salmonele nakon što se otrovao jajima
1

Sestre i roditelji preminulog dječaka su u bolnici u Zagrebu, a zdravstveno stanje im je stabilno. Obitelj se zarazila salmonelom iz jaja kupljenih u trgovačkom lancu u Samoboru

VIDEO

Ujutro su ga pronašli mrtvog u krevetu, prepričali su tragediju u Bregani novinarima Jutarnjeg lista susjedi obitelji čiji je najmlađi sin umro u noći s ponedjeljka na utorak.

Sumnja se da je umro od trovanja salmonelom iz jaja. Otrovali su se i roditelji te dvije sestre. Hitna medicinska pomoć prevezla ih je u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Petogodišnjaku liječnici nisu mogli pomoći. Pokušavali su ga oživjeti, no bilo je prekasno.

U bolnici su potvrdili da su djevojčice otrovane salmonelom, a za roditelje u nedjelju još nisu dobili nalaze. I njihovo je stanje bilo dosta teško, no sad su stabilno i više im životi nisu ugroženi.

Identitet preminulog dječaka potvrdila nam je u nedjelju policija, ali ne i uzrok smrti jer još nisu dobili nalaze obdukcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar zdravlja Dario Nakić Jutarnjem je potvrdio da su preostali članovi obitelji u bolnici te da su u njihovoj kući bili sanitarni inspektori te uzeli briseve i uzorke hrane iz hladnjaka. O tome je li doista bila riječ o salmoneli nije želio govoriti jer nije dobio rezultate analize uzoraka. No, Jutarnji piše da su iz Zavoda za javno zdravstvo u subotu potvrdili kako su u jajima uzetima iz hladnjaka u obiteljskoj kući pronašli salmonelu.

Sporna jaja obitelj je kupila u prodavaonici trgovačkog lanca u Samoboru, a navodno su uvezena iz Poljske. Zbog toga je još ljudi moglo imati problema s tom bakterijom. Ako ih je i bilo, očigledno nisu bili tako izraženi.

Inače, salmonela je opasna na temperaturama između četiri i 60 stupnjeva, a temeljitom termičkom obradom opasnost od oboljenja se sprječava.

No, navodno se ponovno javlja nakon nekoliko sati ako se pečene ili kuhane namirnice odmah ne pojedu nego ostave da stoje na uobičajenim temperaturama, pa čak i u hladnjaku koji nije namješten da jače hladi.

Jutarnji piše kako se u Hrvatskoj godišnje registrira između 20 i 25 epidemija salmoneloze, a u prosjeku oboli oko 3500 ljudi. Jedno od većih trovanja koje se pripisuje salmoneli ove je godine bilo krajem svibnja u Vinkovcima i to na svadbi. Tad se piletinom otrovalo više od 40 ljudi. A posljednjih dana kolovoza salmonelu su otkrili u sjemenkama sezama uvezenima iz Ugande koje su povučene iz prodaje.     

Salmonela prijeti iz namirnica koje nisu dovoljno termički obrađene

Povišena temperatura, grčevi u trbuhu i proljev javljaju se 12 sati nakon zaraze salmonelom. Bolest je iscrpljujuća za starije ljude i djecu te sve s oslabljenim organizmom. Zaraza se može proširiti u druge dijelove tijela pa i izazvati smrt ako se ne počne na vrijeme liječiti antibioticima. Salmonela prijeti iz namirnica koje nisu dovoljno termički obrađene.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!