News

Komentari 106

Djecu nam ubija zlo iz šarenih vrećica: 'Strašno je gledati ih'

Djecu nam ubija zlo iz šarenih vrećica: 'Strašno je gledati ih'

Imao sam čudan osjećaj. Jako neprirodno. Srce mi je iznimno brzo kucalo, osjećao sam kao da je kakva težina pala na mene, prepričao nam je Zagrepčanin (23) koji je svojedobno probao tzv. osvježivač zraka

Dolazi do samoozljeđivanja, autoagresivnih poriva, agresivni su prema okolini, roditeljima, možda i mlađom braćom i sestrama.

Opisuje nam tako docentica Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentsku psihijatriju u sklopu KBC-a Osijek, djelovanje tzv. osvježivača zraka. Nakon što je osječka policija uhitila 21 osobu zbog preprodaje droga prepakiranih u osvježivače zraka, provjerili smo što se krije iza šarenih vrećica koje se mogu kupiti u smart shopovima.

- Prodaju se kao osvježivači zraka, soli za kupanje i drugi proizvodi, ali oni to nisu i njihovo je posjedovanje zabranjeno - objašnjava nam Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Problem je, pojašnjava, što se neka tvar zabrani, a proizvođači nakon toga promijene samo dio kemijske formule i prepakiraju proizvod. Nove droge najčešće su sintetički kanabinoidni spojevi i njihov je cilj oponašati djelovanje marihuane. Iako na njima stoji da su prirodni, radi se o umjetno proizvedenim supstancama. Najčešće se i konzumiraju poput 'trave'.

- Imao sam čudan osjećaj. Jako neprirodno. Srce mi je iznimno brzo kucalo, osjećao sam kao da je kakva težina pala na mene - prepričao nam je Zagrepčanin (23) koji je svojedobno probao tzv. osvježivač zraka. “Držao” ga je pola sata, a siguran je da ga neće opet uzimati.

- Bilo je to najgorih pola sata u mom životu - prisjeća se.

Problem s novim drogama jest i to što su vrlo jeftine, pa ih najčešće koriste mladi.

- Nesvjestica, lupanje srca i visok tlak samo su neke od posljedica. Može doći i do kome, a znaju izazvati i smrt. Radi se o novim spojevima, čije se posljedice ne mogu ni predvidjeti - upozorava Mikulić.

Napominje kako bi roditelji koji primijete da im se dijete čudno ponaša, da je promijenilo društvo ili da krade stvari iz kuće, trebali što prije potražiti liječničku pomoć.

- Jedan od pacijenata gušio me tijekom izljeva bijesa - priča doc. Dodig Ćurković.

Ističe da roditelji općenito primjećuju tjelesno i psihičko propadanje djeteta.

- Strašno je gledati kako vam dijete umire, a vi ne možete ništa napraviti - prepričala je riječi jednog oca Marija Kribl, voditeljica Centra za prevenciju i liječenje ovisnosti u Osijeku za HRT.

Najčitaniji članci