News

Komentari 101

Djevojčica velikog srca: 'Zadnja tri bombona dala sam učiteljici'

Djevojčica velikog srca: 'Zadnja tri bombona dala sam učiteljici'

Matea (12) je oduševila, ali ujedno i rasplakala, omiljenu učiteljicu Sanju, koja joj predaje u šestom razredu Osnovne škole “Zdenko Turković” u Kutjevu

Poklonila sam joj tri bombona i čokoladicu da joj Božić bude ljepši. Dala bih ja njoj i više jer je dobra, ali nemam, rekla je Matea (12) iz naselja Hrnjevci u Kutjevu.

Oduševila je tako, ali ujedno i rasplakala, omiljenu učiteljicu Sanju, koja joj predaje u šestom razredu Osnovne škole “Zdenko Turković” u Kutjevu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Suze mi same krenu kad pomislim na to. Matein dar mi je samo potvrdio da sam odabrala pravi poziv, biti učiteljica – rekla je Sanja, koja je svoju priču odlučila podijeliti sa slušateljima Otvorenog radija i čitateljima 24sata. Priznala je kako bi htjela pomoći Matei i njenoj obitelji.

– Voljela bih im pomoći, posebno Matei, koja je unatoč svom vedrom duhu izolirana u razredu jer s njom želi sjediti samo jedna djevojčica. To su neke stvari koje bole jer su, nažalost, djeca ponekad neosjetljiva za druge. Nerijetko se formiraju socijalne grupe u školi tako da neki ostanu po strani. Grozno je to sve, već tri dana lijem suze – rekla je učiteljica Sanja.

Mateina obitelj ima 11 djece, tata Juro i majka Ivana nigdje ne rade, svi žive od dječjeg doplatka i onoga što im netko pruži, ali to je rijetko. Od dječjeg doplatka svakog mjeseca odvajaju 2500 kuna za otplatu kuće.

- Zahvalni smo ljudima koji su nam prodali kuću jer su nam dali mogućnost da je na rate otplatimo. To nam je trenutačno najveći teret i treba nam još dvije godine da je isplatimo - kaže Juro (36). Obitelj živi u maloj kući, u kuhinji i dvije sobe. U jednoj sobi spava sedmero braće i sestara, a četvero najmlađih spava s roditeljima.

- Moramo tako jer nemamo kamo. Najmlađe dijete je Katarina (1), a potom dolaze Stipo (3), Dalibor (4), Dragana (7), Antonia (8), Pero (10), Marko (11), Matea (12), Ivan (13), Anita (14), Anamaria (15) – predstavila je svoju brojnu ali veselu obitelj mama Ivana.

- Treba nam puno toga, ali navikli smo se da nemamo, pa nam nije ni teško. Mnogi su bili i obećali pomoći, ali sve je ostalo na riječima. I župan Alojz Tomašević bio je kod nas i obećao nam puno toga, ali ništa nije ostvario. Općina Kutjevo pomaže koliko može, platili su nam priključak vode, iskopali smo sve i iz vodovoda nam stalno obećavaju da će doći. Voljeli bismo da se djeca za Božić okupaju u našoj kupaonici – rekao je Juro.

Majka Ivana ovih dana djeci rublje pere na ruke jer im se pokvarila perilica.

- Jako nam je teško plaćati režije, rata struje nam je više od 600 kuna, a uglavnom je to zbog hidropaka, koji neprestano radi – kaže Juro dok u krilu miluje jedno od najmlađih. Ostali su se okupili oko njih, oni stariji se malo srame, kažu da ne žele da ih druga djeca u školi zadirkuju te da nisu oni krivi što nemaju.

Učiteljica Sanja kaže da djeci nedostaje školski pribor.

- Oni nemaju, posuđuju od drugih. Trebaju im mape, pribor za tehničko crtanje, boje i kistovi, ravnala, sve osim knjiga i bilježnica - rekla je Sanja i dodala da ima djece koja dolaze gladna u školu.

- Oni jedva dočekaju užinu. Neki od njih mi kažu da su posljednji put jeli dan ranije. Pojedu svoj obrok pa onda čekaju ako nešto ostane da i to pojedu - tvrdi učiteljica.     

Treba im još jedna soba

Mama Ivana (35) sve bi dala da njihova trošna kućica ima još jednu sobu, pa da djevojčice i dječaci ne moraju zajedno spavati. Naime, trenutačno ih u jednoj sobi spava sedam, a ostali spavaju s roditeljima.     

Najčitaniji članci