Obavijesti

News

Komentari 81

Zalužnji priznao: Napadamo po Rusiji; Južna Koreja obećala je dati veću pomoć Ukrajini

Zalužnji priznao: Napadamo po Rusiji; Južna Koreja obećala je dati veću pomoć Ukrajini

Borci ruske plaćeničke skupine Wagner uvježbavaju vojnike u Bjelorusiji, objavilo je u petak bjelorusko ministarstvo obrane

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
17.28

'Bilo je napada na ruski teritorij' 

Glavni zapovjednik ukrajinskih snaga Valerij Zalužnji je u intrevjuu za američki Washington Post priznao da je bilo ukrajinskih napada na ruski teritorij.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE 

17.22

Južna Koreja obećala Ukrajina veću pomoć 

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je u subotu u Kijevu da će njegova zemlja osigurati Ukrajini veću količinu vojne opreme i humanitarne pomoći. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE 

12.38

Ukrajina je od petka oborila 10 ruskih dronova

Ukrajinske snage oborile su 10 ruskih dronova diljem zemlje u petak i tijekom noći, objavile su zračne snage.

U objavi na Telegramu ukrajinske zračne snage dodale su da je Moskva tijekom noći ispalila šest bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje na jug i istok Ukrajine, od kojih su četiri oborena.

Nije odmah dao detalje o bilo kakvim žrtvama ili šteti, izvijestio je AP.

U pokrajini Zaporizhzhia na jugu Ukrajine, gdje je Ukrajina angažirana u protuofenzivi za povratak okupiranog teritorija, bilo je 45 zračnih i topničkih napada između petka i subote, rekao je guverner Yurii Malashka.

Ruske snage granatirale su susjednu pokrajinu Kherson 70 puta u istom razdoblju, koristeći minobacače, topništvo, bespilotne letjelice, tenkove, zrakoplovstvo i višecevne bacače raketa, rekao je u subotu guverner Oleksandr Prokudin.

Nema ozlijeđenih civila, dodao je.
 

11.56

Ruski vojni blogeri žestoko kritizirali smjenu Ivana Popova

Smjena general-bojnika Ivana Popova izazvala je bijes u jednom dijelu Rusije koji od ranije kritizira vojsku. Vojni blogeri optužili su ministarstvo obrane za "štetno potiskivanje mišljenja" o stanju na bojišnici nakon što je general Popov smijenjen zbog kritiziranja ruskog ministarstva obrane, priopćio je Institut za proučavanje rata.

Blogeri vjeruju da je rusko zapovjedništvo zaboravilo da bi njihov prioritet trebao biti očuvanje života njihovih vojnika, izvijestio je američki trust mozgova.

Među kritikama su bile tvrdnje da je civilno vodstvo vojske "rutinski zataškavalo" izvješća da se ruska obrambena industrija nije uspjela pravilno mobilizirati za ratne napore, rekao je ISW.

10.34

Ukrajina se bori da podijeli rusku vojsku na dva dijela

Ukrajinski pokušaji da probiju rusku obranu na jugu i razdvoje svoju vojsku na dva dijela pokazali su se "vrlo teškima", rekao je vojni analitičar.

Serhiy Hrabskyi rekao je za ukrajinski NV radio da se trupe bore u svojim naporima da dođu do Berdjanska, luke na Azovskom moru.

"Kreću se prema selu Robotyne. Neprijatelj pruža otpor kako bi zaustavio naše napredovanje prema jugu."

Zapovjednik ukrajinskih snaga na jugu, general Oleksander Tarnavskyi, rekao je da njegove trupe "sustavno pomiču neprijatelja sa svojih položaja" u svom najnovijem izvješću o protuofenzivi.

Rusija je tamo izgubila najmanje 200 vojnika u posljednja 24 sata, napisao je na Telegramu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage odbile 16 ukrajinskih napada na istočnoj bojišnici, uključujući u blizini dugo osporavanog grada Maryinka i u strateškom selu Klishchiivka, na južnom rubu Bakhmuta. 

Komentari 81