News

Komentari 0

Do nedjelje se zaprimaju obrasci za nekonstrukcijsku obnovu

Do nedjelje se zaprimaju obrasci za nekonstrukcijsku obnovu

Do nedjelje se u Fondu za obnovu zaprimaju obrasci za iskaz interesa za provedbu organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata zgrada na području Zagreba i Krapinsko-zagorske županije

Obnova nekonstrukcijskih elemenata obuhvaća popravak ili uklanjanje i ponovnu izvedbu oštećenih dimnjaka, krovnih vijenaca i parapeta, balkonskih ogradnih zidova, kao i zabatnih zidova na tavanu ili u potkrovlju. Uključuje i popravak krovišta, zamjenu dijelova pokrova, popravak ili zamjenu dijelova krovne limarije i krovnih prodora, popravak krovne izolacije te popravak dizala i stubišta, piše Večernji list.

POGLEDAJTE VIDEO:

Fond za obnovu raspisao je javni poziv u svrhu ubrzanja obnove, procjene troškova i opsega poslova, a odnosi se na upravitelje zgrada ili predstavnike suvlasnika višestambenih zgrada i stambeno-poslovnih zgrada te vlasnike/suvlasnike poslovnih zgrada i obiteljskih kuća koji još uvijek nisu izveli radove sanacije spomenutih radova, a objekti su im u preliminarnom pregledu označeni kao U1 (uporabljivo bez ograničenja) ili U2 (uporabljivo s preporukom).

Na temelju zaprimljenih prijava po javnom pozivu za iskaz interesa Fond za obnovu će, nakon što jedinice lokalne i regionalne samouprave utvrde redoslijed i prioritete, pozvati osobe pogođene potresom na potpisivanje ugovora kojim će se regulirati međusobna prava i obveze u postupku nekonstrukcijske obnove.

Ovo ne znači da će oni koji su “promašili” rok za prijavu ostati bez obnove jer će biti raspisani i novi javni pozivi, ali prema ovom će se preliminarnom popisu krenuti u prvi val organizirane obnove.

Očekuje se da bi se do nedjelje moglo u postupak obnove uvesti oko tisuću stambenih i poslovnih zgrada te obiteljskih kuća.

Na temelju prijava ide se u potpisivanje ugovora s predstavnicima stanara i vlasnicima, koji je pojednostavljen u smislu dokumentacije te je samo potreban međuvlasnički ugovor i odluka o imenovanju predstavnika suvlasnika ili ugovor o upravljanju zgradom. Nakon potpisivanja ugovora Fond će raspisati javni natječaj za izvođenje radova. Početak radova u ovom prvom valu očekuje se u siječnju ili veljači iduće godine.

Kao što su i konkretizirane vrste radova i popravci koji ulaze u nekonstrukcijsku obnovu, određena je i maksimalna cijena tih radova. Taj je iznos za nekonstrukcijsku obnovu kuće 233,83 kune po četvornom metru, a za višestambene zgrade 324,34 kune.

U Fondu ponavljaju da je riječ o javnom pozivu isključivo za zgrade sa zelenim naljepnicama te da će se javni poziv ponavljati sve dok se ne završi nekonstrukcijska obnova ili dok se ne promijeni Zakon o obnovi.

Očekuje se da će nekonstrukcijska obnova na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije koštati oko 200 milijuna kuna.

Najčitaniji članci