News

Komentari 0

Do sad u Sloveniji u sezoni planinarenja poginulo 22 ljudi

Do sad u Sloveniji u sezoni planinarenja poginulo 22 ljudi

Planine su dio turističke ponude koju promoviraju političari, posebno premijer Janez Janša, oduševljeni alpinist. Spasioci su u gotovo 400 intervencija izvukli 216 ozlijeđenih i onih koji su doživjeli srčani udar

Dvadeset i svoje ljudi umrlo je dosad u sezoni planinarenja u Sloveniji, objavila je u petak spasilačka služba.

Spasioci su u gotovo 400 intervencija izvukli 216 ozlijeđenih i onih koji su doživjeli srčani udar.

Hitna služba je upozorila planinare da moraju imati plan i potrebnu opremu te da ne smiju precjenjivati svoje fizičke sposobnosti.

"Nije dobro što na terenu još uvijek susrećemo onemoćale planinare koji se ne mogu vratiti u dolinu putem kojim su došli ili se to ne usude, a među njima je dosta onih iz alpskih država za koje bi se očekivalo da imaju planinarsko iskustvo i svijest", kažu spasioci.

U slovenskim planinama koje godišnje imaju do milijun i pol posjetitelja smrtno nastrada u prosjeku tridesetak ljudi.

Uz ozlijeđene ili poginule na skijanju i spuštanju padobranima ili motornim zmajevima, planinari stradaju prilikom otklizavanja ili odrona kamenja, a pet do deset smrti dogodi se zbog srčane kapi.

Planine su dio slovenske turističke ponude koju promoviraju političari, posebno premijer Janez Janša, oduševljeni alpinist.

On je ove godine, uoči početka slovenskog predsjedanja EU-om, na najviši vrh Triglav vodio austrijskog kolegu Sebastiana Kurza i Josepa Borrella, povjerenika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.