Obavijesti

News

Komentari 202

Dobar posao u Glini: Prvi radovi plaćeni prije tri godine, a ulice su još uvijek veliko gradilište...

Dobar posao u Glini: Prvi radovi plaćeni prije tri godine, a ulice su još uvijek veliko gradilište...
11

Imamo situaciju da su po dokumentaciji radovi izvedeni, da je Ministarstvo isplatilo novac potreban za radove i da je izvođač plaćen za izvedene radove. Jedino što mi ovdje radove ne vidimo, kažu iz Gline

VIDEO

Za dvije ulice u centru Gline, Majsku i Kovačićevu, Ministarstvo na čijem je čelu stajala Gabrijela Žalac dodijelilo je 2018. godine novac za potrebnu obnovu, dok je grad Glina dao dio svojih sredstava.

Sredstva su nađena i za obližnji most. Sve kontrolne instance blagoslovile su posao, ali na terenu su stvari stajale drukčije. Majski most je dovršen prije godinu dana, a Majska ulica i Ulica Ante Kovačića se još grade.

POGLEDAJTE VIDEO: Javljanje iz Gline

Zastupnik Radomir Lončarević, nezavisni gradski vijećnik, za 24sata kaže kako su poslovi od početka bili čudni.

- Kao gradski vijećnik sam početkom 2019. naišao na dokumentaciju potpisanu od gradonačelnika Gline, koju je Grad trebao predati Ministarstvu kako bi opravdao sredstva koja je Ministarstvo dalo Gradu. Tamo je pisalo da su poslovi dovršeni, da su ugrađeni slivnici, cijevi i niz drugih radova. Kasnije, međutim, vlasti više nisu spominjale te radove, već samo pripremne radove. Koliko znamo, nitko od istražnih organa nije proveo nikakve istrage ali čini se da je tu nešto jako mutno. Nadam se da će to učiniti sad, kad su sve kamere Hrvatske ovdje, a radi se o dvije ulice u centru Gline.

- Postoje medijski zapisi koje i sada možete naći na Internetu. Sami stanari ovih dviju ulica su najbolji svjedoci tih radova. Oni tvrde da nikakvi radovi nisu izvođeni na ovom području. Na pitanje gdje je novac, moram reći da to trebaju istražiti nadležne službe. Ovaj grad je potkradan u ratu, nakon rata, za vrijeme obnove. Mislim da će mutnih poslova biti i sad, i apeliram na hrvatske vlasti da nam sad pomognu, da se riješimo onih koji love u mutnom, jer ovaj grad inače neće imati šansu preživjeti... - kazao je Lončarević.

Trut: U kontejnere smo smjestili 350 ljudi. Hrana? Uvodimo red
Trut: U kontejnere smo smjestili 350 ljudi. Hrana? Uvodimo red

Njegov apel je dramatičan. Ali on ne važi samo za Glinu. Ovih je dana objavljeno dosta afera iz vremena poslijeratne obnove, iz kojih postaje sve jasnije  zašto je Banovina, i ne samo ona, propadala.  To je kraj kojim je carevala podobnost. U pravilu, riječ je bila o zatvorenom krugu nalik na onom iz vremena Jure Radića: novac za poslove od javnog interesa dodjeljivalo je ministarstvo kojega vodi član stranke.

Posao bi najčešće odradila tvrtka u vlasništvu člana stranke ili nekoga tko uživa stranačko povjerenje. Nadzor bi također obavio 'naš čovjek na terenu' pa se sve dovršavalo pro forma, bez problema. Bure je 'držalo vodu dok majstori ne odu'. Odnosno, do prvog većeg naprezanja.

Gospodin Lončarević rekao nam je da je sve dokumentirano u medijima. Doista, aferu su istraživali Net.hr i RTL-ova Potraga. Grad Glina tad je, otkrio je Net.hr, “za izvođenje dijela radova na rekonstrukciji Majske ulice i ulice Ante Kovačića” koji su se navodno “izvodili” od 4. do 12. prosinca 2018. platio 494.826,00 kuna, odnosno 616.335,83 kuna bruto.

Propise su zaobišli, džepove su natrpali: Obnovljene građevine trebale su izdržati 7 po Richteru
Propise su zaobišli, džepove su natrpali: Obnovljene građevine trebale su izdržati 7 po Richteru

Radovi su ugovoreni putem jednostavne nabave s tvrtkom Bauelektro iz Velike Gorice, te plaćeni 3. siječnja 2019. godine. Ista tvrtka, u istom razdoblju, od 4. do 12. prosinca 2018. radila i na “izgradnji zamjenskog mosta na rijeci Maji”, a taj je posao također plaćen, u gotovo identičnom iznosu: 612.326,86 kuna.

Mosta, međutim, tada nije bilo iako na posao nije bilo primjedbi.

"Predstavnici Ministarstva su 28.ožujka 2019.godine izvršili terenski pregled sufinanciranih projekata i razvidno je da su sredstva Ministarstva po projektima namjenski utrošena", rekli su novinarima Net.hr iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih projekata.

Novinarka RTL-ove Potrage Danka Derifaj u travnju 2019. obišla je Glinu. Sanirane ulice ni ona nije našla, ali je našla aferu čiji je smisao ukratko rezimirala ovako –  ministarstvo na čijem je čelu bila hadezeovka Gabrijela Žalac sufinanciralo je radove u Glini, čiji je gradonačelnik, također hadezeovac Stjepan Kostanjević, radove platio tvrtki  Bauelektro, koju je osnovao načelnik općine Orle - također hadezeovac, koji je tu tvrtku prenio na brata.  Načelnik općine Orle kandidirao se inače kao lider nezavisne liste, ali je nakon izbora sa svojim timom prešao u HDZ.

Tko je Ivo Žinić? Plenkovićev je igrač za obračune u HDZ-u, bio glavni inženjer za obnovu kuća
Tko je Ivo Žinić? Plenkovićev je igrač za obračune u HDZ-u, bio glavni inženjer za obnovu kuća

Mario Božurić, gradski vijećnik Gline, požalio se novinarima Potrage, kako su pojedinci radove na sanaciji Majske ulice i vodovoda prikazali kao dovršene, novac su uzeli, a nadzor je potvrdio da je sve u redu.

- Imamo situaciju da su po dokumentaciji radovi izvedeni, da je Ministarstvo isplatilo novac potreban za radove i da je izvođač plaćen za izvedene radove. Jedino što mi ovdje radove ne vidimo - rekao je RTL-u Božurić.

Nadzor radova, objavio je RTL, radio je inženjerski ured Vedrana Banaja koji je direktor tvrtke APB Petrinja. Zanimljivo, neki od suosnivača te tvrtke su Ivo Žinić (osnivačka je prava u međuvremenu prenio na odvjetnika), Republika Hrvatska, te kompanija Uljanik u vlasništvu spomenutog  Banaja. Žinićev sin je zamjenik gradonačelnika Gline, također hadezeovac. A vrlo blizu spomenute ulice stanuje - Ivo Žinić.

U razgovoru s novinarima Jutarnjeg lista Vedran Banaj konstatirao je kako nijedna od optužbi protiv njega nije istina.

- Sve ono za što je moja tvrtka bila angažirana, ja sam i odradio. Tim je tvrdnjama mojoj tvrtki i meni osobno bio narušen ugled, to je bila politička priča i politički obračun - rekao je Banaj u telefonskom razgovoru s novinarima Jutarnjeg.

Za 24sata rekao je da je njegova tvrtka obavila sve što je bilo predviđeno, prema zakonu, i da je riječ o neosnovanim optužbama.

Izjave ostalih aktera očekujemo. Tek je potres cijeloj Hrvatskoj jasno otkrio razmjere zapuštenosti Banije. Petrinja, Majske Poljane i Glina, izgledaju kao mađarski ili slovački gradići iz socijalizma šezdesetih, oronulo, sivo, turobno.

U ministarstvu Gabrijele Žalac, rekli su tada medijima, tijekom 2018. sufinancirali su 340 ovakvih projekata u 254 jedinice lokalne samouprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.