Obavijesti

News

Komentari 280

Tko je Ivo Žinić? Plenkovićev je igrač za obračune u HDZ-u, bio glavni inženjer za obnovu kuća

Tko je Ivo Žinić? Plenkovićev je igrač za obračune u HDZ-u, bio glavni inženjer za obnovu kuća

Kad je Plenković bio izložen napadima danas već zaboravljenih Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penave, shvatio je Žinić odakle vjetar puše i zauzeo pravu stranu

VIDEO

Premijer Andrej Plenković rekao je kako ima tako razvijene radare da za tri sekunde prepozna stanovite “adžende”, pri čemu nije bio baš sasvim određen. No ni njegova agenda nije baš “zagonetka prekrivena velom tajne i prožeta duhom misterija” - on rukama i nogama podupire Ivu Žinića, šefa županijske organizacije HDZ-a i župana Sisačko-moslavačke županije. To se može vidjeti za manje od tri sekunde.

Razlog? Pa i Žinić je svesrdno podupirao njega u trenucima u kojima se odlučivalo o Plenkovićevoj političkoj budućnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Nije bilo propusta države? 

Pokretanje videa...

Propusti 01:47

- Potpora Andreju Plenkoviću je osobna, to je potpora predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije. Smatrao sam da je potrebno u ovom trenutku dati puno povjerenje i podršku našem predsjedniku HDZ-a i premijeru - rekao je Žinić 23. siječnja prošle godine, dodajući kako potporu bazira na “velikom iskoraku u Hrvatskoj po pitanju kvalitete života, porastu BDP-a i mnogih drugih aktivnosti u posljednje tri i pol godine pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića”.

Uvijek na pravoj strani 

Bivši glavni inženjer obnove u ministarstvu Jure Radića spada, dakle, u Plenkovićeve ljude u HDZ-u. Kad je Plenković bio izložen napadima danas već zaboravljenih Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penave, shvatio je Žinić odakle vjetar puše i zauzeo pravu stranu. U dugoj političkoj karijeri nikad nije pogriješio. Kao HDZ-ovac lokalne razine preživio je sve stranačke rošade, od Jure Radića i Franje Tuđmana, preko Sanadera i Karamarka, do Plenkovića. Na komplimentima za predsjednika stranke nikad nije štedio. - Osobno smatram da je predsjednik Andrej Plenković svojim radom, pogotovo dolaskom na čelo HDZ-a, napravio velik iskorak, uspio pomiriti, ja bih rekao, određene frakcije, lijevu i desnu struju unutar HDZ-a - rekao je svojedobno Žinić, a takvih njegovih izjava ima mnogo.

Žinić: 'Potresom je zahvaćeno više od 116.000 stanovnika'
Žinić: 'Potresom je zahvaćeno više od 116.000 stanovnika'

Ovaj političar, o kojemu na Banovini nemaju osobito dobro mišljenje (“nema vam od njega neke koristi”, kažu nam izvori iz Siska, dodajući kako “ni riječ nije progovorio kad je rafinerija u Sisku gašena, a u županiji uglavnom nastavlja Marinine projekte”), rođen je 14. siječnja 1960. u Glini. Diplomirani je inženjer arhitekture, dragovoljac Domovinskog rata i bojnik Hrvatske vojske, odlikovan s više državnih odličja.

- On je došao na čelo HDZ-a Sisak nakon velike borbe s protukandidatom Krapljanom. Preporuka mu je i bila ta funkcija glavnog inženjera kod Jure Radića - dodaje naš sisački izvor.

'Ne osjećam se odgovornim za propuste tijekom ratne obnove'
'Ne osjećam se odgovornim za propuste tijekom ratne obnove'

Najvažniji posao u životu očito je onaj koji je radio od 1995. Tad je bio pročelnik pa viši stručni suradnik u Ministarstvu razvitka i obnove, čije su gradnje nakon potresa došle u žižu javne pažnje te je na tu temu dao mnogo izjava medijima.

'Istrage su preuranjene' 

- Mislim da su najave istraga preuranjene. Po izjavama stručnjaka doznao sam da nijedna kuća obnovljena nakon rata nije srušena. Kuća ima oštećenja tako da se ne može koristiti, ali nije se srušila. Pozivam DORH da utvrdi ima li tu odgovornosti. Sva dokumentacija je u Državnom središnjem uredu, za svaki objekt. Ponosan sam što sam sudjelovao u obnovi obiteljskih kuća - kazao je Žinić za N1.

'Lov na kokoši': HDZ istražuje obnovu iza koje je HDZ stajao
'Lov na kokoši': HDZ istražuje obnovu iza koje je HDZ stajao

- Sustav obnove uključivao je na stotine stručnjaka, a samo ministarstvo bilo je koordinator, no provedbu, nadzor i sve ostalo provodile su hrvatske tvrtke. To je jedan od najboljih sustava. Kao glavni inženjer imao sam koordinativnu ulogu, ponosan sam na to vrijeme, ovog trena oštećene kuće koje se nisu srušile, da su bile loše izgrađene, srušile bi se. Graditeljstvo je postupak, to nije dolazak na izlet, prati se gradnja. Obnova je izvedena sukladno svim regulativama koje su bile na snazi - izjavio je, između ostalog, Žinić.

Sav posao obnove odvijao se unutar HDZ-ove vlasti, od središnje do lokalnih razina, pa je jasno zašto se vrh stranke rukama i nogama trudi moguću istragu pomaknuti što dalje u budućnost, a moguće krivce što više zamagliti.

Župan Žinić: Ponosan sam na projekt obnove kuća nakon rata
Župan Žinić: Ponosan sam na projekt obnove kuća nakon rata

- Tražit će se puna odgovornost sudionika u izgradnji koje definira Zakon - rekao je ministar Horvat pa na pitanje tko će raditi istragu sugerirao sporost: - U ovom trenutku prebrzo je razmišljati o tome tko će raditi istragu. Sad je prioritet svima osigurati smještaj - kazao je ministar, u čemu nije teško, u tri sekunde i manje, prepoznati agendu – gurnuti problem što dublje pod tepih, dok svi ne zaborave. Kad se šuta odveze, dokaza ni za što ionako neće biti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 280
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag