Obavijesti

News

Komentari 273

Dobili su CT od 1,4 milijuna kuna u jeku pandemije: "Takav uređaj se koristi u veterini'

Dobili su CT od 1,4 milijuna kuna u jeku pandemije: "Takav uređaj se koristi u veterini'

Uređaj je koštao 1,4 milijuna kuna bez PDV-a, i stoji nekorišten. Inače ga se koristi i u veterini, za skeniranje malih životinja, otkrivaju nam stručnjaci u KB Dubrava...

VIDEO

Liječnici KB-a Dubrava negoduju zbog donacije skupog uređaja koji im, tvrde, sad skuplja prašinu. Bolnica je taj CT dobila u travnju, odnosno u jeku pandemije u Hrvatskoj, pa smatraju da se donacija mogla preusmjeriti na korisnije stvari u koroni, poput respiratora.

POGLEDAJTE VIDEO: Beroš o KB Dubravi 

Pokretanje videa...

Beroš 00:44

U korona krizi struka je podijeljena kad je riječ o potezima ministra Vilija Beroša. U pitanje dovode nabavku remdesivira za liječenje Covid bolesnika, koji će Hrvatsku koštati 40 mil. kuna, jer je Svjetska zdravstvena organizacija priopćila da on nema nikakvog učinka na bolest.

Zdravstvo nam je ionako na koljenima s dugom od 10 milijardi kuna, a pri tome nabavljaju lijekove i opremu upitnog učinka. U KB-u Dubrava svaki dan otkrivaju se novi problemi s opremom, ali i odnosima među liječnicima.

- Koliko nadležnima nije stalo do KB Dubrave i naših potreba, pokazuje i donacija jednog CT uređaja proljetos, kad je trebalo kupovati respiratore i maske, uređaje za PCR testiranje na koronu. Uređaj je koštao 1,4 milijuna kuna bez PDV-a, i stoji nekorišten. Inače ga se koristi i u veterini, za skeniranje malih životinja, otkrivaju nam stručnjaci u KB Dubrava. Nije kriv uređaj niti sponzor koji ga je velikodušno kupio nego činjenica da nitko njih, liječnike, kako kažu, nije tad u travnju, kad su već bili predodređeni kao Covid-bolnica, nije pitao što im treba.

- Za taj se novac moglo kupiti više respiratora, uređaj za PCR testiranje na koronu, neka druga, sad nam potrebnija oprema. Sponzoru je netko, međutim, rekao da kupi CT, za pregled Covid bolesnika kojima je potreban takav pregled, napominju liječnici.

Upit o CT-u smo poslali bolnici.

- Prema dobivenom očitovanju ovlaštenog zastupnika proizvođača predmetnog uređaja, višeslojni CT uređaj renomiranog svjetskog proizvođača medicinske opreme koji je instaliran na Zavodu za radiologiju KB Dubrava namijenjen je humanoj CT dijagnostici i kao takav je registriran pri svim svjetskim, europskim i nadležnim institucijama u Republici Hrvatskoj. Odbacuju se insinuacije kako se radi o dijagnostičkom uređaju namijenjenom upotrebama u veterinarskoj medicini - odgovorilo nam je Ravnateljstvo KB Dubrava,

Od drugih izvora na čelu bolnice doznajemo da uređaj stoji od travnja, i da nije bio u pogonu niti sat vremena ukupno.

- Da, provjerio sam, i prvo mi je rečeno da to nije baš uređaj za ljude, a onda da nije za kliničke potrebe naše bolnice, rekao nam je visokopozicionirani izvor u bolnici. Pitanje uređaja bilo je navodno postavljeno i na jučerašnjem upravnom vijeću bolnice. Veterinari koje smo kontaktirali potvrdili su nam da se uređaj koristi i u veterini. U Dubravi je svečano postavljen uz nazočnost američkog veleposlanika Roberta Kohorsta i drugih uvaženih gostiju.

Iz Dubrave pustili nepokretnu i covid-pozitivnu ženu (83)? 'Mi ćemo ispitati o čemu se tu radi'
Iz Dubrave pustili nepokretnu i covid-pozitivnu ženu (83)? 'Mi ćemo ispitati o čemu se tu radi'

Problemi koji se gomilaju godinama u zdravstvenom sustavu eskalirali su u najgore vrijeme. KB Dubrava je samo umanjena slika svega što se godinama događa u zdravstvu. Dugovi, nesuglasice, upletanje politike, nezadovoljstvo uvjetima rada..., samo su neki od problema na koja mora odgovoriti ministar Beroš.

Dio liječnika i medicinskih sestara već je ondje dva puta prosvjedovao, čak su i ručno morali pokretati respiratore zbog nestanka struje, a i oko broja respiratora se raspravljalo dva dana. Ministar je smijenio upravno vijeće bolnice zbog dualizma u upravljanju.

Liječnici zamjećuju kako je Beroš 19. ožujka kao osobe zadužene za koordinaciju rada s COVID pacijentima u Rijeci, Splitu i Osijeku imenovao tamošnje ravnatelje KBC-ova, dok to u Dubravi nije napravio. Ondje je na to mjesto stavio Ivicu Lukšića, maksilofacijalnog kirurga. Sedam mjeseci poslije inspekcija koju je Beroš poslao u bolnicu otkriva da tamo postoji paralelan vlast.

Milijuni idu u vjetar

Dok se KB Dubrava bori sa svojim problemima, Hrvatska nabavlja novu turu lijeka remdesivir za liječenje COVID bolesnika, stajat će nas 40 milijuna kuna, a Svjetska zdravstvena organizacija je krajem listopada priopćila da nema nikakvog učinka na bolest ili su oni neznatni.

Razriješen ravnatelj KB Dubrava
Razriješen ravnatelj KB Dubrava

Zašto nabavljamo lijek upitne efikasnosti jučer je pitao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin dodajući kako odluku o nabavci treba preispitati. Remdesivir je u prvom naletu korone, proljetos, nabavljen za sve COVID bolničke odjele. Kako se može čuti od infektologa koji na tim odjelima rade, lijek smanjuje trajanje simptoma. Za prof. dr. Igora Francetića, vodećeg hrvatskog stručnjaka za kliničku farmakologiju, dileme nema - za ovaj lijek, kaže nam, ne bi dao ni kune.

- Da je lijek efikasan, već bi ušao u sve moguće smjernice za liječenje COVID bolesnika, što nije slučaj. Više je, očito, stvar marketinga nego kliničkih dokaza uspješnosti. Nabavlja ga se, valjda, da se pokaže kako nešto radimo, jer ne znaju ništa pametnije, no novac se troši uzalud - napominje stručnjak.

Studija koju je koordinirala Svjetska zdravstvena organizacija pokazala je da remdesivir, s još tri potencijalna lijeka koji se koriste u liječenju korona virusa, ima “mali ili nikakav učinak” na stope smrtnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 273
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.