Obavijesti

News

Komentari 23

Dobio je deset godina i pet mjeseci zatvora jer je silovao maloljetnicu pa joj prijetio

Dobio je deset godina i pet mjeseci zatvora jer je silovao maloljetnicu pa joj prijetio

M. B.-J. je prije toga bio dva puta osuđivan zbog istovrsnog djela. Bio je osuđen na osam godina zbog silovanja dvije žrtve te deset godina zbog silovanja maloljetne kćeri i rodooskvrnuća

VIDEO

Vrhovni sud odbio je žalbu M. B.-J. i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda kojom je on proglašen krivim za kazneno djelo silovanja i prijetnju. Oba djela počinio je u studenom 2019. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora deset godina i  pet mjeseci. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem je i dalje.

M. B.-J. je osuđen jer je silovao maloljetnicu. Kao prijatelj majke boravio je u kući žrtve. U večernjim satima počeo je dirati žrtvu po tijelu. Žrtva se nedvosmisleno protivila tjelesnom kontaktu i otimala, a on je upotrijebio silu kako bi suzbio njen otpor. Čvrsto ju je držao za ruke i usprkos njenom otimanju i plakanju obavio nasilni spolni odnošaj. Žrtva je prvo povjerila bratu što joj se dogodilo, a kaznena prijava protiv njega podnesena je pet dana nakon samog događaja. Tjedan dana poslije tijekom telefonskog razgovara zaprijetio je žrtvinu bratu, a potom poslao i SMS poruku prijetećeg sadržaja tražeći da žrtva povuče kaznenu prijavu.

Silovanje je na žrtvu ostavilo teške psihičke posljedice zbog čega su joj konstatirani simptomi akutne stresne reakcije i PTSP-a zbog čega joj je bio potreban psihologijski tretman. Zbog zaštite žrtve i same naravi kaznenog djela sa suđenja je bila isključena javnost.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da utvrđene kazne zatvora za svako djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora odgovaraju težini počinjenih kaznenih djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Opravdano je utvrđenje maksimalne kazne za silovanje jer je optuženik već dva puta osuđivan zbog istovrsnog djela i to na dulje zatvorske kazne (osam godina zatvora zbog silovanja dvije žrtve te jedinstvena kazna deset godina zatvora zbog silovanja maloljetne kćeri i rodooskvrnuća). Te kazne očito na njega nisu utjecale. Osim toga, optuženik je višekratno osuđivan i zbog kaznenih djela krađe, prijetnje i teške tjelesne ozljede. To pokazuje da je optuženik kriminalizirana osoba koja ne preže od činjenja najtežih seksualnih delikata. Zbog toga ga je nužno izdvojiti iz društva na dulje vrijeme - obrazložili su svoju odluku s Vrhovnog suda.

Otegotnim je ocijenjeno i što je žrtva u vrijeme događaja bila maloljetna te trpi značajne psihičke posljedice. Također, iskoristio je povjerenje ukućana kako bi bezobzirno zadovoljio vlastite seksualne potrebe. Olakotnih okolnosti nije bilo.

Vrhovni sud smatra da će se ovom kaznom izraziti nužan i opravdan prijekor prema počiniteljima takvih odioznih kaznenih djela. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Stanovnike sjevera Hrvatske zbunili brojni krugovi na nebu: Evo o čemu je riječ...
POGLEDAJTE VIDEO

VIDEO Stanovnike sjevera Hrvatske zbunili brojni krugovi na nebu: Evo o čemu je riječ...

Kako je vidljivo na stranici Flightradar, nebo nad Zagorjem u jutarnjim satima nedjelje bilo je 'poligon' za trening let...

Plenković: Stric Milanović je odmogao SDP-u! A umjesto da je skupio kofere, Grbin vrijeđa!
PREGOVARAJU S DP-OM

Plenković: Stric Milanović je odmogao SDP-u! A umjesto da je skupio kofere, Grbin vrijeđa!

Uz Plenkovića su ministri Božinović, Grlić Radman, Obuljen Koržinek i Piletić..
Ključ pobjede: Skupio je jedva 305 glasova, ali je Sanaderu pomogao da sastavi svoju Vladu
FELJTON: POSTIZBORNA TRGOVINA

Ključ pobjede: Skupio je jedva 305 glasova, ali je Sanaderu pomogao da sastavi svoju Vladu

Plus+ Predsjednik Stjepan Mesić 2007. nekoliko je dana oklijevao dati mandat bilo kojoj stranci. I lijevi centar i HDZ grčevito su pokušavale sastaviti većinu. “I, jesi sastavio vladu?” To je pitanje, podrugljivo intonirano, Sanader u prolazu na konzultacijama kod predsjednika Mesića postavio Zoranu Milanoviću. “Nisam, a ti”, uzvratio je Milanović. Par dana kasije, Sanader je mogao reći – “ja jesam...”