Obavijesti

News

Komentari 22

Dobit banaka pala za 25 posto za razliku od prošle godine!

Dobit banaka pala za 25 posto za razliku od prošle godine!
1

Banke u Hrvatskoj za prvo tromjesečje ostvarile su dobit koja je za čak 25,7 posto ili za 331,8 milijuna kuna manja od ostvarene dobiti u prva tri mjeseca prošle godine

VIDEO

Hrvatska narodna banka objavila je podatke za prvi kvartal ove godine prema kojima su banke ostvarile dobit prije oporezivanja u iznosu od 958,8 milijuna kuna. Privremeni podaci vrijede za 31 banku, a ne za 32 kao prošle godine jer je Međimurska banka pripojena Privrednoj banci Zagreb.

Ukupna aktiva 31 banke u Hrvatskoj na kraju ožujka ove godine iznosila je 398,3 milijarde kuna, što je za 0,40 posto manje nego na kraju prošle godine. Određenu dobit u poslovanju ima 21 banka, dok ostalih 10 bilježi gubitak u ukupnom iznosu od 152,8 milijuna kuna.

Zagrebačka banka (ZABA) sa 448,7 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja u prvom tromjesečju najbolje je prošla, iako i ona bilježi pad od 2,9 posto manje dobiti od prošle godine. Privredna banka Zagreb u prvom tromjesečju 2013. ostvarila je dobit prije oporezivanja u iznosu od 358,4 milijuna kuna i time bilježi rast dobiti za 37,6 posto. Erste&Steiermaerkische banka ostvarila je bruto dobit od gotovo 96 milijuna kuna, a Raiffeisenbank Austria 93,9 milijuna kuna. Obje te banke na godišnjoj razini bilježe pad, s obzirom na to da je u prvom kvartalu prošle godine Erste imala dobit od 163 milijuna kuna, a RBA 224 milijuna kuna.

Hrvatska poštanska banka bilježi rast od 5,5 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno iskazuje dobit od 40, 5 milijuna kuna. Splitska banka Societe Generale našla se među 10 banaka koje su zabilježile gubitak. U prvom tromjesečju iskazala je gubitak od 82,9 milijuna kuna, a lani je u ovo vrijeme imala dobit od 46, 8 milijuna kuna. Neslužbeno se doznaje kako je gubitak Splitske banke posljedica konzervativnog pristupa i postrožavanju pravila o držanju rezervacija.

Nava banka je jedina banka čija je stopa adekvatnosti ispod zakonski propisanih minimalnih 12 posto. Prosječna stopa adekvatnosti u Hrvatskoj iznosila je 20,62 posto. Nava banke iznosi samo 8,03 posto, a iskazala je gubitak od 1,5 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"