News

Komentari 292

'Vodimo protiv korone, zato otvaramo granice za turizam'

'Vodimo protiv korone, zato  otvaramo granice za turizam'

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade istaknuo je kako će Hrvatska od Europske komisije dobiti 10,013 milijardi eura pomoći za iduće četiri godine naglasivši kako se to nije slučajno dogodilo nego zbog ove Vlade

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak osvrnuo se na plan oporavka EU koji je donijela Europska komisija, a 'težak' je 750 milijardi eura. Od toga ćemo 10 milijardi eura dobiti mi.

- Jučer je EK izašla s jednim izrazito važnim dokumentom za gospodarski oporavak, koji je nastao zadnjih nekoliko mjeseci i koji je plod naših intenzivnih konzultacija s njima. Nakon ove pandemije promijenili su se prioriteti i želja je EU da pokaže koliko je njezin angažman bitan - poručio je premijer dodavši kako će ova sredstva dati dodatnu financijsku mogućnost za provođenje projekata, planova i mjera koje će svim zemljama u EU omogućiti brz oporavak.

- Ovaj dokument je izdašan i za Hrvatsku donosi oko 10 milijardi eura u iduće četiri godine. Od toga su 7,62 milijardi eura bespovratna sredstva plus mogućnost uzimanja zajmova koji su na dobrovoljnoj bazi, povrh onoga što će ići kroz višegodišnji financijski okvir. Omogućit će nam da sve ovo što smo omogućili u protekla dva, tri mjeseca, za očuvanje radnih mjesta, privatni sektor, za premošćivanje ove situacije, da kažemo ne samo da ćemo osigurati iznos od 3250 kuna i dva puta po 4000 kuna, nego da nećemo ni uzeti, dali smo, a nismo uzeli poreze i doprinose. Većeg pružanja ruke i stajanja iza privatnog sektora teško se moglo zamisliti, nema presedana u modernoj hrvatskoj povijesti od ovog poteza koji je naša Vlada učinila - naglasio je Plenković. 

Riječ je o iznosu, dodao je, koji doseže skoro 20 posto hrvatskog BDP-a.

- Važno je naglasiti da će o svim ovim aktima, oko 20-ak prijedloga EK, pregovore voditi Hrvatska, za cijeli paket, a ne samo za sredstva koja su nama namijenjena - istaknuo je. 

Prema informacijama koje ima, naglasio je Plenković, novi prijedlog višegodišnjeg okvira EU bit će značajno bolji za Hrvatsku nego onaj koji je bio na stolu u veljači.

- I uz ovaj instrument, u razdoblju od 2021. do 2027. imat ćemo duplo više sredstava nego od 2014. do 2020. I zato je članstvo u EU dobro. Padaju na ispitu oni koji smatraju da nije dobro. Vidite što znači osnaženi suverenitet Hrvatske u sklopu EU, na muci se poznaju junaci, nije ovo došlo slučajno. EK je radila analizu temeljem razgovora koji je ova Vlada vodila, ništa se ne događa sa stihijom ni samo po sebi - poručio je Plenković. 

Što se tiče građana koji su pogođeni potresom, prije nekoliko dana Vlada je uputila Javni poziv za sufinanciranje najma stana za one koji ne mogu u svoje domove. Premijer je istaknuo kako su do sad zaprimili 130 zahtjeva. 

- U obradi su i već sutra će biti 10 konkretnih rješenja za dio ljudi koji su smješteni u Studentskom domu Cvjetno naselje i nekoliko van doma koji su ispunili sve kriterije u našoj odluci. To znači da ćemo žurno djelovati i osigurati da se što prije većina sugrađana, koji imaju pravo na to, useli u stanove u kojima će imati dostojanstven život dok se obnova ne realizira - istaknuo je.

Ministar zdravstva Vili Beroš naveo je kako posljednja tri dana nemamo novih zaraženih korona virusom. 

- Nalazimo se među najuspješnijim zemljama u borbi protiv COVID-19 u Europi i svijetu - rekao je dodavši kako od popuštanja mjera imamo mali broj novozaraženih i povoljnu epidemiološku situaciju.

Što se tiče reaktivacije bolničkog sustava,  Beroš je istaknuo kako se rješavaju nerealizirani termini s lista čekanja iz ožujka i travnja te zakazani termini za svibanj.

- Liste čekanja su prosječno povećane za oko 10 posto tijekom epidemije - rekao je.

Otvaranje granica

Stoga je premijer Plenković najavio i otvaranje granice za zemlje koje imaju istu ili sličnu epidemiološku situaciju poput naše.

- S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspjeli pobijediti epidemiju, uspjeli smo napraviti plan gdje bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. Otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku - rekao je Plenković dodavši kako je siguran da će, kako se situacija bude poboljšavala, i širiti popis zemalja, odnosno državljana koji mogu doći u Hrvatsku.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, istaknuo je kako će građani tih zemalja ulaziti u Hrvatsku slobodno, uz epidemiološku kontrolu i pridržavanje preporuka epidemiološke struke. Odluku o tome Stožer će donijeti danas.

-  Neće se tražiti da dokažu razloge ulaska u zemlju. Na ulasku će se uzimati njihovi podaci, mjesto odredišta, broj mobitela, e-mail adresa, kako bi se pratilo njihovo kretanje u Republici Hrvatskoj - istaknuo je dodavši kako se preporučuje stranim građanima da unaprijed ostave svoje podatke putem web stranice entercroatiamup.hr kako bi se izbjegle gužve na granici zbog prikupljanja podataka. 

- Dostavljeni podaci putem stranice će prilikom skeniranja putne isprave biti dohvaćeni u nacionalni informacijski sustav za upravljane državnom granicom i neće biti potrebe zaustavljanja na graničnom prijelazu. Građani će na svoj mail dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi i sve potrebne informacije vezane uz preporuke HZJZ-a. Putnici koji ne dostave unaprijed podatke putem navedene stranice, moći će sve to obaviti na graničnom prijelazu, ali će im biti potrebno duže vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnoj traci - istaknuo je dodavši kako je to još jedan doprinos da se snažnije krene u revitalizaciju i turizma, ali i drugih gospodarskih grana.

Ministar turizma Gari Cappelli poručio je kako se radi o jedinstvenom modelu kojem u Europi još nitko nije pristupio.

- Ovo je sjajna mogućnost ubrzavanja svega - rekao je.

Najčitaniji članci