Obavijesti

News

Komentari 154

Francuski liječnici: Ukidanje mjera vođeno više političkim nego zdravstvenim namjerama

Francuski liječnici: Ukidanje mjera vođeno više političkim nego zdravstvenim namjerama

U posljednja 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježeno je 319 novih slučajeva zaraze, dok je u Zagrebačkoj županiji registrirano 157, a u Primorsko goranskoj 110 novozaraženih Covidom-19

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:09

Dvadesetak francuskih liječnika i znanstvenika izrazili su u subotu žaljenje zbog toga što je postupno ukidanje restrikcija uvedenih zbog covida-19, koje je vlada planirala, "vođeno više političkim namjerama nego zdravstvenim razlozima".

Istaknuvši u tekstu objavljenom na mrežnoj stranici tjednika Journal du Dimanche (JDD) da "Institut Pasteur ocjenjuje da bi samo optimističan scenarij omogućio da ne dođe do naglog širenja epidemije naljeto", podsjećaju da je znanstveno vijeće 21. travnja upozorilo da zdravstvena situacija "zabrinjava".

"Svjedoci smo da se službeno potvrđuje prijelaz s aktivnog na pasivno upravljanje epidemijom. To je hrabro kockanje, s posebno visokim pragom koji ne odgovara ciljevima kontrole", pišu potpisnici, među kojima su liječnici hitne službe, obiteljski liječnici i znanstvenici.

"Nakon godinu dana odricanja Francuska se želi vratiti koliko-toliko normalnom životu. No to se može učiniti samo na znanstvenoj osnovi", dodaju, pozivajući da se "izradi novi državni protokol koji će utvrditi jasne granice, uvoditi automatske mjere koje će biti unaprijed utvrđene i raspravljene".

Unatoč i dalje visokom broju zaraženih na dan i hospitalizacija, francuska vlada je počela s postupnim ukidanjem restrikcija, napose kada je 19. svibnja otvorila trgovine, kulturne objekte i terase.

17:36

Hrvatska je u subotu u Portu na sastanku Europske unije i Indije potvrdila svoju predanost u pomoći Indiji koja se nalazi u teškoj zdravstvenoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Indija je u petak, drugi dan zaredom, imala više od 400.000 novozaraženih osoba što je rekordan broj u toj azijskoj zemlji. U petak je ondje preminulo gotovo 4.000 ljudi.

Europski šefovi država, među kojima i hrvatski premijer Plenković, o toj su situaciji razgovarali s indijskim premijerom Narendrom Modijem koji je namjeravao doputovati u Porto no koji je zbog pandemije sudjelovao videovezom.

Plenković je u ime Hrvatske izrazio solidarnost s Indijom te najavio pomoć u sklopu Europske unije.  Dio zemalja, poput Španjolske koja je ovaj tjedan poslala 167 respiratora, najavile su slanje materijalne pomoći.

Neki europski premijeri, uključujući Plenkovića i španjoskog predsjednika vlade Pedra Sáncheza, rekli su tijekom europskog Socijalnog samita u petak i subotu kako je nužno da cjepivo stigne u sve dijelove svijeta. Dio zemalja predvođenih Njemačkom, sjedištem farmaceutske industrije, usprotivilo se inicijativi o odustajanju od patenata na proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa. Inicijativu su pokrenule Indija i Južnoafrička Republika a prošli tjedan joj se pridružila nova američka administracija predvođena predsjednikom Joeom Bidenom.

Plenković je u petak rekao hrvatskim medijima da je to pozitivna inicijativa jer bi doze cjepiva pojeftinile a Sánchez je otišao korak dalje poručivši kako ničemu ne služi da EU postigne svoj cilj o cijepljenju svoje populacije ako ostatak svijeta zaostane u tome. Kao primjer rizika s kojim se suočava svijet naveo je Indiju.

17:35

 U devet gradova Zagrebačke županije u subotu je krenuo treći krug masovnog cijepljenja te bi se do kraja vikenda trebalo cijepiti 20 tisuća ljudi, a do kraja svibnja u Zagrebačkoj županiji bar jednom dozom procijepit će se 63 posto stanovnika.

Kako je priopćeno, kao što je to bilo i prethodna dva puta, bez gužve i čekanja, u subotu od 8 sati krenuo je treći krug masovnog cijepljenja u svih devet gradova na području Zagrebačke županije. Tijekom subote, u planu je na devet posebno organiziranih punktova cijepiti 10 tisuća ljudi, a isti broj osoba trebalo bi biti cijepljeno i u nedjelju, 9. svibnja.

Stanovnicima Zagrebačke županije ovog vikenda na raspolaganju je 15 tisuća doza cjepiva Pfizer te pet tisuća doza Astra Zenece.

Za kontaktiranje ovako velikog broja ljudi pobrinuli su se liječnici i medicinske sestre u ordinacijama obiteljske medicine s područja Zagrebačke županije. U subotu je na terenu 195 zdravstvenih djelatnika - 49 liječnika, 65 sestara i 81 administrator, kao i velik broj članova Crvenog križa, civilne zaštite i javnih službi.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Leo Šunjić u subotu ujutro obišli su punktove u Samoboru i Svetoj Nedjelji, te tom prilikom ocijenili kako sve funkcionira besprijekorno.

"Dva prethodna kruga masovnog cijepljenja su prošla besprijekorno. Prvi put smo cijepili u jednom danu 4,5 tisuća ljudi, drugi put 7,2 tisuće, a ovaj vikend kroz dva dana imamo želju procijepiti 20 tisuća ljudi", rekao je župan Kožić. Najavio je slična masovna cijepljenja kroz cijeli svibanj koja bi, ukoliko interes stanovnika bude dobar kao do sada, mogao rezultirati da na kraju mjeseca 63 posto stanovnika Zagrebačke županije bude procijepljeno bar jednom dozom.

Spomenuo je i kako je milijuntu dozu cjepiva u RH, i to Astra Zenece, primila osoba s područja općine Rugvice u Zagrebačkoj županiji.

Na području Zagrebačke županije trenutno je procijepljeno 23,6 posto stanovnika. Prema riječima ravnatelja Šunjića, broj starijih od 65 i kroničnih bolesnika koji nisu dobili cjepivo gotovo je zanemariv, što se može vidjeti i na punktovima, na kojima se cijepi radno aktivno stanovništvo, s obzirom da je Zagrebačka županija u trećoj fazi cijepljenja.

"Tijekom svibnja plan je na posebno organiziranim vikend punktovima cijepiti 74 tisuće stanovnika, te dodatnih 67 tisuća u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, u posebnim ambulantama te putem mobilnih timova", kazao je Šunjić.

Novo masovno cijepljenje najavljeno je za subotu, 15. svibnja, kada bi trebalo biti cijepljeno još 10 tisuća ljudi.

"Nadamo se da će svijest građana kao i do sada ostati na viskom novu i da će se odazvati na naše pozive, jer u lipnju stiže novih 107 tisuća doza cjepiva", poručili su Kožić i Šunjić.

17:31

Cijepljenje profesionalnih djelatnika izvedbenih, glazbeno-scenskih i audio-vizualnih umjetnosti počela je u subotu u Zagrebu u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), od kojeg vlasti očekuju pozitivan učinak na stavove javnosti prema cijepljenju.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je novinarima da je ondje u subotu cijepljeno između 300 i 350 osoba i da HGZ dobro funkcionira kao punkt.

Iduću rundu, koja bi trebala bit sljedeći tjedan, ponovit ćemo ovdje, kad će biti veći broj glumaca, a potom ćemo dalje vidjeti u kojem ćemo prostoru to organizirati, kazala je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je da cijepljenje u Hrvatskoj dobro napreduje, te da se, ako budu dovoljno  cijepljenja, razmišlja o organiziranju velikih i masovnih događaja na koji mogu doći osobe koje su cijepljene ili koje su testirane.

To još nije sutra i prekosutra, ali o tome se razgovara, kazao je i dodao da će sve mjere ostati na snazi i neće se ništa mijenjati sljedećih nekoliko tjedana. S većim brojem cijepljenih i dolaskom toplijeg vremena nadamo se da ćemo moći govorit o popuštanju mjera i organiziranju većih susreta, kazao je.

Jučer smo postigli rekord, cijepili smo 53 tisuće osoba, čime je oboren rekord od prije tjedan dana kad je cijepljeno 47 tisuća ljudi, rekao je Capak. Dodao je kako se nada obaranju toga rekorda.

Svi se angažiraju oko toga da se cijepi što više ljudi. Naš cilj je to bude oko 55 posto ljudi, nadamo se više od toga i to bi bio početak mirnijeg i normalnije života, kazao je ravnatelja HZJZ-a, naglasivši kako se radi na edukaciji i snažnoj medijskoj kampanji.

Capak je kazao da je u turističkom sektoru, u kojem radi oko 65 tisuća djelatnika, cijepljeno njih nekoliko tisuća, te da HZJZ upućuje veći broj doze prema dalmatinskim i primorskim županijama te prema Istri, kako bi se cijepilo što više turističkih djelatnika.

Danas imamo 700 oboljelih manje nego prije nekoliko dana, i u silaznoj smo krivulji trećeg vala. Nadam se da će broj dnevno oboljelih pasti na nekoliko stotina ili jednu stotinu, kazao je i dodao da je po njegovoj procjeni Hrvatska utrošila između 85 i 90 posto doza koje je dobila.

Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek je izrazila nadu da će zahvaljujući cijepljenju tijekom ljeta biti moguće organizirati događanja s puno većim broj sudionika nego lani kad su bila ograničena na 1000 ljudi.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana prezentirana platforma za sigurnu organizaciju događaja, koja se nalazi na javnoj raspravi, te da u sljedećim tjednima planiraju organizirati nekoliko velikih događanja.

Sudjelovanje na tim događanjima bit će omogućeno posjetiteljima koji su cijepljeni, imaju negativan test ili koji su preboljeli Covid-19, kazala je i dodala da će se potom analizirati rizik zaraze.

U tjednom smo kontaktu s organizatorima, ali sve će ovisiti o tome koliki će se broj građana sljedećih tjedana cijepiti, kazala je ministrica Obuljen Koržinek i pozvala sve da sudjeluju na zbivanjima koje će prirediti hrvatski umjetnici.

Oni su dugo bez primanja pa time pokazujemo svoju privrženost njima i dajemo osobnu podršku da se ta industrija ponovo pokrene, zaključila je.

15.00

Njemački ministar: 'Putovanja unutar EU bit će mogući i bez potvrde o cijepljenju'

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn vjeruje da će odmor ovog ljeta unutar Europske unije biti moguć i bez potvrde o cijepljenju uz negativni test na koronavirus, prenose u subotu njemački mediji.

„Unutar Europske unije putovanja najvjerojatnije više neće ovisiti o cijepljenju. I pomoću testiranja će biti moguće kretati se diljem Europe“, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za dnevnik Rheinische Post.

Njemački ministar zdravstva je istodobno odvratio od putovanja u ostatak svijeta i otkrio kako će on sam ovogodišnji ljetni odmor provesti u Njemačkoj.

„U ovoj posljednjoj fazi pandemije bih odvratio od većih putovanja u udaljene dijelove svijeta. Kratko rečeno: Sjeverno more umjesto Tihog oceana“, rekao je Spahn.

On je optimističan glede mogućih otvaranja u Njemačkoj uslijed pada incidencije ali je pozvao na oprez.

„Tko prebrzo ukida mjere zatvaranja stavlja na kocku dosadašnji uspjeh. Zato bi se trebalo prvo usredotočiti na otvaranje terasa ugostiteljskih objekata ili manifestacije na otvorenom. Naravno uz pridržavanje mjera nošenja maski i održavanja razmaka“, rekao je Spahn.

U Njemačkoj su ugostiteljski objekti zatvoreni od 1. studenog prošle godine a neke savezne pokrajine su najavile postupna otvaranja u drugoj polovici svibnja.

U Njemačkoj je u subotu zabilježen novi pad sedmodnevne incidencije koja sada iznosi 121,5.

U nedjelju na snagu stupa odredba kojom se cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirus oslobađaju mnogih mjera poput zabrane noćnog kretanja ili obveze karantene nakon povratka iz inozemstva.

Komentari 154