Obavijesti

News

Komentari 6

Dobrovoljno ušao u Auschwitz i tamo proveo 947 dana: Sve je saznao, ali mu nisu vjerovali...

Dobrovoljno ušao u Auschwitz  i tamo proveo 947 dana: Sve je saznao, ali mu nisu vjerovali...
5

Velikog poljskog heroja II. svjetskog rata na današnji dan 1948. pogubile su komunističke vlasti optuživši ga za neprijateljsko špijuniranje. A on je bio čovjek koji je svijetu dojavio što se zapravo događa u Auschwitzu

VIDEO

Nacistička Njemačka napala je Poljsku u rujnu 1939. i već nakon mjesec dana je okupirala. Početkom 1940. počeli su nicati koncentracijski logori diljem zemlje.
 
Nakon informacija da su Nijemci u izgradili novi kazneni logor samo 50 kilometara udaljen od Krakowa, Witold Pilecki, jedan od osnivača poljskog pokreta otpora odlučio je otići na lice mjesta i uvjeriti se koliko su točne glasine o njemačkim zločinima u takvim logorima.

Tamo je ušao dobrovoljno. Cilj mu je bio saznati i dojaviti svijetu istinu. Naime, nitko tog ljeta 1940. godine nije znao što se točno događa u novootvorenom kaznenom logoru. Čule su se neke glasine, a jedino je 39- godišnji Witold Pilecki imao hrabrosti provjeriti koliko su glasine točne.

Njegovi izvještaji zvučali su nestvarno...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Auschwitzu je proveo dvije i pol godine, točnije 947 dana. Uspio je pobjeći i izvijestiti svijet o tome što je vidio. 
Ono što je saznao bilo je zastrašujuće. No, u njegove izvještaje malo tko je vjerovao. Mislili su da pretjeruje. Zvučilo je potpuno nestvarno...

73rd anniversary of the liberation of the Nazi German concentration and extermination camp Auschwitz-Birkenau

Pilecki, rođen 1901. godine, kao maloljetnik sudjelovao je i u Prvom svjetskom ratu, a poslije rata borio se protiv snaga sovjetske Rusije.

Oženio se i dobio djecu, a kad je Njemačka okupirala Poljsku 1939. s još jednim prijateljem osnovao je Tajnu poljsku vojsku koja je imala uporišta u gotovo svim većim gradovima središnje  Poljske.

U kratko vrijeme došlo se do broja od 8 tisuća boraca. Pilecki je kasnije te svoje postrojbe uklopio u Domovinsku armiju.

On se jedini dobrovoljno javio ući u Auschwitz, a za taj čin je dobio odobrenje nadređenih u pokretu otpora i lažne isprave na ime Tomasz Serafinski. U rujnu 1940. godine tijekom jedne od racija predao se neprijatelju i uskoro zajedno sa stotinama drugih transportiran u Auschwitz.

U dokumentu “Volonter Auschwitza”, kojeg je komunistička Poljska desetljećima držala tajnim piše kako je Pilecki opisao ulazak u Auschwitz
- Pozdravio sam se sa svime što sam do tada znao i ušao u nešto što nije bilo nimalo nalik bilo čemu što sam vidio.

Stroj za ubijanje

Vrlo brzo postalo jasno što se zapravo događa u Auschwitzu – bio je to stroj za ubijanje. Dodijeljen mu je posao koji je podrazumijevao i rad izvan logora, pa je uspijevao prokrijumčariti izvještaje poljskoj vojsci.

Iz dana u dan njegovi su izvještaji bili sve jeziviji i stravičniji

- Više od tisuću novo pridošlih danas poslano je u plinske komore. Tijela su spaljena u novom krematoriju - napisao je Pilecki. 

S vremenom su njegovi izvještaji postali toliko strašni da je svima bilo teško povjerovati u sve što je napisao. 

- Mislili su da pretjeruje. Nisu mogli vjerovati da postoje plinske komore, peći, da su im davali injekcije od kojih su umirali. Zvučalo je nestvarno - kazao je Aleks Storožinski, predsjednik fundacije Kosciusko

U logoru smrti porodila 3000 djece: Nazivali su je - 'Majka'
U logoru smrti porodila 3000 djece: Nazivali  su je -  'Majka'

Kad je shvatio da Auschwitz neće napasti ni saveznici ni Poljska Domovinska vojska odlučio je s još dvojicom zatvorenika pobjeći iz logora smrti.  Uz puno sreće i pomoći izvana od koje su dobili točne informacije o smjeni straže i lažne dokumente uspjeli su.

Saveznici dobili izvještaj i nisu poduzeli ništa

Pobjegli su kroz stražnja vrata kućice koja je služila kao pekara. Ispod logoraških uniformi imali su normalnu odjeću, a sa sobom su ponijeli duhan koji su bacali iza sebe kako ih psi ne mogli nanjušiti.

Pilecki je pri bijegu bio je ranjen. No nije odustajao. Iscrpljen i izgladnio, prešao je 60 kilometara do Krakova, gdje su ga sklonili prijatelji. Gestapo ga je tražio po fotografiji, ali nisu ga uspjeli uhvatiti. Uskoro se probio do Varšave.

Nakon bijega, Pilecki se priključio poljskoj vojsci i sastavio opširan izvještaj o Auschwitzu 

- U plinskim komorama završavaju mase ljudi koje se ovdje doprema vlakovima i kamionima a ponekad je to i do tisuću osoba dnevno. Uglavnom je riječ o Židovima -  stajalo je u njegovom izvještaju. 

Saveznici su dobili taj izvještaj i nisu poduzeli ništa. Ocijenili su ga pretjeranim. Auschwitz je oslobođen tek u siječnju 1945. godine. 

Nakon bijega Pilecki je sudjelovao i u Varšavskom ustanku 1944. godine. Njegova postrojba je dva tjedna branila položaje od nacista. Zarobljen je i ostatak rata proveo je u logoru za ratne zarobljenike u Murnauu, u Njemačkoj. Tamo je ostao do kraja travnja 1945. kad su zarobljenike oslobodili Amerikanci.

Komunisti ga osudili i ubili

Neustrašivi poljski borac za slobodu na kraju nije umro od nacističke ruke. Preživio je rat. Tri godine nakon završetka rata ubili su ga komunisti.

Naime, Poljska je postala marionetska država po volji Moskve u kojoj su se provodile brutalne čistke, a on je sakupljao i materijale o zločinima komunista u Poljskoj. Tajna policija ga je pratila, uhitila i odvela u zatvor u kojem je proživio stravična mučenja. Iščupali su mu sve nokte i polomili kosti. I bez strijeljanja od posljedica mučenja uskoro bi sigurno umro. 

Komunističke vlasti proglasile su ga za izdajicu i zapadnog špijuna te ga u montiranom procesu osudile na smrt po optužbom - 'neprijateljsko špijuniranje'. 

Pogubili su ga na današnji dan 1948. godine. Pucali su mu u potiljak, a tijelo mu bacili u masovnu grobnicu. Kuća mu je uništena, a njegovo ime bilo je zabranjeno spominjati.

- Ova osoba oslikava cijelu tragediju i užas 20. stoljeća. Pilecki je preživio njemačke fašiste, a stradao od sovjetskih komunista - izjavio je glavni polsjki rabin Michael Schundrich.

'I danas kad zatvorim oči vidim mrtve žene s djecom u rukama'
'I danas kad zatvorim oči vidim mrtve žene s djecom u rukama'

Ime Witolda Pileckog je rehabilitirano tek nakon pada komunističkog režima u Poljskoj 1990. godine, a deset godina kasnije su prvi put objavljeni njegovi izvještaji o Auschwitzu. Orden Bijelog orla, najviše priznanje Poljske, posthumno mu je dodijeljeno 2006. godine.

- Witold Pilecki bio je primjer neobjašnjive dobrote u vremenima neobjašnjivog zla - kazao je jednom prilikom o velikom poljskom rabin Schundrich.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a