Obavijesti

News

Komentari 0

Dodik zabrinut zbog zatvorskih uvjeta ratnog zločinca Karadžića

Dodik zabrinut zbog zatvorskih uvjeta ratnog zločinca Karadžića

U petak je na Dodikovu zabrinutost za Karadžićevu sigurnost osudama, ali i ironijom reagirala nevladina udruga Žrtve i svjedoci genocida, zahvalivši mu jer je pismom zapravo priznao MICT i njegove presude

VIDEO

 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik zabrinut je zbog uvjeta u kojima će osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, koju bi trebao služiti u Velikoj Britaniji, te je zatražio od predsjednika međunarodnog suda da preinači odluku o izdržavanju kazne.

Ta je činjenica potaknula različite komentare, uključujući onaj da je time napokon potvrdio kako priznaje presude Haaškog tribunala koje je godinama dovodio u pitanje.

Dodik je posebnim pismom pokušao intervenirati kod predsjednika Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmela Agiusa nakon njegove odluke da Karadžić, koji je zbog ratnih zločina u BiH osuđen na doživotni zatvor, ostatak svoje kazne odsluži u nekom od zatvora u Velikoj Britaniji.

Prenoseći sadržaj pisma mediji u BiH objavili su kako je Dodik Agiusu izrazio "duboku zabrinutost" zbog te odluke jer vjeruje da Karadžić neće biti siguran u britanskim zatvorima, odnosno da će mu tamo biti ugrožena građanska i ljudska prava, a on biti izložen revašizmu nekih skupina.

Dodik je zapravo ponovio tvrdnje Karadžićevog odvjetnika koji se protivio slanju njegova branjenika u britanske zatvore, a kao bitan razlog za to navodio je primjer osuđenog generala vojske bosanskih Srba Radislava Krstića, koji je tamo bio napadnut dok je izdržavao kaznu.

Vojnici iz BiH vježbom korak bliže NATO-u, Dodik se protivi
Vojnici iz BiH vježbom korak bliže NATO-u, Dodik se protivi

"U skladu s mandatom koji imam kao predsjedatelj Predsjedništva BiH i s obzirom na to da je Karadžić državljanin BiH i Republike Srbije tražim da još jednom preispitate ovu odluku", napisao je Dodik u pismu. "Zahtijevam da, ako želite sačuvati kredibilitet suda, revidirate ovu problematičnu odluku i uzmete u obzir naša sasvim dobronamjerna i pravodobna upozorenja", dodao je zatraživši donošenje nove odluke kojom bi se preusmjerio nastavak izdržavanja Karadžićeve kazne u neku drugu europsku zemlju. Uz to je ponudio da Karadžić kaznu služi u BiH ili u Srbiji.

Nije trebalo dugo kako bi na to reagirao hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je poručio da je nedopustivo to što Dodik zlorabi svoju sadašnju poziciju u državnom vrhu, jer za pismo koje je poslao u Den Haag nije tražio niti bi dobio suglasnost.

Dodik poručio: 'Ako zatreba možemo opet brzo mobilizirati vojsku Republike Srpske'
Dodik poručio: 'Ako zatreba možemo opet brzo mobilizirati vojsku Republike Srpske'

Moje stajalište je da je Karadžiću Velika Britanija previše ugodna za boravak i da ga je trebalo poslati u Sjevernu Koreju", navodi na Facebooku Komšić ocjenjujući da Dodik "brani krvnike i zločince".

U petak je na Dodikovu zabrinutost za Karadžićevu sigurnost osudama, ali i ironijom reagirala nevladina udruga Žrtve i svjedoci genocida, zahvalivši mu jer je pismom zapravo priznao MICT i njegove presude.

"Radovan Karadžić je presuđeni ratni zločinac, što i vi svojim pismom predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu potvrđujete. Presuđen je za zastrašujuće zločine, uključujući i genocid", podsjećaju predstavnici ove udruge te navode kako je izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji za ratnog zločinca Radovana Karadžića upravo onakvo kakvo je, u najmanju ruku, zaslužio.

Dodik je vrijeđao zastupnike i govorio o neodrživosti BiH
Dodik je  vrijeđao zastupnike i govorio o neodrživosti BiH

"Ovo vaše pismo na vašu žalost neće promijeniti odluku, ali je pohvalno za buduće odnose da prihvaćate presude Mehanizma i da ste ih spremni  implementirati u BiH", navodi ova udruga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'
'DIVAN PRIJATELJ I HUMANIST'

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'

Dr. Rudman se u Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh' zaposlio 2017. godine na poziciji liječnika na specijalizaciji iz Kliničke radiologije, koju je specijalizirao pet godina kasnije...

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom
Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice
PREMINUO U SUBOTU

Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice

Ispraćaj dr. Ninoslava Rudmana bit će u četvrtak, 23. svibnja 2024. u 10:40 sati sa zagrebačkog Krematorija, objavili su iz bolnice