Obavijesti

News

Komentari 15

Karakaš: Čast mi je što sam dobio tako značajnu nagradu

Karakaš: Čast mi je što sam dobio tako značajnu nagradu
22

Pisac je svojim romanom “Sjećanje šume” osvojio književnu nagradu “Fric” 2016./17. za neprevedenu knjigu fikcijske proze. Nagrada Karakašu je donijela sklupturu i svotu od 75.000 kuna

VIDEO

Otkad sam počeo pisati držim se Krležinog savjeta da treba pisati mrko okrutno, bez samilosti pa i sa začepljenim nosnicama, ako treba, rekao je Damir Karakaš.

Pisac je svojim romanom “Sjećanje šume” osvojio književnu nagradu “Fric” 2016./17. za neprevedenu knjigu fikcijske proze. Nagrada Fric u organizaciji tjednika Express Karakašu je donijela sklupturu i svotu od 75.000 kuna bruto koje je osigurao sponzor Barcaffe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dodjela prestižne nagrade: Šest književnika u finalu za Frica Više na http://bit.ly/2kKuYwv Reporter: Tomislav Štefanac

Posted by 24sata on Tuesday, 19 December 2017

- Nadam se da je ovo početak jedne tradicije. Nagrada Fric dodjeljuje se prvi put, a njezin iznos je zaista izdašan. Mislimo i kako je iznos nagrade stvarno veliki poticaj za pisanje - rekao je na dodijeli nagrade u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu Kruno Lokotar, književni urednik i publicist, koji je radio na realizaciji dodjele nagrade. Ispričao je kako nije bilo lako naći ime nagrade.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ako je jedan pisac aktualniji nego što je ikada bio, to je Miroslav Krleža, no naziv Miroslav Krleža zvuči malo konzervativno. Kada je Goran Gavranović, glavni urednik 24sata i inicijator ideje nagrade, rekao Fric, odmah nam je kliknulo kako je Krležin nadimak odlično ime za nagradu - ispričao je Lokotar. Objasnio je i kako je bilo teško osmisliti simbol nagrade.     

U burnim vremenima u kojima je živio Krleža je bio žiroskop, i baš poput njega, ostajao uspravno u svim prilikama, ispričao je Lokotar zašto su žiroskop odabrali za simbol nagrade.

Skulpturu žiroskopa izradio je kolektiv Đ 24, koji čine Bojan Krištofić i Sven Sorić, koji su razvili vizual nagrade Fric, te Hrvoje Spudić, koji je oduševljeno prionuo na realizaciju i dizajniranje žiroskopa.

- Ponosan sam što možemo promovirati i dodijeliti nagradu koja ne želi biti samo jedna u nizu, već hrvatskim književnicima i književnosti vratiti dostojanstvo koje im u ovome društvu pripada - istaknuo je glavni urednik Expressa Alen Galović te zahvalio svima koji su sudjelovali u pokretanju književne nagrade.

- Želim čestitati svim autorima koji egzistiraju u Hrvatskoj jer se od književnosti u ovoj državi nažalost ne živi - zaključio je Galović.

U finalu u kojem se našlo šest romana, osim Karakaša bili su tu Slađana Bukovac s romanom “Stajska bolest”, potom roman “Me’med, crvena bandana i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića, Kristian Novak sa svojim romanom “Ciganin, ali najljepši”, Damir Ovčina i roman “Kad sam bio hodža”, te Ognjen Spahić s romanom “Calypso”.

Najbolji roman birao je žiri u kojem su bili Goran Gavranović, Boris Rašeta, Dubravko Lepušić, Hana Jušić i Biljana Romić, koja je bila predsjednica žirija. Pobjednik Damir Karakaš svojim romanom se opet vratio u Liku, u djetinjstvo, i kroz 33 priče majstorski, glasom dječaka, oživio čudesa i jeze rodnoga kraja.

- Autor je postigao jedinstvo stila i teme. Škrtim, no beskrajno sjajnim, rječnikom izgradio je likove i ispričao njihove prije. Ispričavši povijest jedne obitelji, ispričao je povijest vremena, promjena, sukoba i civilizacije. Prava je proza ona koja nema milosti ni za koga, rekao je autor sam i u ovom romanu to zaista učinio - objasnila je urednica i prevoditeljica Biljana Romić u odluci žirija.

- Rečenice ovoga romana ispisane su krvlju, znojem i suzama odrastanja u zemlji vukova. Autor zastaje i ostavlja katkad samo da slutimo ono neizrečeno, da gradimo tekst s njim - ispričao je o Karakaševu romanu novinar i publicist Boris Rašeta.

Karakaš se zahvalio svima koju su mu pomogli u pisanju i objavljivanju romana.

- U ovim vremenima kulture i nekulture, kad još mnogi nisu svjesni kako je društvo bez kulture osuđeno na propast, kultura šalje jasnu poruku da želi vratiti dostojanstvo koje joj pripada - ustvrdio je Karakaš nagrađen za roman kojim je, kako mnogi kažu, nadmašio samog sebe.

- Neki kažu da roman o djetinjstvu svaki pisac ima pravo napisati samo jednom, ja sam to jako ozbiljno shvatio. Zato sam dugo nosio taj materijal u sebi i čekao trenutak - objasnio je pisac. Nagrađeni roman pisao je tri - četiri godine.

- Osjećam se kao pobjednik. Iznimna mi je čast što sam među tolikim autorima dobio jednu tako važnu nagradu - rekao je Karakaš, koji inače jako cijeni Miroslava Krležu.

- Ponosan sam što sam dobio nagradu Fric koja nosi ime Miroslava Krleže, naše književne gromade - zaključio je pisac.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina