Obavijesti

News

Komentari 43

Dok nije bio premijer: Obračun s bankama ne dolazi u obzir

Dok nije bio premijer: Obračun s bankama ne dolazi u obzir
3

Od 2011. premijer Zoran Milanović je mnogo toga rekao o švicarskom franku, no često je sam sebi proturječio i na kraju se odlučio za 'populističku' i radikalnu mjeru

VIDEO

Prije no što je postao premijer, Zoran Milanović na konferenciji za novinare o problemu sa švicarskim francima kazao je kako se protivi ukidanju valutne klauzule.

- Oni koji predlažu radikalne mjere, dužni su građanima objasniti posljedice tih radikalnih mjera. U protivnom je to obični prizemni populizam, kazao je 2011.

VIDEO

Međutim, tada je također govorio da neće pozivati na obračun s bankama jer je to neodgovorno.

- Banke naravno moraju zarađivati, imati profit, u suprotnom se urušava ekonomska struktura, kazao je tada. SDP je tada apelirao na banke da korisnicima kredita u švicarskim francima, ali i u eurima, smanji kamatne stope.

No kad je postao premijer, Milanović je promijenio mišljenje. Kazao je 2012. da politika ne može intervenirati u kamatne stope.

- Mislim da se to neće retroaktivno mijenjati, jer to su ugovori koji su potpisani. To su naprosto pravila igre", rekao je Milanović i dodao: "To će se prije svega tržišno regulirati. Što budemo stabilniji i što klima bude bolja, to će kamate biti niže. Ako me pitate hoće li se politički smanjiti cijena vaše kamatne stope odnosno njezina visina, neće, isto kao što se neće smanjiti ni moja. Nećemo obećavati bajke, ušli ste kao punoljetna svjesna osoba u poslovni aranžman. To je bilo vrijeme u kojem su banke doslovno povlačile ljude za kosu da uzmu novac. I došlo je do prezaduživanja. Svatko je mogao dobiti kredit, bilo je praktički kao da je besplatan. A nema besplatne stvari, kazao je Milanović.

VIDEO

Prekjučer je pak Milanović opet napravio zaokret i ipak se odlučio obračunati s bankama. Vlada je naime u izvanrednu saborsku proceduru poslala zakon kojim se tečaj franka svim korisnicima kredita fiksira na 6,39 kuna na rok od godinu dana tijekom kojih će Vlada iznaći konkretnije rješenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu