Obavijesti

News

Komentari 325

Dolijale krvopije: Toni je ubio 50.000 
komaraca za 10 minuta

Dolijale krvopije: Toni je ubio 50.000 
komaraca za 10 minuta
6

Toni Matas insekticidom je poprskao vrata. Tvrdi da su se komarci rušili čim bi dotakli prozore. U samo 10 minuta potamanio je nevjerojatnih 50.000 komaraca

VIDEO

Zzzzzzzz... Opet taj zvuk komarca koji postaje sve jači i sve iritantniji... Toni Matas (43) s jezom je gledao roj beštija kako mu doslovno navire u dom u osječkom naselju Retfala.

Komarci mu nikad nisu bili dragi, no uzdao se u gradske vlasti da će ih zaprašivanjem ipak uspjeti istrijebiti. No u srijedu u 18 sati nije više mogao gledati kako se njegova nebesko plava vrata sad crne od komaraca koji su vrebali priliku da mu se napiju krvi. Kad već ne mogu gradske vlasti, Toni se odlučio zauvijek obračunati s njima. I doista, u samo 10 minuta potamanio je nevjerojatnih 50.000 komaraca!

- Tekućinu koja se u stočarstvu koristi za zaštitu stoke od insekata pomiješao sam s vodom i njome poprskao garažna vrata. Komarci nisu ni znali što ih je snašlo, padali su kao pokošeni u veliku kantu. Svi zajedno teže 20-ak dekagrama - govori ozareni Toni ponosno pokazujući impresivni ulov. Rekao je da su se neki od njih micali i dan poslije, no nisu mogli letjeti. Požalio se da ih nikad nije bilo toliko kao ove godine.

- No ni zaprašivanje baš ne daje rezultata. Koliko ih god špricaju, to ništa ne pomaže. Od njih se ne može živjeti danju, a kad padne noć, ne može se izdržati - žali se osječki terminator Matas koji je svoj “ulov” istresao na papir i ovjekovječio fotoaparatom.

Za najezdu komaraca krive poplave

Stručnjaci se slažu da su uzrok najezde komaraca na osječkom području uglavnom poplave. Njihovu je razmnožavanju pogodovalo izlijevanje rijeke Drave iz korita, a nakotili su se i u Kopačkom ritu. Riječ je o trećoj generaciji komaraca kojima uz toplo i lijepo vrijeme pogoduje i velika vlaga.

Odjel biologije na osječkom Sveučilištu redovito analizira ubode komaraca. Iako se podnošljivom smatra količina od 15 uboda u 15 minuta, prema zadnjim podacima, u centru Osijeka u nedjelju su zabilježili rekordnih 102 uboda u samo 15 minuta. I što je još neobično, komarci više ne bodu ljude samo noću, nego su krvožedni i aktivni i danju. Čak se i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić javno svim Osječanima ispričao za svaki ubod koji su doživjeli.

Zaprašivat će dok god bude trebalo

Kako doznajemo u osječkom Poglavarstvu, tretiranje komaraca sa zemlje počelo je prošle subote, a nastavit će se dok se njihov broj ne smanji. Pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Romano Kristić kaže kako su do sada zaprašili 4000 hektara, no problem im rade niske temperature.

- Ujutro i navečer, kad ih je najbolje tretirati, temperatura padne ispod 15 stupnjeva i tretman postaje neefikasan. Imamo 19 mjernih postaja u gradu i 12 izvan grada. No zaprašivat ćemo koliko bude trebalo - kaže Kristić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 325
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature