Dom naroda Parlamenta BiH na poticaj Čovića usvojio je radnu definiciju antisemitizma | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Dom naroda Parlamenta BiH na poticaj Čovića usvojio je radnu definiciju antisemitizma

Dom naroda Parlamenta BiH na poticaj Čovića usvojio je radnu definiciju antisemitizma

„Upravo je prošla! Radna definicija antisemitizma usvojena u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Želio bih zahvaliti svim izaslanicima na potpori ovoj važnoj inicijativi koju sam pokrenuo“, napisao je Čović

VIDEO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je u srijedu na poticaj supredsjedatelja toga doma Dragana Čovića 'Radnu definiciju antisemitizma', neobvezujuću izjavu koju je 2016. donio Međunarodni savez sjećanja na holokaust.

Sa četrnaest glasova potpore i nijednim protiv gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda jednoglasno je prihvatio Radnu definiciju antisemitizma koja glasi: “Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazati kroz mržnju prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma, koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama Židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima”.

„Upravo je prošla! Radna definicija antisemitizma usvojena u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Želio bih zahvaliti svim izaslanicima na potpori ovoj važnoj inicijativi koju sam pokrenuo“, napisao je Čović na svom Twitter profilu.

On je obećao provesti tu inicijativu tijekom nedavnog posjeda državi Izrael i susretima s brojnim dužnosnicima, među kojima je bio i bivši premijer Benjamnin Netanyahu.

Prihvaćeni dokument kojega je donio Međunarodni savez za sjećanje na holokaust tijekom 2016. godine određuje što se može smatrati antisemitizmom, ali i da poricanje holokausta ili dijeljenje antisemitskih tiskovina, kao i napadi na ljude ili imovinu predstavlja kazneno djelo.

Odluku Doma naroda Parlamenta BiH pozdravio je i predsjednik Židovske općine u Mostaru Amir Gross Kabiri, čija kompanija mt Abraham je u najmu pogona Aluminija iz Mostara. Pohvalio je Čovićeve napore, nazivajući ga prijateljem Izraela, te je dodao kako se BiH pridružuje više od 30 zemalja EU koje su već usvojile definiciju pojma antisemitizam koju je usvojila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA).

Veleposlanstvo SAD oštro o Izetbegoviću: 'Šokirani smo'
Veleposlanstvo SAD oštro o Izetbegoviću: 'Šokirani smo'

„Vaša inicijativa za usvajanje radne definicije pojma antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA) i njeno današnje prihvaćanje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH predstavlja odavanje počasti milijunima žrtava holokausta, preživjelima i svima koji su se morali suočiti s mržnjom, nasiljem i diskriminacijom“, stoji u pismu Kabirija.

Dodao je kako ovaj potez ne predstavlja samo značajan formalni čin, već da potiče na izobrazbu te osposobljavanja profesora, nevladinih organizacija, državnih tijela i medija u borbi protiv antisemitizma.

Predsjednik Židovske općine u Mostaru ističe da BiH sa svojom nacionalnom raznolikošću, mora pokazati nultu toleranciju prema bilo kakvoj manifestaciji antisemitizma i mržnje prema određenoj vjeri ili nacionalnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama

Ekskluzivno: Plaće ministrima i zastupnicima rastu 60 posto! Plenkoviću povišica 2000 eura
OVAJ TJEDAN ODLUKA

Ekskluzivno: Plaće ministrima i zastupnicima rastu 60 posto! Plenkoviću povišica 2000 eura

Plus+ Vladin plan je već ovaj tjedan podići osnovicu za obračun plaća čak 83 posto. Otkrivamo kako su se odlučili na taj postotak, ali i kolike povišice će to donijeti ministrima, Zoranu Milanoviću, Ivanu Penavi i zastupnicima