Obavijesti

News

Komentari 67

Domaći, ali stranac: Ima OIB i rodni list, a nije naš državljanin

Domaći, ali stranac: Ima OIB i rodni list, a nije naš državljanin
3

TKO JE KRIV: Iako je rođen u Slavonskom Brodu i posjeduje sve dokumente kojima je podloga državljanstvo, Marijan nije upisan u knjigu hrvatskih državljana

VIDEO

Pokretanje videa...

01:02

Da se nije odlučio oženiti, Marijan Katinić (29) iz Slavonskog Broda ne bi ni znao da je stranac u Hrvatskoj!
Iako je prije 29 godina rođen u Slavonskom Brodu, posjeduje osobnu iskaznicu, OIB, JMBG, Domovnicu i rodni list, u županijskom matičnom uredu nisu ga mogli pronaći u knjizi hrvatskih državljana. Da zlo bude veće, u policiji su mu rekli da će mu oduzeti dokumente, jer ih kao stranac ne može imati.

Nema ih u sustavu


- Nisam mogao vjerovati. Požalio sam se ocu Alojziju koji je otišao provjeriti o čemu se radi, vratio se s još strašnijom spoznajom, a to je da niti moj brat Dalibor koji je stariji od mene sedam godina nije državljanin Hrvatske - pripovijeda nam Marijan. Dodaje kako Dalibor u HAC-u radi već 12 godina, oženjen je i otac troje djece, te također ima sve dokumente.



- Otac mu je savjetovao da provjeri jesu li mu djeca upisana u knjigu državljana. U matičnom uredu u Slavonskom Brodu više su puta provjeravali svoj sustav, ali nisu nas pronašli. Naši su se roditelji prije rata nastanili u Slavonskom Brodu što je vidljivo i iz naših domovnica u kojima stoji slavonskobrodska adresa. I oni su državljani Hrvatske, a mi nismo, pa tko je ovdje lud - pita se i opravdano ljuti Katić. Sa djevojkom s kojom ima tromjesečno dijete sada neće moći stati pred matičara, a niti ona ne može uzeti njegovo prezime.

Ne može se oženiti


- Zahvaljujući razumijevanju svećenika on će nas crkveno vjenčati, a nakon toga slijedi mi dugotrajno dokazivanje moga državljanstva. Ne znam što će biti s bratom, jer je i on stranac koji je zaposlen u državnoj tvrtki. Pitam se tko će platiti sve troškove koje ćemo imati da bi postali legalni građani ove zemlje u kojoj smo rođeni i u kojoj živimo cijeli svoj život - priča Marijan koji već danima pokušava raspetljati cijelu ovu priču u kojoj se ni kriv ni dužan našao. Od ženidbe, kaže, ne odustaje ni pod koju cijenu.


- Unatoč svemu ovome se ženim, jer svoju djevojku silno volim. No, moram priznati da sumnjam da bi ona pristala na brak sa mnom da je znala da sam stranac - govori Marijan. 
 Tražeći odgovor na to kako je moguće da čovjek dobije sve dokumente kojima bi podloga trebalo biti državljanstvo, bez da je upisan u knjigu državljana doznali smo da je to propust matičara koji je nažalost preminuo. Ono što je još pogubnije i strašnije je neslužbena izjava djelatnice županijskog Ureda državne uprave kako ovo, na žalost, nije usamljen slučaj.

Matičar umro


No, službenog odgovora još nema.
Vaš upit je proslijeđen u Službu za opću upravu Ureda državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji – odgovorio je elektronskom poštom Dalibor Bošnjaković, djelatnik za odnose s javnošću Ureda državne uprave u Slavonskom Brodu.


Čovjeka ima a nema, a svi peru ruke i prebacuju odgovornost

Marijan je jučer u matičnom uredu ponovno pokušao promijeniti svoj status. Iako im je u domovnici pokazao broj pod kojim je upisan u knjigu državljana Hrvatske, odgovorili su mu da takav broj, niti takva knjiga ne postoje. Pitao je i u Zagrebu, no rekli su mu da oni za to nisu nadležni i da svoj problem rješava u Sl. Brodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...