Obavijesti

News

Komentari 29

Domovinski pokret protivi se nagradi Smoji: 'Prezirao je sve hrvatsko, to je šamar žrtvama'

Domovinski pokret protivi se nagradi Smoji: 'Prezirao je sve hrvatsko, to je šamar žrtvama'

Slobodno možemo kazati kako su splitski gradski vijećnici jučer opalili šamar svim žrtvama u Domovinskom ratu, hrvatskoj kulturi i tradiciji, ali i hrvatskom identitetu grada pod Marjanom - poručuju iz DP-a

VIDEO

Iz splitskog ogranka Domovinskog pokreta oglasili su se priopćenjem u kojem su se osvrnuli na jučerašnju sjednicu splitskog Gradskog vijeća, a ono što ih je posebno zasmetalo bila je odluka da se Miljenku Smoji posthumno dodjeli nagrada za životno djelo, prenosi Dalmacija danas.

Priopćenje splitskog Domovinskog pokreta prenosimo u cijelosti:

Posljednja sjednica splitskog Gradskog vijeća, u ovom mandatu, završila je u skladu s mandatom aktualne nekretninsko – koncesijske kolacije HDZ-a i Keruma – potpunim neredom i zbrkom. Posljednji čin četverogodišnje agonije trebao je poslužiti jednima i drugima da u očima javnosti optuže dojučerašnje partnere za katastrofu u kojoj se grad nalazi. Narod je bijesan i traži odgovore, a valja i izaći ponovno na izbore. Budući se radi o potpuno istoj politici, ljudima kojima je stalo samo do vlastitog bogaćenja preko gradske imovine i koncesija, predlažemo i HDZ-u i Kerumu da nas poštede farse i da objedine liste te kao takvi izađu na predstojeće izbore. Bio bi to predbračni ugovor jednog životnog partnerstva za koje svi znamo kako uspješno funkcionira i u gradu i u županiji.

Iako se zaklinju u Tuđmana i križeve na Marjanu, ideologija je u navedenom partnerstvu strani pojam. Jedina ideologija u koju oni vjeruju je ideologija interesa i novca. Potvrđuje to i jučerašnja skandalozna odluka Gradskog vijeća koje je gotovo jednoglasno izglasalo dodjelu nagrade za životno djelo Miljenku Smoji. Slobodno možemo kazati kako su splitski gradski vijećnici jučer opalili šamar svim žrtvama u Domovinskom ratu, hrvatskoj kulturi i tradiciji, ali i hrvatskom identitetu grada pod Marjanom. Naime, sve navedeno Smoje je prezirao iz dna duše. To nije skrivao do svoje smrti i treba mu čestitati na dosljednosti. Isto tako nekretninsko – koncesijska koalicija HDZ-a i Keruma zaslužuje prezir svakog stanovnika ovog grada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
U Splitu slavili 85 godina od rođenja Miljenka Smoje
U Splitu slavili 85 godina od rođenja Miljenka Smoje

Novinar Joško Čelan u svojoj antologijskoj knjizi „Spomenik izdaji“ razotkrio je Smoju kao čovjeka koji se čitavi svoj život bavio prokazivanjem ljudi hrvatske orijentacije, ali i čovjeka kojemu je srce bilo u Beogradu, a samo pojava u Splitu. Smojin ideološki i nacionalni okvir možda najbolje opisuje događaj iz 1985. Naime, Smoje u jednom članku u Slobodnoj Dalmaciji nakon navijačkih nereda poslije utakmice Hajduk – Crvena Zvezda piše opravdanje prijateljima u Beograd : „Krive su tešte kvadrate, one hrvatske horde koje su se u fini, crveni, jugoslavenski Split spustile s druge strane brda“. Smoje je podržavao svaku ideologiju koja je kontra Hrvatske. Nije se libio koketirati ni s autonomaštvom, ali ni s Slobodanom Miloševićem. Tako je u svojoj Slobodnoj 1988. oštro ukorio vodstvo tadašnjeg Splita što nije bilo u prvim redovima Miloševićeva mitinga u Kragujevcu : „ A baš Split ne smi švigavat, nego mora biti na poprištu svake bitke za Jugoslaviju. Da se mene pita išla bi splitska delegacija u reprezentativnom, najjačem sastavu“.

Škoro: Gdje procijenimo da treba, podržat ćemo i druge
Škoro: Gdje procijenimo da treba, podržat ćemo i druge

Moramo priznati kako su ova Smojina postignuća zaista zaslužila životnu nagradu, ali u Kragujevcu 1991., ali ne i u Splitu 2021. Nagrada za životno djelo obuhvaća cjelokupna životna postignuća neke osobe. U ovom slučaju nemoguće je izdvojiti i nagraditi autora Velog i Malog mista, a autora panegirika Slobodanu Miloševiću izostaviti od nagrade.
Jučer su gradski vijećnici Splita, presudnim rukama HDZ-a i Keruma, najvećom nagradom Splita okitili najvećeg zagovornika Slobodana Miloševića iz vremena događanja naroda. Svoju sramotu prenijeli su na sve nas u ovom gradu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina