Obavijesti

News

Komentari 71

Domovinski pokret tvrdi da je nagrada Smoji sramota. Nek se trude, ne mogu ubiti don Kišota

Domovinski pokret tvrdi da je nagrada Smoji sramota. Nek se trude, ne mogu ubiti don Kišota

Jedan od najupečatljivijih likova Miljenka Smoje, Servantes iz Malog mista, u svojoj konačnoj sceni u seriji precizno je opisao malograđansku rulju

VIDEO

Politički giganti iz splitskog Domovinskog pokreta oglasili su se oko posthumne nagrade Smoji, poručivši da su njegova postignuća primjerenija Kragujevcu, a sama nagrada je sramota svima u Splitu. Naglasili su i da je pokojnik prezirao hrvatsku kulturu i tradiciju, ali i hrvatski identitet grada pod Marjanom, što god to značilo.

Ima ona jedna epizoda Smojinog Malog mista, zove se 'Hidalgo gre u raj'. Radi se o završetku priče o Servantesu, simpatičnom boemu i osobenjaku kojeg je maestralno odigrao također pokojni Ivica Vidović.

U očima većine koja ga tretira kao objekt ležerne zajebancije, Servantes je dobroćudni redikul, skitnica koja bulazni o svom životnom djelu, prijevodu Don Quijotea. Jedini s kim se zapravo zbilja sprijateljuje jest dotur Luigi, vjerojatno jedina obrazovana osoba u cijelom mjestu.

U toj, zadnjoj njegovoj epizodi, Smoje se zajebava s malograđanštinom Malog mista, s pompoznim vatrogasnim vježbama i lakrdijama nesposobnih službenika. Ipak, u jednom momentu, bukne stvarni požar. Gori stan u kojem živi Servantes.

Roko ga izvlači, ali s ljestvi mu ispada makinjeta i razbija se. Dok on nariče nad slomljenom pisaćom mašinom, okupljeni narod mu se ruga. Dovikuju mu da će mu izgorjeti prijevod Cervantesa, ali nema veze jer ta izmišljotina ionako ne postoji. Luigi ga brani, viče da je vidio prijevod. Uzalud. Servantes, u mahnitoj želji da dokaže da je njegovo životno djelo stvarno, penje se uz stepenice, ravno u plamen. Urla da će im dokazati. Masa mu se smije. Luigi i dalje vrišti.

- Vi ste surov, primitivan narod. Idioti - poručio je rulji prije nego je zakoračio u dim.

Masa dovikuje bravo, bravo. I dalje se smiju.

U tom trenutku iz kuće istrčava Roko i viče da je unutra benzin. Stan, zajedno sa Servantesom i prijevodom, nestaje u eksploziji.

Kamera se spušta na slomljenu makinjetu, jedino što je ostalo od redikula.

Sljedeća scena, Luigi i Bepina odlaze kući u tišini.

- Ubili su ga, je li Luigi? - pita ona zabrinuto.

Dotur se naslanja na zid, namrgođen. Okreće se ženi i grli je.

- Ti si Bepina luda. Potpuno luda. A ko more ubiti don Kišota? - odgovara joj.

Odlaze, zvona odjekuju u pozadini, epizoda završava.

Surovi, primitivni idioti iz splitskog Domovinskog pokreta su potpuno ludi ako misle da mogu ubiti don Kišota. Bez obzira koliko se u svoj svojoj zadrtoj skučenosti trudili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"