News

Komentari 71

Domovinski pokret tvrdi da je nagrada Smoji sramota. Nek se trude, ne mogu ubiti don Kišota

Domovinski pokret tvrdi da je nagrada Smoji sramota. Nek se trude, ne mogu ubiti don Kišota

Jedan od najupečatljivijih likova Miljenka Smoje, Servantes iz Malog mista, u svojoj konačnoj sceni u seriji precizno je opisao malograđansku rulju

Politički giganti iz splitskog Domovinskog pokreta oglasili su se oko posthumne nagrade Smoji, poručivši da su njegova postignuća primjerenija Kragujevcu, a sama nagrada je sramota svima u Splitu. Naglasili su i da je pokojnik prezirao hrvatsku kulturu i tradiciju, ali i hrvatski identitet grada pod Marjanom, što god to značilo.

Ima ona jedna epizoda Smojinog Malog mista, zove se 'Hidalgo gre u raj'. Radi se o završetku priče o Servantesu, simpatičnom boemu i osobenjaku kojeg je maestralno odigrao također pokojni Ivica Vidović.

U očima većine koja ga tretira kao objekt ležerne zajebancije, Servantes je dobroćudni redikul, skitnica koja bulazni o svom životnom djelu, prijevodu Don Quijotea. Jedini s kim se zapravo zbilja sprijateljuje jest dotur Luigi, vjerojatno jedina obrazovana osoba u cijelom mjestu.

U toj, zadnjoj njegovoj epizodi, Smoje se zajebava s malograđanštinom Malog mista, s pompoznim vatrogasnim vježbama i lakrdijama nesposobnih službenika. Ipak, u jednom momentu, bukne stvarni požar. Gori stan u kojem živi Servantes.

Roko ga izvlači, ali s ljestvi mu ispada makinjeta i razbija se. Dok on nariče nad slomljenom pisaćom mašinom, okupljeni narod mu se ruga. Dovikuju mu da će mu izgorjeti prijevod Cervantesa, ali nema veze jer ta izmišljotina ionako ne postoji. Luigi ga brani, viče da je vidio prijevod. Uzalud. Servantes, u mahnitoj želji da dokaže da je njegovo životno djelo stvarno, penje se uz stepenice, ravno u plamen. Urla da će im dokazati. Masa mu se smije. Luigi i dalje vrišti.

- Vi ste surov, primitivan narod. Idioti - poručio je rulji prije nego je zakoračio u dim.

Masa dovikuje bravo, bravo. I dalje se smiju.

U tom trenutku iz kuće istrčava Roko i viče da je unutra benzin. Stan, zajedno sa Servantesom i prijevodom, nestaje u eksploziji.

Kamera se spušta na slomljenu makinjetu, jedino što je ostalo od redikula.

Sljedeća scena, Luigi i Bepina odlaze kući u tišini.

- Ubili su ga, je li Luigi? - pita ona zabrinuto.

Dotur se naslanja na zid, namrgođen. Okreće se ženi i grli je.

- Ti si Bepina luda. Potpuno luda. A ko more ubiti don Kišota? - odgovara joj.

Odlaze, zvona odjekuju u pozadini, epizoda završava.

Surovi, primitivni idioti iz splitskog Domovinskog pokreta su potpuno ludi ako misle da mogu ubiti don Kišota. Bez obzira koliko se u svoj svojoj zadrtoj skučenosti trudili.

Najčitaniji članci