Obavijesti

News

Komentari 25

Dončić: Nema alternative, HŽ Cargo se mora restrukturirati

Dončić: Nema alternative, HŽ Cargo se mora restrukturirati
1

Ministar Hajdaš Dončić kazao je da se restrukturiranje HŽ Carga mora provesti kako je planirano. Vlada će preuzeti dio obveza, ali to nosi i neke nepopularne mjere

VIDEO

Restrukturiranje HŽ Carga nema alternative, izjavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. 

Podsjetio je da je 17. ožujka prošle godine liberaliziran cargo promet, ali da u usporedbi s drugim kompanijama istog obujma HŽ Cargo ima višak radne snage.

- Nama je u interesu da Cargo opstane i tu se moramo pridržavati strogih pravila tržišnog nadmetanja, jednostavno se plan restrukturiranja mora provesti onako kako je predložen, slično kao u CA - rekao je Hajdaš Dončić te dodao da to zahtjeva i kompletnu upravljačku transformaciju HŽ Carga. 

'Radnici će imati dovoljno vremena da se prekvalificiraju'

-  Vlada će preuzeti obveze kao i u slučaju CA, ali to podrazumijeva i neke mjere koje nisu popularne. Ono što je dobro u sustavu željeznica je da postoji Željeznički fond u kojem radnici, ako ne izaberu poticajnu otpremninu mogu do tri godine biti, a to znači da imaju dovoljno vremena da se prekvalificiraju - rekao je ministar te pozvao dio sindikata koji je u četvrtak štrajkao da razgovara s Upravom.

Hajdaš Dončić je naglasio da će HŽ infrastruktura ostati neovisni pružatelj usluga kao i sve ostalo što je liberalizirano pod istim uvjetima.

'Nije bilo pravih investicija od Austro - Ugarske'

- Infrastruktura razvija projekte između 2 i 3 milijarde eura koji su potencijalni, nalazi se na osnovnim europskim koridorima i bit  će izgrađeni do 2020. Znam da to nekima zvuči dugo, ali projektiranje traje do 2016. - 2017. U sustavu HŽ infrastrukture nije bilo pravih investicija od Austro - Ugarske. Ovo je skromni početak investiranja europskim sredstvima, rehabilitacija nekih pruga i projektiranje cijelog riječkog pravca i pravca prema Srbiji - rekao je ministar te dodao kako će vjerojatno biti problema i propusta, ali da generalno  vlada optimizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero  u bolnici
VATROGASCI SPAŠAVALI LJUDE

Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero u bolnici

Do prometne nesreće došlo je u subotu iza ponoći na autocesti A4 na 72. kilometru u smjeru Zagreba. Četvero ljudi prebacili su u KBC Zagreb i KB Dubrava