Obavijesti

News

Komentari 401

Poslao SMS: Naravno da ću se javiti USKOK-u, na putu sam

Poslao SMS: Naravno da ću se javiti USKOK-u, na putu sam
16

DORH Ivu Sanadera tereti za udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela i zloporabe položaja i ovlasti. Preko granice je Sanadera prevezla kćer Bruna

VIDEO

Ivo Sanader navodno je na prethodno planiranom putu te je novinarima Večernjeg lista u 14.28 sati odgovorio na SMS u kojem je napisao 'naravno da ću se odazvati' USKOK-u. Sanader je u Sloveniju ušao sa svojom diplomatskom putovnicom, a s njim u automobilu je bila kćer Bruna. Nisu se vozili VW Bubom kako je ranije objavljeno, doznajemo od slovenske policije.  

Kako pišu slovenski mediji Sanader navodno u Ljubljani čeka let za London, dok se po drugim izvorima prijavio na let za Beč, no kako piše Žurnal24 Sanadera nisu uspjeli pronaći na aerodromu. Novi list neslužbeno doznaje da će se Sanader ukrcati na let za London koji je trebao krenuti u 15.50 sati. Iako su neki mediji pisali kako je Sanader iz Slovenije odletio za London iz slovenskog ministarstva unutarnjih poslova ističu kako nemaju informaciju o navodnom putovanju Sanadera u London. Iz ministarstva su rekli kako su to provjerili sa svojim ljudima te da oni nemaju nikakvu informaciju o Londonu. U četvrtak oko 20 sati u Zagreb se vratila Bruna, no oca Ive nije bilo s njom.

Oko pola sata nakon Sanaderovog SMS-a Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je s devet glasova i bez rasprave odlučilo skinuti mu imunitet na zahtjev DORH-a koji ga tereti za udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela i zloporabe položaja i ovlasti. U 15 sati o njihovoj odluci glasovat će Sabor koji ju treba potvrditi.

Nekoliko sati ranije u 11.10 sati Sanader je prešao hrvatsko-slovensku granicu na Bregani i napustio zemlju. DORH je zahtjev za skidanje imuniteta i njegovo uhićenje predsjedniku Sabora Luku Bebiću poslao još jučer, a ovaj ga je MIP-u proslijedio jutros. MIP-ova sjednica je još jučer zakazana za četvrtak u 14.30 sati te su po hitnom postupku na dnevni red sjednice stavili i DORH-ov zahtjev za davanje odobrenja za lišenje slobode, pritvora i istražnog zatvora za Sanadera.

Terete ga za zlouporabu položaja i ovlasti 

Kako neslužbeno doznajemo, Sanadera osim za Fimi mediju terete i za slučaj HEP-ova kreditiranja DIOKI-a u kojem je Sanader trećeoptuženi, a Robert Ježić četvrtooptuženi.

Austrija ga neće spasiti jer nema državljanstvo?

Glasnogovornik Krunoslav Borovec rekao je da u tom trenutku policija nije imala nikakve pravne osnove za zadržavanje Sanadera. Za HRT je Borovec dodao da MUP nema evidenciju podataka o građanima s dvostrukim državljanstvom, pa ne zna ni da li Sanader ima dvojno državljanstvo koje bi mu omogućilo izbjegavanje kaznenog progona. Austrija, gdje je Sanader radio i gdje ima jednu tvrtku, zahtjeva odricanje dosadašnjeg državljanstva kako bi se dobilo austrijsko i ispunjavanje posebnih uvjeta. 

Vesna Škare Ožbolt rekla je kako misli da Sanader ima austrijsko državljanstvo, no da nije sasvim sigurna.

Bauk: Kosor bi trebala komentirati, puno bolje ga poznaje

SDP-ov Arsen Bauk i potpredsjednik MIP-a napominje da je premijerka Kosor prava adresa za komentar za Sanaderovo 'privođenje ruci pravde', jer ga ona, kaže, puno bolje poznaje. Podsjetio je tek da je SDP godinama upozoravao na nepravilnosti u radu.

- Očito da je i DORH pronašao elemente za to. No, čini mi se ipak da je ovo pokušaj HDZ-a da Ivo Sanader za njih i treći put dobije izbore. Mislim da im to neće poći za rukom i pitanje je kad će njegovi daljnji suradnici ići njegovim putem - rekao je.

Najavio je da će članovi MIP-a koji dolaze iz redova SDP-a, postupiti po zahtjevu DORH-a, no nije želio nagađati hoće li isto učiniti i HDZ-ovci. Podsjetio je na njihov postupak u slučaju Branimira Glavaša. Na pitanje misli li da će Sanader završiti u zatvoru, ustvrdio je da će o tome odlučiti sud.

- Očito je u tijeku nekakav postupak i uplitanje političara u to ne bi bilo korektno - izjavio je.

Ivo otišao u nepoznatom smjeru - prema Europskoj uniji?

Sanader se danas nije pojavio na sjednici Sabora, iako je iz kuće u Kozarčevoj ulici izašao u 10.45 sati. U 11.10 sati prešao je slovensku granicu na Bregani. Pretpostavlja se da ide u Austriju jer postoji mogućnost da tamo ima državljanstvo.

Zahtjev za njegovim privođenjem stigao je na Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

MIP: Oporba inzistirala da glasovanje bude javno

Iako je predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) tražio da se sjednica zatvori za javnost jer dokumenti koji su pristigli u povjerenstvu nose oznaku tajnosti 'ograničeno', tome su se usprotivili SDP-ovi članovi povjerenstva te SDSS-ov Ratko Gajica. S obzirom da u trenutku glasovanja na sjednici nije bio Ivan Drmić (HDSSB) taj prijedlog nije prošao. Naime, za zatvaranje sjednice glasovala su četiri HDZ-ovca, dok su protiv bili SDP-ovci i SDSS-ovac.

Podsjetili su da je MIP isti takav slučaj imao u kolovozu 2009. u slučaju zastupnika Berislava Rončevića, te da nema potrebe za zatvaranjem sjednice.

- Važno je da se u svojim raspravama ne dotičemo merituma same istrage. Mislim da je to dovoljno upozorenje zastupnicima da su izloženi mogućem kaznenom djelu ukoliko to prekrše. Mislim da je dobro da glavni državni odvjetnik zna što su zastupnici rekli i ako su prekršili zakon neka protiv njih pokrene postupak - obrazložio je Bauk. S njim su se složili i Ivan Hanžen, Gordana Sobol i Ratko Gajica.

Pahora obavijestili o posjeti bivšeg kolege

Ministrica unutarnjih poslova Slovenije Katarina Kresal obavijestila je u četvrtak tamošnjeg premijera o Sanaderovu ulasku u zemlju, a on ju je ovlastio da o tome izvijesti javnost ukoliko bude interesa. I slovenska policija potvrdila je da je Sanader ušao u zemlju, no nisu znali reći da li je i izašao.

Istražitelj poljubio vrata

Sanaderu je na vrata u Kozarčevoj ulici oko 15.20 sati pozvonio muškarac koji je rekao da je iz Uskoka i da ima poziv za Sanadera. Ženski glas s druge strane rekao je da ga nema kod kuće te je muškarac otišao, javlja Večernji.

>>> Uskoro opširnije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 401
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.