Obavijesti

News

Komentari 3

DORH spolno zlostavljanje treba goniti po službenoj dužnosti...

DORH  spolno zlostavljanje treba goniti po službenoj dužnosti...

Klub zastupnika SDP-a najavio je da je u saborsku proceduru uputio izmjene Kaznenog zakona u hitnoj proceduri kojima bi DORH spolno zlostavljanje gonio po službenoj dužnosti

"Na taj prijedlog potaknulo nas je to što je ODO u Zagrebu prošli tjedan odbacilo optužbe 17 zaposlenica HUP-a o spolnom uznemiravanju protiv bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića. Riječ je o odbacivanju slučaja zbog isteka roka prijave, odnosno, manjkavosti postojećeg Zakona, na što je upozoravala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova", pojasnila je Ivana Posavec Krivec na konferenciji za novinare.

Zagreb: U pauzi saborske sjednice Ivana Posavec Krivec i Mišel Jakšić obratili se novinarima

Prema postojećem Zakonu, prijavu za spolno uznemiravanje mora podnijeti osoba koja je to doživjela, i to u roku od tri mjeseca otkad se dogodilo i nema podnošenja po službenoj dužnosti. To, rekla je Posavec Krivec, nije nimalo poticajno za žrtve i vrlo je diskriminatorno i ponižavajuće za ženu jer se takvo uznemiravanje vrlo često događa na poslu, na fakultetu ili u okruženju gdje je ovisna o osobi koja je spolno uznemirava.

Izmjene zakona tiču se samo jednog članka u kojem predlažemo da se sva spolna uznemiravanja progone po službenoj dužnosti i to bi značilo da nema roka od tri mjeseca u kojem je žrtva dužna podnijeti prijavu nego bi službeni tužitelj bilo Državno odvjetništvo.

Vrhovni sud potvrdio je presudu seksualnom zlostavljaču koji je napastovao nećakinju (9)...
Vrhovni sud potvrdio je presudu seksualnom zlostavljaču koji je napastovao nećakinju (9)...

Mišel Jakšić poručio je da žele omogućiti onima koji su u određenim slučajevima slabi jednak i ravnopravan status i da ih se ne izvrgava ruglu i sramoti, što je često slučaj.

Zagreb: U pauzi saborske sjednice Ivana Posavec Krivec i Mišel Jakšić obratili se novinarima

Svima koji su spolno uznemiravani time omogućujemo ravnopravnost i da dobiju zaštitu hrvatske države. Imamo, nažalost, jako puno slučajeva gdje se pokazalo da tome nije tako, o čemu govori i zadnji slučaj, upozorio je.

"Želimo ravnopravnost spolova podignuti na višu razinu i zaštititi sve one koji se nađu na udaru zlostavljanja kako bi znali da postoje tijela koja će ih štititi i da neće biti izvrgnuti javnoj sramoti. Kod zlostavljanih se uvijek javlja strah - je li bolje šutjeti ili prijaviti, je li bolje trpjeti pa dokle ide i dok se izdrži", rekao je.

Pedofil godinama dirao kćer i snimao ju je, a sud mu smanjio kaznu jer je rekao da mu je žao!
Pedofil godinama dirao kćer i snimao ju je, a sud mu smanjio kaznu jer je rekao da mu je žao!

Izrazio je nadu da će HDZ i vladajuća većina prepoznati SDP-ovu inicijativu kao dobar i kvalitetan zahvat u zakonodavstvu i da će se u normalnom i kolegijalnom tonu donijeti ove izmjene.