News

Komentari 149

Dosta je: J**o vas razdjelnik, pokažite dokaze o isplativosti

Dosta je: J**o vas razdjelnik, pokažite dokaze o isplativosti

Ministar Ćorić izjavio je kako se ne odustaje od koncepta ugradnje razdjelnika. Tomislav Panenić (Most) kaže da je to očito cijena koalicije i nastavak Vrdoljakove politike

Iako je u travnju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike stigla vijest da ugradnja razdjelnika u Hrvatskoj nije isplativa te više ne bi trebali biti obvezni za ugradnju, došlo je do preokreta.

- Koncept ugradnje razdjelnika nije koncept od kojeg se u ovom trenutku odustalo - rekao je to ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (HDZ) u intervjuu za Novu TV. 
Naveo je da “ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika”. Rješenje problema Ćorić vidi u izmjenama Zakona o toplinskoj energiji, ali i pojedinih pravilnika kojima bi se uredilo ovo pitanje, tehnika ugradnje, kontrole i niza drugih pitanja po pitanju razdjelnika. Razlika u oprečnim stavovima kad su u pitanju razdjelnici leži u činjenici da je u travnju Vladu činio HDZ i Most, dok danas parlamentarnu većinu HDZ-u održava HNS, čiji je novi stari predsjednik Ivan Vrdoljak najveći zagovornik ugradnje razdjelnika. Tomislav Panenić (Most) naveo je kako Tomislav Ćorić, koji malo nastupa, danas iznosi oprečne stavove o svemu što su Most i HDZ zajedno radili u vladi Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. 
Pozvao je ministra Ćorića da javnosti pokaže dokaze o isplativosti ugradnje razdjelnika. Podsjetio je da su do sada napravljene dvije studije. U prvoj studiji o energetskoj učinkovitosti utvrđeno je da se razdjelnicima štedi, ali pod cijenu zatvaranja radijatora. Studija je, podsjeća Panenić, pokazala da razdjelnici imaju funkciju samo u dobro izoliranim zgradama. Druga studija Ekonomskog instituta pokazala je da je ukupan trošak ugradnje razdjelnika veći od koristi koje imaju korisnici razdjelnika.     

Najčitaniji članci