Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
73 komentara

Dotaknuo dno Crvenog jezera: 'Ovo su mogle samo legende!'

ZARADIO GROMOGLASAN PLJESAK: Frederic Swierczynski zaronio je na 245 metara i dodirnuo dno Crvenog jezera. Nešto iza 15 sati uspješno je izronio

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
73 komentara

POGLEDAJTE VIDEO:

Francuz izronio s 245 metara, postao prvi čovjek koji je vidio dno Crvenog jezera Mateo Ivić

Posted by 24sata on Saturday, May 6, 2017

Dugo pripreman do u najmanji detalj, potpomognut iskusnom logistikom, povijesni zaron ronioca Frederica Swierczynskog u Crveno jezero, unatoč malim tehničkim problemima dogodio se u subotu točno u 11 sati i 56 minuta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zaronio je Francuz u dubine ovog jedinstvenog prirodnog fenomena i bisera, tamo gdje se do sada nitko nije usudio. Odlučio je okušati sreću i dodirnuti dno jezera što mu je i pošlo za rukom.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nešto više od tri sata zadržao se Frederic u dubinama, zaronio je na 245 metara i dodirnuo dno.

- Voda je u jezeru niska, ali sve je prošlo u najboljem redu. Frederic je dodirnuo samo dno, fotografirao se i uzeo uzorke sedimenta za znanstveni dio ovog spektakularnog zarona - rekao nam je Luka Kolovrat direktor TZ Imotski i jedan od glavnih organizatora cijelog projekta.

Nakon što je jedno vrijemo proveo prije izranjanja u zvonu za dekompresiju uspješno je ugledao svjetlo dana. Nešto iza 15 sati Frederic je izronio i trenutno se, kako nam je rekao Kolovrat, nalazi na platformi postavljenoj na površini jezera.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tu će se odmarati sat do dva, jer sve ovisi kako će se osjećati, a potom će izići iz grotla Crvenog jezera.

Gromoglasni pljesak sa vidilica Crvenog jezera i  okolnih stijena ispratio je Frederica u trenutku zarona, a nakon što je strepnja mnogobrojnih Imoćana, hoće li sve proći kako treba viješću da je Francuz uspješno izronio prestala  prolomio se još jači pljesak i ushićenje. 

- Ovo što je napravio Francuz do sada su mogli samo ispričani likovi u imotskim legendama - kroz šalu su komentirali Imoćani. Od Kolovrata koji je u stalnom kontaktu sa Fredericom saznajemo da se Francuz dobro osjeća.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message