Obavijesti

News

Doznajemo: Devet hrvatskih državljana koji su evakuirani iz Gaze večeras slijeću u Zagreb

Doznajemo: Devet hrvatskih državljana koji su evakuirani iz Gaze večeras slijeću u Zagreb

Sletjet će u Zagreb te potom dalje nastaviti prema drugim odredištima, kako doznaju 24 sata od dobro upućenih izvora iz hrvatske diplomacije.

VIDEO

Ukupno devet od 22 hrvatskih državljana koji su u četvrtak uspješno evakuirani iz Gaze u Egipat, danas stižu u Hrvatsku. Sletjet će večeras u Zagreb te potom dalje nastaviti prema drugim odredištima, kako doznaju 24 sata od dobro upućenih izvora iz hrvatske diplomacije.

N1 javlja da ih je šestero već sletjelo danas prije 13 sati.

Preostali dio hrvatskih državljana stizat će u Hrvatsku u narednim danima.

Njihov povratak u Hrvatsku potvrdio je danas i premijer Andrej Plenković. 

- 22 od 23 hrvatskih državljana koji su željeli napustiti Pojas Gaze to su uspjeli. U Hrvatsku će u subotu stići jedan dio od 22 evakuiranih hrvatskih državljana koji su bili u Kairu -  rekao je premijer u izjavi za medije u Bjelovaru. 

Provjeravaju se informacije je li u Gazi poginuo hrvatski državljanin

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman dan ranije je kazao kako postoje informacije da je u Gazi poginuo jedan hrvatski državljanin te da se te informacije provjeravaju, a Plenković danas je ponovio isto navodeći kako još uvijek nemaju pouzdane informacije o tome te da se iste provjeravaju.

Plenković je zahvalio veleposlanstvima u Izraelu, Egiptu i Katru na toj operaciji, kao i katarskom emiru koji je kazao je, bio konstruktivan u tom procesu.

Hrvatska obitelj iz Gaze za 24sata: Napokon su nas izvukli, ovako smo živjeli u paklu rata
Hrvatska obitelj iz Gaze za 24sata: Napokon su nas izvukli, ovako smo živjeli u paklu rata

Podsjetimo, 24sata su ekskluzivno razgovarala s 20-godišnjom hrvatskom državljankom koja je evakuirana iz Gaze. 

- Svima će nam trebati mnogo vremena da se oporavimo od ovoga što smo doživjeli za to vrijeme. Imala sam mnogo snova, uključujući onaj da završim sveučilišni studij i postanem medicinska sestra, ali moj san je uništen. Završila sam prvu godinu faksa i bila na drugoj, no sad je izraelska vojska uništila moje sveučilište tijekom rata. Vrlo se loše osjećam, izjavila je ekskluzivno za 24sata 20-godišnja Batoul Elydy, koja je u četvrtak navečer s majkom, sestrama i bratom stigla u Egipat.

Na granici su proveli cijeli dan, a u Kairo su stigli u petak u 3 ujutro. Sreću im je najviše izazvalo to što su ponovno bili s ocem, koji je, kako smo prije pisali, bio u Egiptu, kamo je netom prije rata došao produljiti hrvatsku putovnicu, ali nakon rata više nije mogao prijeći granicu s Gazom.

POGLEDAJTE ŠTO LJUDI MISLE O GLASANJU HRVATSKE PROTIV TRAJNOG PRIMIRJA:

'Za početak ćemo u Osijek'

- Bilo nam je vrlo teško bez tate, bili smo u ratu i njegova prisutnost tad nam je itekako trebala. Najteže nam je bilo kad se moj 11-godišnji bratić igrao u školskom dvorištu i kad ga je pogodio komadić gelera u glavu. Dotrčali smo mu pomoći, on je govorio 'Neću umrijeti, ne želim umrijeti', a ja sam ga držala i tješila. Rekla sam mu da neće umrijeti i da će brzo ići u bolnicu, gdje će mu pomoći. Spasili su ga. To mi je bilo vrlo teško - kazala nam je.

Njenu je obitelj hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu smjestilo u hotel u Kairu te čekaju da se organizira njihovo putovanje u Hrvatsku, koja će im biti novi dom.

Planiraju živjeti u Zagrebu ili Osijeku, gdje je njezin otac Esame Elydy živio od 1985. do 2000. godine. On nam je opisao što je njegova obitelj proživjela tijekom rata i što sad planiraju. Volio bi, dodaje, da mu kćeri mogu završiti fakultet. Batoul je, kako smo naveli, upisala fakultet za medicinsku sestru, a druga kći studira informatiku.

- Moja djeca i supruga bili su u šoku kad su ušli u Egipat. Bili su jako iscrpljeni, a ja sam ih samo grlio i ljubio. Kad su stigli, malo su pojeli i popili vode, a hrvatskom veleposlanstvu u Egiptu svaka čast za sve što su napravili. Njihovi su djelatnici više od 30 sati čekali na granici da moja obitelj i drugi prijeđu na sigurno - rekao je Esame Elydy za 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Susjedi atentatora u šoku: 'On je tako pristojan'; Slovačkog premijera operirali su pet sati
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Susjedi atentatora u šoku: 'On je tako pristojan'; Slovačkog premijera operirali su pet sati

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.
Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica