Obavijesti

News

Komentari 5

Dr. Čivljak: Hrvatska je sigurna zemlja jer sluša glas struke

Dr. Čivljak: Hrvatska je sigurna zemlja jer sluša glas struke
1

Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević kaže kako je prema jednom respektabilnom istraživanju, korona virus sličan SARS-u

VIDEO

Dok je dio zemalja krenuo s popuštanjem mjera, Hrvatska se na to tek sprema. Vlada brusi posljednje detalje hodograma popuštanja mjera. Od Slavonije do dubrovačkog juga, željno se iščekuje kakav-takav povratak normalnom životu.

Istarski stožer je pokazao plan za budućnost. U prvoj fazi će otvarati neprehrambene objekte u kojima se ne ostvaruje bliski kontakt ljudi poput - specijaliziranih trgovina, autosalona, željezarija.

U drugoj fazi će otvarati frizerske i kozmetičke salone. U trećoj, ugostiteljske objekte isključivo na otvorenom prostoru i trgovačke centre. Otvaranje škola i vrtića predviđeno je u posljednjoj fazi.

Za sutrašnju sjednicu Vlada sprema predstavljanje plana - kako i kojim ritmom ćemo se vraćati u normalan život. Kako struka gleda na to, za Dnevnik Nove TV je kazao gost doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Popuštanje mjera protiv korona virusa po zemljama Europe
Popuštanje mjera protiv korona virusa po zemljama Europe

Postupno popuštanje mjera

Kako je kazao, kako su mjere postupno uvođene na početku epidemije koronavirusom, tako će biti i popuštane.

"Ovog trenutka je teško reći koja bi bila prva mjera koju bi se popustilo i kojom brzinom će biti popuštane. Tu odluku donosi nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiološka struka", dodao je.

"Nemoguće je reći u kojem vremenskom periodu govorimo. Donošenje mjera i restriktivnog popuštanje donosi se na osnovu onoga kakva je situacija prema informacijama s kojima se raspolaže danas. Vlada će donijeti mjere na osnovu informacija koje će sutra biti poznate. Za tjedan, dva ili tri bit će druga epidemiološka situacija pa će se donositi odluke na osnovu informacija koje će tada biti poznate", objasnio je Čivljak.

Povratak djece u škole

Za povratak djece u škole, kaže da danas djeca ne idu u škole, no da je u medijima čuo kako postoje iznimke.

"Nekoj djeci je po vrtićima i školama omogućeno da dolaze. Nisam čuo o kojim je vrtićima i školama riječ. Ali nekakav masovni dolazak u škole nije preporučeno da se dogodi sutra jer nismo spremni trenutno omogućiti svoj djeci distanciranje. Nije problem da djeca dođu u školu nego se treba poštivati protuepidemijsku mjeru socijalnog distanciranja", naveo je.

Smatra da nema brojeva novozaraženih koji su odlučujući za donošenje i popuštanje mjera.

"Nema brojke koja bi nam mogla reći, jedna brojka od 10, 20 ili 50 na četiri milijuna građana ne može odlučiti o tome", kazao je i dodao da, u odnosu na europske zemlje Hrvatska ima manju stopu preminulih i oboljelih na milijun stanovnika.

U doba korona virusa najviše se prodaju razni trampolini
U doba korona virusa najviše se prodaju razni trampolini

Mjere u Hrvatskoj bolje od mjera u nekim drugim zemljama

Smatra da su naše mjere bile bolje od mjera koje se provode u nekim drugim zemljama.

"U nekim medijima se govorilo da je Hrvatska s malim brojem zaraženih i umrlih sretna zemlja. Ja bih rekao da je Hrvatska sigurna zemlja jer sluša glas struke i sve stručne odluke koje su donesene zadnjih nekoliko mjeseci opravdavaju ovako mali broj zaraženih danas", istaknuo je Čivljak.

Kako je rekao, ne zna što se radi krivo u drugim zemljama jer ne prati situaciju u drugim zemljama, no ono što se radi u Hrvatskoj se radi dobro. "Ovo što mi radimo u Hrvatskoj, dobro radimo", kazao je.

Uskoro serološka testiranja

Za serološko testiranje navodi da je u laboratoriju dobiveno već dosta uzoraka testa.

"Pročelnica ih je evaluirala i odlučila se za test koji je smatrala za sada najsigurnijim i najpouzdanijim da bi se on u hrvatskim bolnicama provodio", kazao je i dodao da se u drugim laboratorijima vjerojatno provode drugi testovi.

"Počet ćemo s testiranjem prvo zdravstvenih djelatnika, bitno je vidjeti koliki je broj zdravstvenih djelatnika bio u kontaktu s virusom, a nije obolio i koliki je broj imao asimptomatsku infekciju", rekao je Čivljak i dodao da su zdravstveni djelatnici bili najugroženija populacija tijekom epidemije koronavirusa.

HZJZ će provesti testiranje na oko tisuću građana gdje će se procijeniti broj zaraženih i asimptomatskih na nacionalnoj razini.

Europske zemlje ublažavaju mjere protiv korona virusa
Europske zemlje ublažavaju mjere protiv korona virusa

Koronavirus sličan SARS-u

"Mi smo u epidemiji koronavirusa tek četiri mjeseca i ni o jednoj bolesti nismo doznali tako puno u tako kratko vrijeme. U tri mjeseca o novom virusu znamo toliko puno da bi trebali biti zadovoljni", istaknuo je.

Kako je rekao, prema jednom respektabilnom istraživanju, preživljavanje SARS COR-2 virusa slično je preživljavanju SARS COR-1 virusa.

"To je virus SARS-a koji je prouzročio epidemiju 2009. godine i otprilike se vidjelo da imaju sličnu duljinu preživljavanja na neživim površinama", kazao je Čivljak i dodao da opet postoji razlika radi li se o kartonu ili nehrđajućem čeliku ili plastici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag