Obavijesti

News

Komentari 447

Dr. Naknada: Vođa štrajkaša s plaćom od 28.500 do 36.140 kn

Dr. Naknada: Vođa štrajkaša s plaćom od 28.500 do 36.140 kn
1

Čini se kako je dr. Ivica Babić sindikalist za svoj džep. Iako u pulmologiji nema hitnih situacija, čekajući kod kuće, sindikalni vođa dobivao je i 16.000 kn mjesečno

VIDEO

Doktor Ivica Babić, glavni liječnički sindikalist, među najplaćenijim je liječnicima u Hrvatskoj. Primanja mu znatno nadilaze i osnovne plaće ravnatelja bolnica, ali i premijera i svih ministara. 

Iako vodi odsjek pulmologije u virovitičkoj bolnici, koja grca u dugovima, u prvih šest mjeseci ove godine primao je plaću od 28.500 do 36.140 kuna. Neto, na ruke. U tih pola godine, u prosjeku je svaki dan dobivao više od tisuću kuna. 

S druge strane, prosječna plaća liječnika specijalista s 20 godina staža je oko 10.000 kuna. 

Dr. Babiću bi po novom, nakon što je sud ukinuo Kolektivni ugovor zbog kojeg će sada liječnici štrajkati, plaća pala na oko 24.000 kuna. 

Govorio sam javno o svojoj plaći i nisam ništa učinio krivo. Deplasirano je govoriti o tome i skretati temu. Nije ovaj štrajk zbog mene, rekao je dr. Babić o svojim primanjima i o borbi za prava liječnika

Izdašna primanja je ostvario upravo na račun 'pripravnosti', koja je po ugovoru koji je sud poništio povećala izdatke za pripravnost i dežurstva za dva i pol puta. Dio liječnika i sestara idu u štrajk jer se ne mogu dogovoriti s ministarstvom zdravlja upravo oko plaćanja prekovremenih sati, odnosno pripravnosti i dežurstava. Liječnici tvrde da im je plaća pala i 30 posto, dok podaci ministarstva govore da se radi o znatno manjem padu, te tvrde da će se i dalje plaćati prekovremeni, ali da 850 milijuna kuna za velika prava nemaju. 

Babić, koji vodi Hrvatski liječnički sindikat, je samo u siječnju ove godine za 16 dana te pripravnosti, koja je razlog štrajka, dobio na ruke 16.100 kuna. U siječnju 2011. godine, po starom ugovoru, za 17 dana dobio je 10.600 kuna, pokazuju podaci kojima raspolažemo. Sve to na osnovnu plaću nešto veću od 16.000 kuna. 

Redovito u pripravnosti iako u pulmologiji nema hitnih situacija?!

Pripravnost koja se svodi da liječnik bude spreman doći u bolnicu izvan radnog vremena u njegovu je slučaju vrlo upitna, tvrde upućeni. Jer u pulmologiji (odjel plućnih bolesti) nema hitnih situacija. 

- Može doći do samo dvije hitne situacije, a to je gušenje stranim tijelom ili pucanja mjehura u plućima. Ali te dvije rijetke situacije ne rješava pulmolog nego endoskopičar ili torakalni kirurg. Nema drugih situacija koje ne može riješiti internist na hitnoj - kaže nam jedan specijalist. 

Bolnica u dugovima, Babić ih godišnje stoji više od 500.000 kuna

Bolnica u Virovitici je jedna od rijetkih manjih županijskih bolnica koje uopće imaju odvojen odsjek pulmologije jer je on inače u redovnoj u internističkoj medicini. Ali dr. Babić je dobio svoj odsjek u kojem je još dvoje ljudi, pa je i time ostvario 10-15 posto veću plaću. To, uz 31 godinu staža, postotak invalidnosti i magisterij zajedno s pripravnosti, lansiralo mu je primanja. On je godišnje stajao bolnicu više od pola milijuna kuna pa je zapala u dugove. Na kraju kolovoza je dugovala 88,6 milijuna kuna koje sada mora pokriti država. 

Dr. Babić je 'čudo': Tko još radi devet dana bez odmora

Iz evidencija koje posjedujemo, u zadnje dvije i pol godine, Babić je imao svaki mjesec od devet do 17 dana prijavljene pripravnosti. Iako bi trebali biti, nisu upisani sati pripravnosti. 

Najzanimljiviji je lipanj ove godine kada je ukinut kolektivni. Nakon odrađenog radnog vremena, Babić je bio u pripravnosti devet dana zaredom, a teško da bi itko mogao izdržati raditi devet dana bez odmora.

VODIČ KROZ ŠTRAJK ZA PACIJENTE:

Samo hitni slučajevi 

Bolničke hitne službe radit će kao i uvijek 24 sata te normalno obrađivati sve hitne slučajeve. Uključeni su svi hitni zahvati i hitna dijagnostika. 

Operativni program  

Otkazuju se sve naručene operacije koje ne iziskuju hitnost i ne ugrožavaju zdravlje pacijenata. Svi će dobiti nove termine nakon završetka štrajka. 

Bolničke pretrage 

Dijagnostičke pretrage će se obavljati samo ako se njima isključuje hitno stanje. Redovno zakazani pregledi su odgođeni i dobit će termin nakon štrajka. 

Bolničke ambulante 

Ambulante u bolnicama neće primati pacijente koji trebaju kontrole ili preglede koji nisu hitni. Kao i sve ostalo, i ti se pregledi odgađaju. 

Hitna pomoć 

Njima zakon brani da štrajkaju pa će ustanove za hitnu medicinsku pomoć u cijeloj zemlji raditi uobičajeno i ići na sve hitne intervencije na terenu. 

Obiteljski liječnici 

Oni su koncesionari koji imaju ugovor s HZZO-om i kao takvi ne ulaze u štrajk. Dakle, ordinacije obiteljske i opće medicine rade normalno. 

Završetak štrajka 

Zasad se ne zna koliko će dugo liječnici i sestre štrajkati. Nakon prvih najava štrajka govorilo se da neće trajati dulje od sedam dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 447
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava