Obavijesti

News

Komentari 6

Hajduković uputio snažnu poruku svim ženama

'Drage žene, ne zaboravite niti jedan dan u godini da ste važne i snažne, da možete postići sve'

Zastupnik Socijaldemokrata poslao je uz čestitku za njihov dan svim ženama snažnu poruku podrške podsjetivši na njihovu vrijednost koje bi one same, kao i cijelo društvo, trebale biti svjesne svih 365 dana

VIDEO

Iako se više od 100 godina borimo za Hrvatsku po mjeri njenih građanki, za ravnopravnost spolova, borba još nije gotova i neće biti sve dok budemo morali raspravljati o jazu u plaćama, rodno uvjetovanom nasilju, femicidu i svim ostalim preprekama s kojima se naše kolegice i sugrađanke svakodnevno susreću, istaknuo je za saborskom govornicom zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković povodom Međunarodnog dana žena.

Svaka promjena počinje od pojedinca, naglasio je pohvalivši svoj Klub kojeg vodi žena dok je u vodstvu isti broj muškaraca i žena.

'Ženski je pečat u svim sferama bez iznimke. Ravnopravnost je temeljni civilizacijski postulat'
'Ženski je pečat u svim sferama bez iznimke. Ravnopravnost je temeljni civilizacijski postulat'

- Upozoravat ćemo i dalje na probleme i predlagati rješenja. Prošle godine smo odmah nakon prvog od 14 femicida u toj godini napisali prijedlog izmjena Kaznenog zakona kako bi se femicid uvrstio kao zasebno kazneno djelo, međutim vladajući su nas glatko odbili - poručio je podsjetivši da su pisali i otvoreno pismo predsjedniku Vrhovnog suda upozoravajući kako je nužno da sud kojim predsjeda podigne svoju ulogu u rješavanju rodno uvjetovanog nasilja, ali da je i tu reakcija izostala. 

Podsjetio je i da su od vladinog Ureda za ravnopravnost spolova tražili donošenje nacionalne politike za ravnopravnost spolova s kojom se kasnilo sedam godina.

Žene diljem svijeta masovno prosvjeduju za svoja prava
Žene diljem svijeta masovno prosvjeduju za svoja prava

- Na kraju je taj Ured donio nacionalni plan, koji je sve samo ne suvisla strategija za borbu protiv neravnopravnosti. Uoči ovog 8. Marta poslali smo predsjedništvu Sabora i inicijativu da jedan od salona ponese ime Savke Dabčević Kučar, kako bi uz sve "muške" salone imali i jedan "ženski" pa da tako barem simboličnom gestom promoviramo inkluzivnost i ravnopravnost, još čekamo odgovor - naveo je zastupnik.

Podsjetio je i na njihov prijedlog Zakona o pobačaju, amandmane na Zakon o radu kako bi se položaj radnica na tržištu rada popravio, kao i na inicijativu kolegice Anke Mrak Taritaš da se ukine PDV na menstrualne higijenske proizvode. 

- Sve uzalud. U pripremi je i zaključak o seksualnom odgoju u skladu sa službenim mišljenjem Vlade RH na jednu od EU strategija, vidjet ćemo hoće li to proći. Koliko vladajući brinu o ravnopravnosti spolova najbolje govori činjenica koliko ministarstava ne ispunjava zakonsku obavezu da moraju imati akcijski plan o postizanju ravnopravnosti spolova - naglasio je Hajduković.

Sve više žena zapošljava se u Vatikanu, no i dalje nedovoljno: 'Još uvijek nas omalovažavaju'
Sve više žena zapošljava se u Vatikanu, no i dalje nedovoljno: 'Još uvijek nas omalovažavaju'

Ravnopravno društvo je, dodao je, bolje društvo za sve.

- U vrijeme kad svjedočimo propadanju društvenih vrijednosti, kad se u javnom govoru nerijetko čuje mržnja i poziv na nasilje, kad puzavci redovito koljenima čiste podove trgova dok zagovaraju neravnopravnost, kad i u samom Saboru nerijetko svjedočimo seksističkim ispadima, iznimno je bitno boriti se protiv svega toga pa čak i onda kad vam se čini da vam pokušaji ne uspijevaju - poručio je zastupnik Socijaldemokrata, koji bi ženama darovao jednaku plaću za jednaki rad, pravo na izbor, bolji omjer privatnog i poslovnog, jednaku podjelu kućanskih poslova, društvenu skrb, sigurne ulice, zaštitu od nasilja i povjerenje.

Svim ženama uz čestitku za njihov dan uputio je snažnu poruku podrške.

- Ne zaboravite niti jedan dan u godini da ste važne, da ste snažne i da možete postići sve uz samo malo podrške i hrabrosti. Nemojte se nikada zadovoljiti mrvicama i budite svjesne svoje vrijednosti, ne samo 8. ožujka nego svih 365 dana u godini - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije