Obavijesti

News

Komentari 0

"Dragi Olaf" stigao je u Pariz, primio ga predsjednik Macron

"Dragi Olaf" stigao je u Pariz, primio ga predsjednik Macron

Olaf Scholz stigao je ujutro u Pariz na inauguralni radni susret na kojem su dvojica čelnika pokušali prvenstveno pronaći dodirne točke u nošenju s krizom u Uniji i šire

VIDEO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i novi njemački kancelar Olaf Scholz u petak su nastojali umanjiti važnost razilaženja oko nekih spornih pitanja, uključujući pravila vezana uz europski proračun te dvojbu oko nuklearne energije u kontekstu zelenih investicija, no poručili su da će francusko-njemačku osovinu zadržati snažnom.

Ovo je prvi inozemni posjet Scholza od ustoličenja za njemačkog kancelara prije dva dana. Njegova tročlana koalicijska vlada ima za cilj daljnje jačanje europske integracije.

Nakon sastanka Macron je rekao da je na svim spornim temama posljednje četiri godine radio s Angelom Merkel te da zna da će se ta suradnja nastaviti i s "dragim Olafom".

Rezerviraniji Scholz je tek rekao da su razgovarali o tome kako osnažiti Europu.

Macron u Parizu prima novog njemačkog kancelara Scholza
Macron u Parizu prima novog njemačkog kancelara Scholza

Macron je uspostavio prijateljski odnos s Merkel koja je prekinula njemačku tradiciju tako što je podržala zajedničkoe napore EU-a u glede povećanja zaduživanja tijekom pandemije covida-19.

No, dvije strane su ostale ukrštenih kopalja oko nekih ključnih pitanja, poput njemačkog uvoza plina iz Rusije, odnosa s ostalim političkim i gospodarskim takmacima poput Kine te europske obrane.

Također, Macron želi izgraditi nove nuklearne reaktore u zemlji, dok ih Njemačka želi postupno ugasiti.

Dvije se strane razilaze oko pitanja kako financirati prijelaz na zeleniju energiju i mogu li nuklearna energija i prirodni plin biti smatrani obnovljivim izvorima i kao takvi subvencionirani, no koalicijski sporazum nove njemačke vlade uopće ne spominje to pitanje te Pariz vjeruje da ima prostora za kompromis.

'Svaka zemlja slijedi svoju vlastitu strategiju u borbi protiv klimatskih promjena'

Scholz na konferenciji za novinare nije htio dati jasan odgovor bi li se nuklearna energija trebala smatrati prihvatljivim izvorom.

Umjesto toga, ogradio se izjavom da "svaka zemlja slijedi svoju vlastitu strategiju u borbi protiv klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem".

"Ono što nas ujedinjuje je da prepoznajemo tu odgovornost i da smo ambiciozni. Njemačka se odlučila na širenje obnovljive energije", rekao je Scholz.

Kako se Francuska priprema za šestomjesečno predsjedanje EU-om, Macron će zasigurno zatražiti od Njemačke da podrži njegov plan revidiranja pravila vezanih uz proračun EU-a.

"Uvjeren sam da možemo riješiti probleme koji su pred nama, da ćemo i dalje moći omogućiti uvjete za rast koji smo osigurali putem 750 milijardi eura teškog fonda za oporavak, ali i da ćemo istovremeno očuvati solidne financije", rekao je Scholz.

Diplomati vjeruju da je odabir Scholza za kancelara prilika da Macron preuzme vodeću ulogu u francusko-njemačkim odnosima.

"Macron je dovoljan mudar da preuzme kormilo Europe (...) ako bude ponovo izabran, to će vrijeme mudro iskoristiti i da zauzme čelnu poziciju jer će Njemačka biti slabiji partner", rekao je neimenovani diplomat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21