News

Komentari 0

Macron u Parizu prima novog njemačkog kancelara Scholza

Macron u Parizu prima novog njemačkog kancelara Scholza

Macron je uspostavio prijateljski odnos sa Scholzovom prethodnicom Angelom Merkel, koja je prekinula njemačku tradiciju tako što je poduprla napore za zajedničko zaduživanje tijekom pandemije covida-19

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak će izraziti dobrodošlicu novom njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u Parizu na inauguralnom radnom susretu na kojem će dva najmoćnija čelnika EU-a pokušati pronaći dodirne točke u nošenju s krizom u Uniji i šire.

Na dnevnom redu će biti, kažu francuski dužnosnici, tenzije po pitanju Ukrajine, za koju američki dužnosnici vjeruju da bi se mogla početkom sljedeće godine suočiti s ruskom okupacijom, kao i Macronovi prioriteti francuskim šestomjesečnim predsjedanjem Europskom unijom, koje počinje 1. siječnja.

Macron je uspostavio prijateljski odnos sa Scholzovom prethodnicom Angelom Merkel, koja je prekinula njemačku tradiciju tako što je poduprla napore za zajedničko zaduživanje tijekom pandemije covida-19.

No dvoje čelnika našlo se u nesuglasici po pitanju nekih ključnih točaka među kojima je njemački uvoz plina iz Rusije, koja niječe da planira okupirati Ukrajinu, kao i njezin odnos s drugim konkurentima poput Kine.

Druge zemlje EU-a također su radile na tome da stvore mini saveze, poput 'štedljive četvorke' fiskalno konzervativnih zapadnih nacija ili Višegradske skupine u istočnoj Europi, dijelom kako bi nadoknadile nejednakost koja proizlazi iz francusko-njemačkih napora za međusobnom koordinacijom.

Još jedan problem je kako financirati prijelaz na zeleniju energiju i mogu li nuklearna energija i prirodni plin biti smatrani u obnovljivim izvorima i kao takvi subvencionirani.

Macron želi izgraditi nove nuklearne reaktore u Francuskoj, dok već postoji plan da Nijemci svoje ugase. Međutim, novi njemački koalicijski sporazum ne dotiče se te problematike, ostavljajući mjesta za kompromise, vjeruje Pariz.

"Dobro je kad imamo francusko-njemački par koji se dobro slaže.. no nikad nije dovoljno", rekla je Marion Gaillard, stručnjakinja za francusko-njemačke odnosa na Institutu za politička istraživanja Sciences-Po u Parizu.

Francuski diplomati optimistični su oko toga kako bi mogao izgledati odnos s Njemačkom pod Scholzom.

 

 

Najčitaniji članci