News

Komentari 5

Drama u Zenici: Rudari već dva dana ne žele izaći iz svoje jame

Drama u Zenici: Rudari već dva dana ne žele izaći iz svoje jame

Oko sedamdesetak rudara prošlu je noć provelo u jami "Stranjani" u Zenici. Boje se da će ostati bez posla ako izađu, a traže i isplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno koji im nisu uplaćeni 10 godina

Rudari u Zenici već drugi dan odbijaju izaći iz jame jer strahuju za svoja radna mjesta. Od njih 216 koliko ih je zaposleno u jami "Stranjani", oko sedamdesetak je provelo čitavu noć pod zemljom.

Odlučili su se na taj potez zbog najavljenog zatvaranja njihovog pogona, jednog od tri rudnika u Zenici. Rudari su uvjereni da će po izlasku ili dobiti otkaz, ili će biti preraspoređeni u jamu "Raspotočje" koja je po njima mnogo nesigurnija. Osim što se bore za svoju jamu, traže da se ispoštuju i njihova radnička prava te da im se uplate zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

- Ova jama je najkompleksniji i najteži objekt, gdje je ležište pretrpjelo jake deformacije. Nemoguće je uvođenje modernije opreme, već je jedino moguće radove kopanja obavljati na najprimitivniji način, ručno. To je ležište gdje je teško osigurati minimalne sigurnosne uvjete rada - rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH za RSE. U isto vrijeme, bivši rudari daju drugačije informacije i tvrde da se u jami može raditi barem još pola stoljeća.

- Prikrivaju situaciju, hoće da osiromaše ovaj kraj, samo treba iskope produžit i bit će uglja za idućih 50 godina - poručio je umirovljeni rudar Ivo Jadrić za Zenicu.info.

Nisu im platili doprinose deset godina

Oko sedamdesetak rudara prošlu je noć provelo u jami. Do sada su dvojica radnika zbog lošijeg zdravstvenog stanja prevezena u bolnicu - jedan u utorak navečer, a drugi odmah u srijedu ujutro. Preostali rudari ne žele napustiti jamu dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi, a poručuju da su spremni obračunati se i s policijom kojim im prijeti uprava rudnika.

Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno koje potražuju rudari datira još iz 2009. godine. Oni nisu isplaćeni niti u jednom rudniku u Zenici, a radnici su pokrenuli skupljanje potpisa i namjeravaju podnijeti kaznenu prijavu protiv rukovodstva rudnika. U rujnu je Vlada Federacije BiH održala sastanak zbog blokade računa rudnika kojima su se nagomilali neplaćeni doprinosi, a za to je vrijeme ispred zgrade u Sarajevu prosvjedovalo oko 600 rudara.

- Poštujem vlast, i policiju, ali neka krenu na nas, dočekat ćemo ih. Ne diramo nikoga, u svom krugu se borimo, a tko nas dirne, vidjet ćemo - kazao je predsjednik sindikata rudara "Stranjana" Sifet Fetić, prenosi Radio Sarajevo

Agonija rudara i borba za radnička prava tako ulazi i u treći dan. Nažalost, teško da će imati ikakvog utjecaja jer je Vlada Federacije jasno dala do znanja da nema nikakvu namjeru ulagati u izvođenje radova u njihovoj jami...

Najčitaniji članci