Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
84 komentara

Dramatični razgovori: Tajne poruke Plenkovića i Sauche

Novi broj Expressa donosi detalje dramatične komunikacije između osumnjičenog šefa Milanovićeva kabineta i hrvatskog premijera koja je preokrenula cijelu priču

Foto: PIXSELL
84 komentara

Andrej Plenković kretao je u petak navečer na predizborni skup HDZ-a u Zaprešić. Tad ga je uzbuđen nazvao jedan njegov prijatelj i suradnik. Kratko mu je poručio da je taj čas razgovarao s Tomislavom Sauchom, koji je u tim trenucima žurio prema Gajevoj ulici u Zagrebu, u sjedište DORH-a i Uskoka.

Saucha je, kao što je on sam nekoliko dana kasnije potvrdio novinarima u Saboru, išao prijaviti nove spoznaje o aferi Dnevnice, do kojih je sam došao. On je jedini osumnjičenik i zbog toga je sedam dana ležao u Remetincu.

Foto: RTL, Željko Lukunić/Pixsell Sandra Zeljko došla je raditi u premijerov ured

Zajednički prijatelj prenio je Plenkoviću Sauchinu dramatičnu poruku. Ukratko, Saucha upozorava premijera kako je sam došao do novih, bitnih informacija koje daju potpuno drukčiji kontekst njegove uloge u toj aferi. Zatim kaže da mu to umnogome olakšava poziciju u istrazi. Posebno je bio detaljan kad je izložio šokantne detalje da se na isti način još krade novac iz Vlade RH. Dakle, ne samo u mandatu Milanovića, za što je on osumnjičen, nego u mandatu Oreškovića, ali i Plenkovića. Premijer je time bio prilično šokiran. Saucha je, preko tekliča, poslao i bitnu molbu Plenkoviću: da se osigura nesmetana istraga i da slučajno ne nestanu dokumenti, dakle dokazi, koji potvrđuju da je netko lažirao putne naloge i uzimao dnevnice u Plenkovićevoj vladi.

Saucha je u Gajevoj naišao na zatvorena vrata. Tamo petkom predvečer nitko ne radi. No, njegova odvjetnica telefonski je tad kontaktirala ljude u vrhu Uskoka i rekla da njezin klijent želi dati dodatni iskaz o novim informacijama.     

Poručeno im je kratko i hladno da dođu u ponedjeljak u Uskok, što je pojačalo Sauchin strah da bi ove nove informacije mogle iscuriti i da bi se dokazi mogli uništiti.

Plenković to nije dopustio. Shvatio je da Saucha spašava sebe, ali i njega, od neviđene sramote. Jedini “magarci” su ispali ljudi iz Uskoka. Već te večeri dvojici svojih najbližih suradnika, Davoru Božinoviću, koji mu je predstojnik ureda i čiji se potpis, utvrdit će se kasnije, nalazi na nekim lažnim putnim nalozima, i Karlu Ressleru, naredio je da istraže cijeli slučaj, ali potiho, bez previše znanja drugih.     

>>> Više čitajte u tiskanom izdanju Expressa koji je na kioscima od petka

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message