Obavijesti

News

Komentari 44

Dronovima napali saudijska postrojenja, SAD krivi Irance

Dronovima napali saudijska postrojenja, SAD krivi Irance
5

Sjedinjene Države osudile su napade na saudijska naftna postrojenja za koje je šef američke diplomacije Mike Pompeo okrivio Iran, iako su odgovornost za napad preuzeli jemenski pobunjenici

Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, objavili su da su s deset dronova napali najveće saudijsko naftno postrojenje u Abkaiku i obećali saudijskom režimu već i bolnije iduće operacije ako ne prekine agresiju na Jemen. 

- SAD oštro osuđuje napade na kritičnu energetsku infrastrukturu, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere.  

Sjedinjene Države pobrinut će se da naftna tržišta budu opskrbljena nakon napada na saudijska naftna postrojenja, navodi Bijela kuća.

Prema saudijskoj televiziji, napad nije poremetio izvoz nafte. Međutim, The Wall Street Journal i američka mreža CNN prenose, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za pet milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje, piše njemačka novinska agencija dpa.  

- Nasilne akcije na civilna područja i infrastrukturu vitalnu za globalno gospodarstvo samo produbljuju sukob i povjerenje, rekao je Deere.

Međutim, američki državni tajnik za napade je okrivio Iran.

Fires burn in the distance after a drone strike by Yemen

- Teheran stoji iz gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok se (iranski predsjednik Hasan) Rouhani i (ministar vanjskih poslova Džavad) Zarif lažno pretvaraju da traže diplomatsko rješenje, napisao je Pompeo u objavi na Twitteru.

- Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada izveo neviđene napade na svjetskog opskrbljivača nafte, napisao je Pompeo.

Glasnogovornik Deere potvrdio je da je američki predsjednik Donald Trump nešto ranije u subotu razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom i obećao toj zemlji pomoć u samoobrani. 

Zadnjih nekoliko mjeseci Huti su pojačali napade dronovima i projektilima na susjednu Saudijsku Arabiju koja od 2015. predvodi vojnu koaliciju protiv njih u Jemenu.

Koalicija pod saudijskim vodstvom rekla je da istražuje napade dronovima i suprotstavit će se "terorističkoj" prijetnji svjetskoj energetskoj sigurnosti, javlja Reuters.

Glasnogovornik koalicije pukovnik Turki al-Maliki kazao je da će koalicija poduzeti sve potrebne mjere kako bi "obranila "nacionalnu imovinu, međunarodnu energetsku sigurnost i osigurala stabilnost svjetske ekonomije".

U Abkaiku, 60 kilometara jugozapadno od Daharana u saudijskoj Istočnoj pokrajini, nalazi se najveća svjetska rafinerija nafte. U Kuraisu, 190 kilometara jugozapadno, nalazi se drugo po veličini naftno polje u zemlji.

(mz)

Pokretanje videa ...