Obavijesti

News

Komentari 179

Danas je 2. obljetnica razornog potresa: 'Petrinja će biti kao feniks koji se uzdiže iz pepela'

Danas je 2. obljetnica razornog potresa: 'Petrinja će biti kao feniks koji se uzdiže iz pepela'
18

Druga obljetnica razornog potresa stigla je uz nezadovoljstvo stradalnika, ali i sudionika obnove, koju je premijer Andrej Plenković nazvao "nestvarno sporom". Kako doznajemo, on danas neće doći na Baniju...

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.37

“Posjetio me Paladina, rekao da će se riješiti. Više se nije javio. Lažu i mažu”

- Drvena koju je gradio Grad Ogulin, kontejner koji smo dobili od šerifa za zamrzivače i ormar, kuću koju gradi Grad Beograd, moja stara kuća koja ostaje za spomenik vlastima i kontejner od Grada Vrgorca - ispričala je Stana Bjelajac za N1.

Ispričala je i kako je došlo do toga. 

- Ogulinci su stigli praviti kuću, a gradonačelnik Vrgorca već je kupio kontejner i namještaj za nas četvero i čekao da dođe. Najprije je došao kontejner Vrgorca, a kuća se gradila - rekla je.

Od države je tražila dopuštenje za rušenje, posjetio ju je i ministar Ivan Paladina.

- Bila je crvena pa žuta pa crvena pa sad žuta opet. Bio je ovdje ministar Pladina, obećao da će bit riješeno pa nije. Možda je rekao za osam dana, ne znam, imam sve zapisano. Ja više ne znam ni kako se zovem od problema i svega sa strane. Naknadno se nije javio - rekla je Bjelajac.

15.35

Penava: Za stanje na Banovini najodgovorniji je Plenković

24sata

Predsjednik Domovinskog pokreta, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u četvrtak kako mu je neshvatljivo da je u dvije godine od potresa na Banovini obovljeno samo šest kuća.

"Bez teksta sam i neshvatljivo mi je da je u dvije godine obnovljeno samo šest obiteljskih kuća koje pri tome nisu spojene na komunalnu infrastrukturu. To je nešto što nije normalno, poglavito za državu poput Hrvatske koja ima iskustva iz obnove poslije rata i poplave. Neobjašnjiva mi je nesposobnost i neoperativnost nadležnih za obnovu, ali to je tako kada činovnici vode stvari", rekao je Penava novinarima u stanci sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća.

Više pročitajte OVDJE.

14.28

'Ima i svijetlih primjera obnove, ali to ostaje u sjeni sporosti obnove obiteljskih kuća'

Gradonačelnik Gline Ivan Janković komentirao je obnovu na njihovom području.

- Teško je govoriti kad imamo šest zamjenskih kuća koje su gotove, tu je teško govoriti o nekoj dinamici, o obnovi obiteljskih kuća, a riječ "revitalizacija" mi je teško i izgovoriti. Naravno da ima i svijetlih primjera obnove, dinamika obnove javnih zgrada i infrastrukture, to je nešto što teče zadovoljavajućim ritmom, ali sve to ostaje u sjeni sporosti obnove obiteljskih kuća, rekao je Ivan Janković, gradonačelnik Gline za HTV.

14.05

Zaboravljeni: Nisam ni na nebu ni na zemlji

24sata

Iako im se kuće mogu pronaći na zemljopisnim kartama, a imena u telefonskim imenicima, ljudi na Baniji u stvarnosti ne postoje. Bar ne u punom smislu te riječi. 24sata pokreću serijal Zaboravljeni, u kojem ćemo cijeli mjesec objavljivati po jednu reportažu na dan kako bismo upozorili na preživljavanje tih ljudi. 29 dana, 29 reportaža.

Današnju reportažu pročitajte OVDJE.

13.56

Gradonačelnica Petrinje: Ovaj grad će biti kao feniks koji se uzdiže iz pepela!

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes sudjelovala je u obilježavanju druge obljetnice tragedije i sjećanja na poginule u potresu. Uputila je i poruku na Facebook stranici. 

-Kod spomen-ploče žrtvama potresa u Petrinji, obilježili smo obljetnicu tragedije i sjećanja na poginule u katastrofalnom potresu, koji je prije dvije godine pogodio našu Petrinju i velik dio Središnje Hrvatske. Uz obitelji stradalih, ovom tužnom sjećanju s pijetetom na žrtve pristupili su i predstavnici policije, vatrogastva, Crvenog križa i HGSS-a, članovi braniteljskih udruga, veći broj gradskih djelatnika, zamjenik župana SMŽ Mihael Jurić i brojni građani Petrinje. Nakon što smo paljenjem svijeća odali počast stradalima, Petrinjki Lauri te volonteru Albinu, u zajedničkoj molitvi za sve žrtve potresa predvodio nas je naš petrinjski župnik Josip Samaržija - napisala je.

- Ne ponovilo se više nikad. Petrinja će biti kao feniks koji se uzdiže iz pepela, a kad obnovimo naše stradale objekte, žrtve će dobiti i svoje ulice. Kao majka, danas se s osobitom tugom molim zbog naše Laure... - dodala je u objavu na Facebooku.

Komentari 179