Obavijesti

News

Komentari 29

Barack Obama pred obitelji prisegnuo na drugi mandat

Barack Obama pred obitelji prisegnuo na drugi mandat
9

Veliki gaf napravio je potpredsjednik SAD-a Joe Biden tijekom svog govora na inauguracijskom balu u Iowi. Rekao je da je sretan što je predsjednik SAD-a

VIDEO

Obamin inauguracijski vikend počeo je u subotu večerom i koncertima za obitelji vojnika. Domaćice su bile Obamine kćeri Malia (15) i Sasha (12) te supruga Michelle (49). Predsjednik se nije pojavio. Kako Ustav nalaže da se inauguracija održi 20. siječnja, Obama je u nedjelju u Bijeloj kući prisegnuo u krugu obitelji i političkog vrha. 

Uz položenu ruku na Bibliju, koja je već dugo u obitelji Obamine supruge, predsjednik je obećao da će "čuvati, štititi i braniti Ustav SAD-a".

Budući da je bio neradni dan, istu ceremoniju za javnost ponovit će i u ponedjeljak u podne na Capitolu gdje se očekuje oko 800.000 ljudi i gdje će održati inauguracijski govor. 

U dugogodišnju tradiciju unijet će i simboličku izmjenu. Zakletvu će položiti na dvije Biblije - na onu koja je pripadala Abrahamu Lincolnu i onu Martina Luthera Kinga. Tako će obilježiti dan posvećen vođi borbe za crnačka prava koji je prije 50 godina ispred Lincolnova centra održao čuveni govor "Imam san".

Potpredsjednik Joe Biden je na drugi mandat prisegnuo na maloj ceremoniji u svojem uredu. 70-godišnjak će također sutra na ceremoniji ponoviti svoju prisegu.

Službene balove Bijela kuća smanjila na samo dva, a proslavu s četiri na tri dana

Na prvoj inauguraciji okupilo se 1,8 milijuna ljudi, a stajala je oko 170 milijuna dolara. Ove godine broj službenih balova smanjen je s 10 na dva, a četverodnevno slavlje je smanjeno na tri dana. Ostaje tradicionalna parada, ali manja, i nastup zvijezda poput Beyonce i Stevieja Wondera. Još se ne zna koliko će ova proslava stajati, ali očekuje se da će biti jeftinija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C