News

Komentari 75

Drugi spajaju bolje: Ove zemlje Novu godinu 'slave' više dana

Drugi spajaju bolje: Ove zemlje Novu godinu 'slave' više dana

Slovenski parlament 2. siječnja je ponovno proglasio neradnim danom. Slovenci nisu jedini jer više neradnih dana za Novu imaju i Crnogorci, Armenci, Albanci...

Slovenski parlament je na današnjoj izvanrednoj sjednici 2. siječnja ponovno proglasio neradnim danom. U susjednoj državi drugi dan Nove godine bio je praznik od vremena bivše Jugoslavije pa sve do 2012. godine kada je ukinut. 

Kao "zamjena" uveden je 25. listopad, Dan suverenosti koji stanovnike nije oduševio jer je tek simbolični, a ne i neradni dan.

Prijedlog da se neradni 2. siječanj vrati prošle godine nije prošao u parlamentu, ali ovoga puta za njegovo izglasavanje postojala je potrebna većina. Za zakonsku izmjenu glasovao je 61 zastupnik, a 10 ih je bilo protiv. Neki oporbenjaci smatraju da vlada  "populističkim"  potezom kupuje naklonost birača.

Odluci o još jednom slobodnom danu za Novu godinu, osim brojnih radnika, obradovali su se posebice turistički djelatnici koji očekuju veći promet. 

Dva dana i za "Prvi maj"

Zanimljivo je i da Slovenci za Praznik rada također imaju dva neradna dana, kako je bilo i za vrijeme Jugoslavije. Hrvatska je pak obilježavanje Nove godine i Praznika rada od 1991. svela na jedan dan, po uzoru na većinu drugih zemalja u svijetu. 

No, bez obzira na sve, naši prvi susjedi ipak nisu rekorderi po broju neradnih dana za Novu godinu. Dva neradna dana na početku siječnja od europskih zemalja imaju i Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Albanija i Moldavija. U tim zemljama praznik je i pravoslavni Božić pa se sve da "pospajati". 

Crnogorci su najbolje prošli jer 1. i 2. siječnja slave Novu godinu, a 6., 7. i 8. siječnja Božić. Sve su im to neradni dani. 

Armenci ne rade prvih šest dana u godini

Ako mislite da je to previše, onda ćemo vam reći da se Armenci odmaraju dan duže od Crnogorca. Kod njih je prvih šest dana Nove godine neradno, u komadu, a novi praznik stiže nedugo nakon toga, već 28. siječnja kada se obilježava Dan vojske. 

U Azerbejdžanu se Nova godina slavi tri dana, ali zanimljivo je da je 2. siječanj radni dan dok su neradni 1., 3. i 4. siječanj.

Među malobrojne države koje Novu godinu slave više od jednog dana ubraja se još jedino Kuba gdje je 2. siječanj također neradni dan.

Ima i zemalja koje međunarodnu Novu godinu ne obilježavaju neradnim danom. Jedna takva je Šri Lanka gdje se Nova godina obilježava tri dana, ali ne u siječnju nego u travnju. Inače, riječ je o zemlji s više od 20 neradnih dana u godini.

Hrvatske tragedije: Premalo spajanja u 2016.

Godinu na izmaku pamtit ćemo po velikom broju praznika koji su "pali" na vikend pa većina radnika nije mogla uživati u neradnim danima niti raditi popularno "spajanje". Prvi svibnja bio je u nedjelju, 25. lipnja (Dan državnosti) u subotu, Dan nezavisnost (8. listopad) također u subotu, a nadolazeći Božić i Nova godina "padaju" na nedjelju. 

Najčitaniji članci